Radu Stroe susţine că noul Cod Rutier va fi aprobat miercurea viitoare de Guvern. Dacă nu dă roade, legislaţia va fi modificată din nou după 6 luni
0Noul Cod Rutier va fi aprobat săptămâna viitoare şi, în funcţie de „roadele“ din trafic ar putea suferi o nouă modificare, după o perioadă de 6 luni - 1 an. Este declaraţia făcută joi de ministru Radu Stroe, la deschiderea Salonului Auto SAB 2013. Ministrul Justiţiei,Robert Cazanciuc, este de părere că prevederile din noua Legislaţie Rutieră despre limita alcoolemiei ar trebui să rămână aşa cum sunt în prezent, acestea având un rol preventiv.
„Vom vedea care sunt rezultatele pe toate planurile, inclusiv la alcoolemie, dacă am fost prea drastici sau prea lejeri. În funcţie de constatări, vom veni, probabil, cu modificări. Nu banii sunt problema, aşa cum spun unii - e acelaşi lucru cu un milion de euro în plus sau fără - problema este să nu mai vedem că mor copii, zilele trecute o studentă, un copil de şcoală. Este adevărat că este greu să ajungi de la Bucureşti la Baia Mare, dar cât de greu le este celor care îşi îngroapă copiii din cauza conducerii cu viteză, a neatenţiei, a consumului de alcool? Trebuie să oprim acest lucru. Cât o să mai fiu ministru? O zi, o lună, un an, după aceea vin şi eu la litera acestui cod“, a afirmat Stroe.
El a menţionat că noua prevedere privind alcoolemia se aliniază practicilor existente în majoritatea statelor europene.
Cazanciuc consideră că e greu de spus ce înseamnă mult sau puţin alcool la volan
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, este de părere însă că prevederile din noul Cod Rutier despre limita alcoolemiei ar trebui să rămână aşa cum sunt în prezent, aceastea având rol preventiv.
„Cred că e o soluţie care îşi face în momentul de faţă rolul de prevenţie. Ministerul Justiţiei nu va putea împiedica iniţiatorul să stabilească o anumită limită. Cred că ar trebui să rămână aşa cum este în momentul de faţă. Standardele europene prevăd o limită mai mică. E foarte greu de spus ce înseamnă mult sau puţin alcool la volan. Cred că în momentul de faţă dispoziţia, aşa cum e în lege, are şi rol preventiv”, a declarat Ministrul Justiţiei la Digi24.
Ponta dă libertate şoferilor la un pahar de vin sau de bere
Premierul Victor Ponta a anunţat că a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, o serie de modificări la Codul Rutier astfel încât şoferii vor putea să bea liniştiţi un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi.
„Până la 0,2 (n.r.- miligrame alcool în aerul expirat) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere. Dar de la 0,5 în sus - să fie infracţiune, până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie “, a explicat Ponta.
Statistica Poliţiei Române contrazice teoria premierului pe alcool
Vestea i-a făcut pe specialişti să reacţioneze imediat şi să scoată statisticile Poliţiei Rutiere, care arată că în 10 ani, numărul accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool au crescut de peste şapte ori.
„Ca urmare a consumului de alcool, din 2003 şi până în prezent s-a înregistrat o creştere constantă a numărului de accidente soldate cu morţi şi răniţi. Avem şi o scădere a accidentelor produse pe fondul vitezei excesive şi, din nou, o creştere la neadaptarea vitezei la condiţiile de drum. Luând-o pe fiecare în parte, este clar că la viteza excesivă influenţa radarelor ca şi măsură preventivă a funcţionat, este clar că avem un deficit în privinţa pregătirii conducătorilor auto la viteza neadaptată. Dar este clar că la alcool nu avem voie să umblăm. Aici trebuie să rămână toleranţă zero“, a explicat consultantul în transporturi Augustin Hagiu.
Mai multe despre noul Cod Rutier:
EDITORIAL Economiştii, amenzile şi noul cod rutier: cât de periculoşi sunt şoferii beţi?
„Rănirea sau uciderea acestor persoane nevinovate reprezintă, din punct de vedere economic, costuri pe care şoferul beat nu le ia în calcul. Amenzile şi pedepsele fac şoferii să ia în calcul aceste costuri şi să fie mai puţin dispuşi să conducă sub influenţa alcoolului, deci internalizează externalitatea”, scrie Ioana Petrescu, profesoară de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland, pe blogul său de pe adevarul.ro.
Dacă noul proiect de lege al Codului Rutier va fi aprobat miercuri prin ordonanţă de urgenţă, şoferii cu o alcoolemie până în 0,2 mg/l nu vor mai fi sancţionaţi. Specialiştii sunt de părere că propunerea guvernanţilor este una proastă. ”La noi există deja abuz de alcool. Dacă nu e o măsură bună, vom afla, dar nu oricum, ci cu sânge. Este riscant, mai ales că oamenilor ar trebui să li se explice ce înseamnă acel 0,2 mg/l”.
Guvernul va adopta miercuri noul Cod Rutier. Aşa a anunţat premierul Victor Ponta care a menţionat că şoferii se vor putea urca la volan cu o alcoolemie de până la 0,2 miligrame alcool pur în aerul expirat. La şedinţa de săptămâna trecută, miniştrii PSD nu s-au înţeles cu cei de la PNL în ceea ce priveşte noul Cod Rutier, chiar dacă atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Radu Stroe anunţaseră că vor fi adoptate noile reglementări.
Premierul României, Victor Ponta, a scris un mesaj prin care îşi exprimă profunda tristeţe faţă de tragedia prin care mureşanca Francesca Belea (19 ani), a murit la câteva ore după ce a fost lovită, marţi seară, chiar pe trecerea de pietoni de un şofer de 47 de ani aflat sub influenţa alcoolică. Premierul arată că tragedia studentei nu este decât încă un exemplu trist pentru care Noul Cod Rutier trebuie votat.
Ponta, despre noul cod rutier: „Eu vreau ca de astăzi să nu mai conduci dacă ai dosar penal“
Premierul Victor Ponta a indicat miercuri, la RTV, cele trei modificări care trebuie avute în vedere în noul cod rutier.