Prună: Grefierii nu ies la pensie la 44 de ani, iar pensiile magistraţilor sunt meritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, miercuri, că nu este firesc ca grefierii să aibă posibilitatea de a ieşi la pensie după 25 de ani de muncă, fără limită de vârstă, şi că pensiile magistraţilor sunt meritate în raport cu aşteptările societăţii de la sistemul judiciar.

Raluca Prună a declarat, într-o sesiune online din cadrul proiectului ”De vorbă cu ministrul tău", că a existat o iniţiativă a Ministerului Justiţiei privind reglementarea statutului şi organizării profesiei de grefier, care a fost respinsă.

”Din păcate sau din fericire, depinde cum vedem lucrurile, chestiunea a fost respinsă. Chestiunea este clară. Vorbim de un drept la o pensie specială după 25 de ani efectuaţi în munca de grefier, dar legea prevede o limită de vârstă de 60 de ani”, a spus Prună.

Ministrul a mai arătat că ”trebuie privită chestiunea legii pensiilor speciale în sistemul judiciar pentru grefieri cu precădere într-o cheie puţin mai amplă”.

”Ceea ce cereau asociaţiile de grefieri era ca pensia să rămână similară cu a magistraţilor, după 25 de ani de profesie, dar fără limita de vârstă de 60 de ani. Am spus că acest lucru nu este acceptabil raportat la celelealte state, în care vârsta de pensionare creşte de la un an la altul şi într-o lume în care sistemul de pensii trebuie să fie unul sustenabil”, a precizat Prună.

Aceasta a mai arătat că "dacă, de exemplu, pentru magistraţi, care sunt vârful piramidei în sistemul de justiţie, peste tot în lume există un sistem de pensii, după un număr de ani, care în general este cam acelaşi, de 25 de ani, nu există, prin similaritate, un acelaşi statut pentru grefieri, în alte state”.

”Ar trebui să avem o viziune pe termen mai lung. Dau un exemplu personal. Eu lucrez în funcţie publică europeană. Ar fi trebuit să ies la pensie la 64 de ani şi trei luni. Faptul că am întrerupt cariera acolo pentru un an face ca la reintegrarea mea în sistemul funcţiei mele europene să se adauge acest an la perioada cu care eu trebuie să contribui. În loc să ies la 64 de ani şi trei luni probabil că voi ieşi la 65 de ani şi trei luni”, a mai spus Prună, care a dat şi exemplul unui grefier ce se poate angaja la 19 ani şi ar ieşi la pensie la 44 de ani. Despre ultima situaţie Prună a susţinut că nu s-ar încadra în normalitate.

Referitor la pensiile speciale ale magistraţilor, Raluca Prună a arătat că aceştia au dreptul la o pensie specială care, în actualul context românesc, nu trebuie pusă în discuţie, date fiind aşteptările societăţii de la sistemul judiciar.

"Cred că în ceea ce îi priveşte pe magistraţi trebuie să fim mai nuanţaţi. Ei au dreptul la o pensie specială şi cred că, în actualul context românesc, această pensie specială nici nu trebuie să fie pusă în discuţie pentru că societatea aşteaptă foarte mult de la sistemul judiciar şi pentru importanţa autorităţii judecătoreşti în orice stat de drept, nu numai în România", a precizat aceasta.

Salariile mari ale magistraţilor au fost catalogate drept un ”mit urban” de către ministrul Prună care a arătat că există funcţionari publici în România care câştigă mai mult decât magistraţii.

"Dacă noi, ca societate, suntem serioşi atunci când încrederea în justiţie este la peste 50 la sută, trebuie să acceptăm că este o chestiune de demnitate să plătim bine pe cei care înfăptuiesc justiţia şi (...) nu cred că este cazul să punem în discuţie pensiile speciale ale magistraţilor. Cred că ele sunt meritate", a încheiat ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite