Realitatea Plus a primit noi sancțiuni din partea CNA. Cu cât a fost amendat postul TV
0CNA a sancţionat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei şi 5.000 de lei şi cu două somaţii publice postul Realitatea Plus şi a emis o serie de decizii privind ordinul de a acţiona împotriva conţinutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok şi Facebook.

CNA a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare ca urmare a autosesizării şi a sesizărilor primite şi a decis să aplice postului Realitatea Plus mai multe sancțiuni, arată un comunicat transmis, joi, Agerpres.
Printre acestea se numără o amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1) lit. c) din Decizia CNA nr. 86 din 25 februarie 2025 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 la difuzarea emisiunilor "Culisele statului paralel" din 23 aprilie şi "Tu decizi" din 4 mai (ediţiile din intervalele orare 06.58 - 08.53, 08.59 - 10.53 şi 20.30 - 00.54). Printre afirmaţiile moderatoarei Anca Alexandrescu: "Eu sunt dispusă să contribui pentru ca administraţia americană să afle adevărul despre lovitura de stat din România".
De asemenea, a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei pentru ediţiile din 2 mai ale emisiunilor "Tunurile pe politicieni" şi "100%", în cadrul cărora nu s-a ţinut cont de prevederile art. 40 alin (1) şi ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Printre afirmaţiile invitaţilor în emisiunile menționate: "Domnul primar ne-a arătat că pentru el nu contează să salveze vieţi. Să ne amintim inclusiv despre scandalul cu Planşeul Unirii, care s-a dorit a fi reparat şi nu l-a interesat c-a pus în pericol vieţile bucureştenilor"; "Acuma sigur că, dacă priveşti în istoricul lor, ei sunt din zona asta securistoidă. Nicuşor Dan, din '88, îşi trăda colegii şi-i turna la Securitate".
Postul a mai primit o somaţie publică pentru emisiunile "100%" din 25.04.2025 şi "Breaking news" din 1 mai, difuzate fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 6 alin. (1) lit. c) din Decizia CNA nr. 86 din 25 februarie 2025; Titluri afişate: "Imagini zdrobitoare: Ponta şi Nicuşor, întâlnire cu Florian Coldea"; "Coldea, ordin pentru Ponta şi Nicuşor după anularea alegerilor".
CNA a emis și o somaţie publică pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Cod în ediţia din 23 aprilie a emisiunii "Lupta pentru România". Titluri afişate: "Înregistrarea care arată că Nicuşor e dirijat de Matei Păun"; "Dovada care spulberă campania lui Nicuşor: luat ca un căţel".
În aceeaşi şedinţă, după analizarea rapoartelor întocmite de Direcţia Monitorizare şi de Direcţia Control, Consiliul a hotărât să emită decizii privind ordinul de a acţiona împotriva conţinutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok, care încalcă dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, şi Facebook, care încalcă dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului şi dispoziţiile art. 47 alin. (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.