Remus Cernea, la Adevărul Live: Cei care se opun parteneriatului civil lovesc în sentimentele de iubire ale oamenilor

0
0
Remus Cernea parintele Tanasescu si parintele Stoica combo articol FOTO Adevarul
Remus Cernea la Adev─ârul Live FOTO Adevarul

Adev─ârul Live a dezb─âtut ast─âzi legea parteneriatului civil. Invita┼úi ├«n platou au fost deputatul independent Remus Cernea, cel care a ini┼úiat legea parteneriatului civil ┼či directorul Organiza┼úiei ACCEPT, Florin Buhuceanu. De asemenea, prin telefon ni s-a al─âturat reprezentantul Patriarhiei, purt─âtorul de cuv├ónt Constantin Stoica, iar prin Skype a participat preotul Eugen T─ân─âsescu, blogger adevarul.ro.

Remus Cernea, ini┼úiatorul legii parteneriatului civil:┬á Parteneriatul civil este un contract ├«ncheiat la notariat, ├«n baza afec┼úiunii ┼či respectului reciproc pe care ┼či-l poart─â. Multe cupluri tr─âiesc f─âr─â acte, acumuleaz─â bunuri de familie ┼či ├«nt├ómpin─â probleme de s─ân─âtate. Parteneriatul civil reglementeaz─â toate aceste aspecte. C├ónd nu avem astfel de reglement─âri, cei doi parteneri sunt considera┼úi str─âini ├«n fa┼úa legii, nici nu se pot vizita la spital ┼či nu au drept de decizie.

Inclusiv ┼ú─âri din fostul blocul comunist au adoptat astfel de m─âsuri, Estonia, Croa┼úia, Slovenia ┼či aproape toate ┼ú─ârile occidentale. Cei care se opun recunoa┼čteri parteneriatului civil nu fac dec├ót s─â loveasc─â ├«n sentimentele de iubire ale unor compatrio┼úi.

C─âs─âtoria presupune drepturi utile care se refer─â la copii, la adop┼úii, la parteneriatul civil vorbim de un pachet minim de drepturi. Este regretabil─â pozi┼úia BOR pentru c─â demonsteaz─â c─â nu ├«n┼úelege valorile modernit─â┼úii ┼či drepturile oamenilor.

P─ârintele Eugen T─ân─âsescu:┬áEste o ┼čmecherie legislativ─â, domnul Cernea este la a doua ├«ncercare de acest fel. ├Äncerca┼úi s─â combina┼úi dou─â lucruri diferite, parteneriatul civil heterosexual cu cel homosexual. C├ónd spune┼úi c─â Biserica e intolerant─â v─â referi┼úi la un cult. BOR nu trebuie s─â adopte valori ale g├óndirii umane, se ocup─â cu credin┼úa ├«n Dumnezeu.

Acest proiect de lege nu reprezint─â spiritul rom├ónesc. Ace┼čti oameni care n-au aceste drepturi au, ├«n Rom├ónia, solu┼úia elegant─â ┼či complet─â a c─âs─âtoriei. Acest proiect de lege induce fuga de responsabilitate ┼či arunc─â pe pia┼ú─â bre┼če ├«n ceea ce prive┼čte posibilitatea armoniei ├«ntr-o societate. De ce s─â invent─âm o form─â de familie gri?

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: Familia este o instituţie fundamentală care susţine o societate. Această iniţiativă legislativă a mai fost depusă o dată în dezbatere. Familia este una dintre cele mai importante valori ale Bisericii.

Nu exist─â nicio diferen┼ú─â de opinie ├«ntre Biserica Romano-Catolic─â ┼či cea Ortodox─â. Cei care au alt─â orientare sexual─â beneficiaz─â de consultan┼ú─â religioas─â. Ce a declarat Papa este ┼či pozi┼úia dintotdeauna a Bisericilor Ortodoxe. Exist─â dragostea fireasc─â dintr-un b─ârbat ┼či o femeie, familia sacr─â al c─ârei scop este na┼čterea de prunci.

Florin Buhuceanu, directorul Organizaţiei ACCEPT (dreapta): Cei 800.000 de oameni care trăiesc în concubinaj trăiesc ca familii, dar nu vor să se căsătorească. Domeniul BOR este al căsătoriei religioase. Punct. 

Florin Buhuceanu la Adev─ârul Live FOTO Sever Gheorghe

Remus Cernea:┬áCred c─â inclusiv cuplurile f─âr─â copii trebuie respectate, indiferent dac─â fac copii sau nu, dac─â sunt de acela┼či sex sau nu, vorbim despre iubire. Persoanele LGBT a┼ča se nasc ┼či ai blama este un lucru imoral. Cred c─â ├«n zilele noastre dac─â Iisus ar veni printre noi ar veni la Gay Parade ┼či i-ar accepta persoanele LGBT.

Florin Buhuceanu:┬áArgumentele Bisericii sunt false pentru c─â se refer─â la c─âs─âtorie de┼či nu despre asta e vorba, Biserica are o obsesie homosexual─â.

Remus Cernea (dreapta):┬áPoliticienii au rolul s─â ghideze o societate, chiar dac─â poate nu este foarte popular─â o problem─â trebuie s─â ├«┼či asume riscul de a se expune mediatic pentru o democra┼úie ├«nt─ârit─â. Aceast─â ┼úar─â este patria comun─â a tuturor cet─â┼úenilor ei, dup─â cum spune Constitu┼úia.┬á

 Remus Cernea la Adev─ârul Live FOTO Sever Gheorghe

Florin Buhuceanu: Nu au fost schimbate argumente de natură juridică, am aflat despre orice altceva, au făcut referiri vagi despre valori tradiţionale. 


Deputa┼úii de la Comisia juridic─â au avizat negativ cu unanimitate de voturi proiectul de lege privind parteneriatul civil, ini┼úiat de deputatul Remus Cernea, care le-ar permite inclusiv cuplurilor nec─âs─âtorite formate din dou─â persoane de acela┼či sex s─â ├«┼či legifereze rela┼úia. Patriarhia a cerut ieri s─â fie respins─â propunerea legislativ─â. La r├óndul s─âu, Biserica Catolic─â ├«ndeamn─â la respect ┼či delicate┼úe fa┼ú─â de persoanele homosexuale.

ÔÇ×┼óine de s─ân─âtatea unei societ─â┼úi reglementarea drepturilor pentru to┼úi cet─â┼úenii. Este un lucru bine ┼čtiut c─â a reglementa ┼či cuplurile de acela┼či sex aduce beneficii pentru societate, deoarece sunt stabile ┼či contribuie la bugetul de statÔÇŁ, a argumentat deputatul Remus Cernea, ├«n cadrul ├«nt├ólnirii Comisiei Juridice.

├Än sus┼úinerea proiectului a vorbit ┼či Florin Buhuceanu, pre┼čedintele organiza┼úiei ACCEPT: ÔÇ×Este un proiect de lege care face dreptate pentru mai bine de 800.000 de persoane care tr─âiesc oricum ├«n familii de facto. Sunt cupluri stabile ┼či au acelea┼či drepturi cu ceilal┼úi cet─â┼úeni ai Rom├óniei care se reg─âsesc ├«n institu┼úia c─âs─âtorieiÔÇŁ, a pus Buhuceanu.

Cu toate acestea, argumentele nu i-au convins pe membrii comisiei, care au votat în unanimitate pentru un raport negativ.

ÔÇ×Exist─â o acoperire a tuturor rela┼úiilor patrimoniale sau afective ale tuturor persoanelor fizice din aceast├« ┼úar─â. ste o dubl─â reglementare sau o suprareglementare a cadrului juridic existent. Aceast─â abordare prezint─â o problema de natur─â practic─â, va avea impact social pe termen lung, iar Rom├ónia are nevoie de cupluri de sex opus care s─â proceeze. Cea mai bun─â formul─â pentru copii, din punct de vedere medical, este formula familiei cu p─ârin┼úi de sex diferitÔÇŁ, ┼či-a argumentat decizia de respingere a legii, deputatul Cosmin Necula. ┬á

Pe scurt, Legea parteneriatului civil, care ar putea s─â ofere o posibilitate cuplurilor nec─âs─âtorite formate din dou─â persoane de acela┼či sex s─â ├«┼či legifereze rela┼úia nu a primit aviz favorabil la Comisia Juridic─â a Camerei Deputa┼úilor.

Care sunt pozi┼úiile oficale ale Patriarhiei ┼či ale Bisericii Catolice

Luni, Patriarhia a cerut Camerei s─â resping─â propunerea legislativ─â a deputatului independent Remus Cernea spun├ónd c─â aceasta reprezint─â o subminare a familiei tradi┼úionale ┼či atenteaz─â la identitatea acesteia.

"Subminarea valorilor familiei tradi┼úionale prin crearea unor alternative la aceasta pericliteaz─â familia natural─â ca temelie a societ─â┼úii umane. De aceea, familia tradi┼úional─â are dreptul ┼či datoria de a-┼či proteja propria identitate, demnitate ┼či continuitate. Din cele mai vechi timpuri, poporul rom├ón a mo┼čtenit ┼či a cultivat un respect deosebit fa┼ú─â de familie, numit─â Biserica de acas─â, av├ónd credin┼úa c─â aceasta este instituit─â ┼či binecuv├óntat─â de Dumnezeu. Acest respect fa┼ú─â de familie s-a concretizat ├«n grija pentru o via┼ú─â ├«n armonie ┼či fidelitate, ajutorarea reciproc─â a so┼úilor, na┼čterea de copii ┼či cre┼čterea lor cu responsabilitate. Toate aceste valori au r─âmas peste veacuri tr─âs─âturi fundamentale ale societ─â┼úii rom├óne┼čti. De aceea, Biserica binecuvinteaz─â numai familia tradi┼úional─â", se arat─â ├«n comunicatul BOR.

La r├óndul s─âu, Arhidieceza Catolic─â Bucure┼čti a transmis ast─âzi ├«ntr-un r─âspuns la solicitarea ziarului ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ c─â ├«ndeamn─â la respect, compasiune ┼či delicate┼úe fa┼ú─â de persoanele homosexuale, ├«ns─â nu sus┼úine parteneriatul civil. De┼či ei ├«ndeamn─â la toleran┼ú─â, cit├óndu-l pe Papa Francisc, nu vor s─â intre ├«n contrast cu pozi┼úia oficial─â a Bisericii Ortodoxe, ad─âug├ónd c─â Pozi┼úia Bisericii Catolice ├«n aceast─â privin┼ú─â nu difer─â de cea a Bisericii Ortodoxe Rom├óne.

"Biserica Catolic─â nu este ├«mpotriva garant─ârii drepturilor civile ale cet─â┼úenilor homosexuali, ├«ns─â consider─â c─â aceste drepturi pot fi garantate ┼či f─âr─â legalizarea parteneriatului civil, prin care se dore┼čte de fapt echivalarea acestuia cu c─âs─âtoria ┼či implicit cu familia natural─â, ├«ntemeiat─â pe uniunea dintre un b─ârbat ┼či o femeie. Opun├óndu-se legaliz─ârii parteneriatelor civile, Biserica Catolic─â nu vrea s─â impun─â o g├óndire proprie, ci s─â salvgardeze o realitate natural─â care nu este impus─â de vreo religie, ci de natura ├«ns─â┼či", se arat─â ├«n r─âspunsul oficial al Arhidiecezei Catolice Bucure┼čti.

Papa Francisc, ├«ntr-un interviu, a afirmat: ÔÇ×├Än timpul zborului de ├«ntoarcere de la Rio de Janeiro am spus c─â, dac─â o persoan─â homosexual─â este de bun─âvoin┼ú─â ┼či e ├«n c─âutarea lui Dumnezeu, eu nu sunt m─âsur─â s─â o judec. Spun├ónd aceasta, am spus ceea ce spune CatehismulÔÇŁ.

 Ce prevede parteneriatul civil

- Bunurile dob├óndite pe perioada parteneriatului civil, de oricare dintre parteneri, sunt, de la data dob├óndirii lor, bunuri comune ├«n dev─âlm─â┼čie ale celor doi parteneri, cu excep┼úia cazurilor ├«n care cei doi part

eneri au decis contrariul prin contractul de parteneriat civil.

- Veniturile celor doi parteneri vor fi considerate împreună la calculul venitului minim garantat în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; în cazul contractării unui credit bancar se vor lua în calcul veniturile celor doi parteneri.

- Serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri care nu deţine o asigurare medicală se pot acorda în baza asigurării medicale a celuilalt partener civil; în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt este considerat aparţinător.

- ├Än cazul decesului unuia dintre parteneri, partenerul supravie┼úuitor are drept de mo┼čtenire atunci c├ónd vine ├«n concurs cu oricare din clasele de mo┼čtenitori, drept de mo┼čtenire special asupra mobilelor ┼či obiectelor apar┼úin├ónd gospod─âriei casnice ┼či asupra darurilor primite de cei doi parteneri pe durata parteneriatului civil, precum ┼či drept de abita┼úie asupra casei de locuit.

- Partenerul supravie┼úuitor are dreptul la pensie de urma┼č ├«n condi┼úiile art. 83-93 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii ┼či alte drepturi de asigur─âri sociale ┼či ale legisla┼úiei ├«n materie ├«n vigoare.

- Oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de închiriere a locuinţei în cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului de închiriere sau al decesului acestuia.

Unde mai este legal parteneriatul civil

Mai multe ┼ú─âri membre ├«n Uniunea European─â au recunoscut deja c─âs─âtoriile ├«ntre persoanele de acela┼či sex, inclusiv Marea Britanie, Fran┼úa ┼či Spania, de┼či aceasta r─âm├óne o problem─â spinoas─â ├«n multe societ─â┼úi conservatoare din statele estice. La ├«nceputul lunii martie, Slovenia s-a al─âturat num─ârului ├«n cre┼čtere de ┼ú─âri europene care permit c─âs─âtoriile ├«ntre persoanele de acela┼či sex, dup─â aproape trei ani de c├ónd o lege similar─â a fost respins─â printr-un referendum na┼úional.

Alte ┼ú─âri europene care au aprobat parteneriatul civil sunt Olanda (2001), Belgia (2003), Spania (2005), Suedia ┼či Norvegia (2009), Portugalia ┼či Islanda (2010), Danemarca (2012) ┼či Fran┼úa ┼či Marea Britanie (2013).

La polul opus al dezbaterii se afl─â pozi┼úia Rusiei care, la ├«nceputul acestui an, a decis s─â interzic─â adop┼úiile pentru ┼ú─ârile ce recunosc c─âs─âtoriile ├«ntre persoanele de acela┼či sex.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite