Video Reacții după clipul viral cu accidentul ATV-ului urmărit de Poliție: „S-a ales varianta Hollywood de Moldova”
0Clipul viral cu un accident dramatic, petrecut într-o localitate din Republica Moldova, în care un ATV a fost urmărit de Poliție, a provocat un val de reacții aprinse pe rețelele de socializare, iar opinia publică s-a împărțit în două tabere.

Dezbateri aprinse au iscat în imaginile video filmate dintr-o mașină, care arată cum conducătorul unui ATV a lovit puternic un copac de pe marginea unei străzi din localitatea Floreni, din Republica Moldova. În urma accidentului, persoana din spatele acestuia, o femeie care pare a ține în brațe un copil, s-a prăbușit pe carosabil.
În clipul de 15 secunde, publicat pe rețelele de socializare, a fost filmată împrejurarea în care s-a produs accidentul. Se vede cum conducătorul ATV-ului a refuzat să oprească la semnalul echipajului de poliție aflat în autospecială. El și-a continuat deplasarea pe stradă, în timp ce un polițist, ieșit până la brâu prin geamul lateral, i-a făcut semne disperate să tragă pe dreapta.
Evenimentul rutier nu a fost comentat de Poliția localității Floreni, informează presa din Republica Moldova. În schimb, clipul a stârnit numeroase reacții de revoltă pe rețelele sociale.
Mulți au luat apărarea Poliției: „Nu sunt niște îngerași nevinovați”
Unii români și moldoveni au susținut intervenția poliției, invocând responsabilitatea și pericolul public reprezentat de persoanele aflate pe ATV. Au afirmat că șoferul acestuia trebuia să se supună cerinței polițistului de a opri ATV-ul.
„Legea nu se negociază. Dacă un polițist îți face semn să oprești, nu stai să decizi dacă ai chef”, a scris cineva pe Facebook,pe care a fost publicat clipul.
Alt internaut a susținut că nu contează dacă ești copil, adolescent sau adult, în cazul de față.
„Nu putem avea dublu standard: să vrem ordine și siguranță, dar să cerem ca poliția să nu deranjeze copiii”, a afirmat un alt comentator.
„Dacă refuzi să oprești la semnalul poliției, e clar că ai ceva de ascuns. Legea e lege pentru toți. Dacă nu te conformezi, îți asumi consecințele. Ce urmează? Să-l rugăm pe șofer să oprească, să-i oferim o prăjitură?!”, a adăugat acesta.
„Dacă ai un ATV, ești pe drum public, sunteți trei pe el, fără cască, fără permis și refuzi oprirea, atunci nu ești un copil jucându-se, ești un participant iresponsabil la trafic”, a fost de părere alt român.
„Aceștia nu sunt niște îngerași nevinovați. Nu poți fugi de poliție și apoi să plângi că ai fost speriat”, a scris un alt internaut.
Respectul față de lege începe din familie, crede alt comentator. „Dacă nu l-au învățat acasă, atunci îl învață în stradă, uneori pe pielea lor. Dacă nu poți respecta un semnal al poliției, ce urmează? Să refuzi să te oprești și la semafor?”, a arătat acesta.
„Polițiștii au acționat. Poate nu perfect, dar au făcut ce trebuia: au intervenit”, a adăugat altcineva.
„Nu suntem în filme. Dar nici în basme. Nu e rolul poliției să stea deoparte. Poate nu au gestionat perfect situația, dar să nu confundăm asta cu ideea că n-ar fi trebuit să intervină deloc”, a spus un alt internaut.
„Nu e vina poliției că tinerii s-au speriat. E vina educației care le-a spus că pot face orice, fără consecințe. Dacă se întâmpla o tragedie, atunci tot ei erau vinovați, că n-au acționat. Acum au acționat și sunt tot vinovați? Decideți-vă”, scrie altcineva.
„O țară nu poate funcționa fără autoritate. Cine încalcă regulile, trebuie tras la răspundere”, crede un alt român.
„Hollywood de Moldova”
Alți comentatori acuză polițiștii că au acționat exagerat și chiar brutal, provocând indirect accidentul.
„În loc să se gândească la siguranța copiilor, i-au tratat ca pe niște infractori”, crede un român.
„Polițiștii nu au dat dovadă de empatie sau profesionalism. Erau totuși niște adolescenți, nu hoți de bancă. Ieșirea pe geam și gesturile agresive au speriat copiii și au creat panică. Nu așa se acționează când e vorba de minori. Oare dacă erau copiii voștri, tot așa procedați?”, a întrebat un internaut.
„Copiii nu aveau nicio șansă să reacționeze corect, din moment ce s-au simțit urmăriți și hărțuiți”, este de părere un alt comentator.
„Oricât de greșit au procedat cei de pe ATV, responsabilitatea poliției este să gestioneze situația fără să escaladeze pericolul. Să ieși pe geam să prinzi un ATV-ist din mers nu e o intervenție, e o cascadorie prost gândită”, a adăugat acesta.
Alt român a afirmat că era suficient ca polițiștii să le ia numărul de înmatriculare și să-i caute acasă. Nu trebuiau să-i fugărească.
„Poliția putea merge direct la domiciliu, să discute cu părinții. S-a ales, în schimb, varianta Hollywood de Moldova. Din păcate, copiii au plătit prețul pentru excesul de zel al unor agenți nepregătiți”, a adăugat acesta.
„Au făcut o prostie, dar asta nu justifică urmărirea cu risc de accident. A fost mai important să dea o amendă decât să protejeze niște vieți”, a fost de părere altcineva.
„Ce a fost aia, intervenție sau joacă de-a eroul de acțiune?”, a scris un alt internaut.
„Când vezi un polițist că iese pe jumătate pe geam, ca să prindă un adolescent în mers, îți dai seama că ai greșit țara. Nu era un atac armat, era un caz de minori care ar fi putut fi opriți fără să-i împingi către un copac”, a precizat un alt comentator.
„Poliția ar trebui să fie un exemplu, nu un factor de stres”, este concluzia unui cetățean.
Alți internauți au susținut că atât polițiștii, cât și ocupanții ATV-ului, au partea lor de vină pentru accident.
„Nu e ușor să fii polițist. Nici să urmărești minori pe un vehicul ilegal, fără să agravezi situația. Dar exact de aceea există pregătire, tactică, psihologie. Scopul nu e să arăți cine e mai tare, ci să eviți o tragedie. Aici, din păcate, s-a ajuns la un pas de ea”, a scris unul dintre aceștia.