Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi: „Prejudiciul în dosarul Microsoft este foarte uşor de recuperat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrebată, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, în ce stadiu este cauza desprinsă din dosarul “Microsoft”, în care în 3 septembrie au fost condamnaţi definitiv Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru, procurorul-şef al DNA a spus că dosarul este în lucru şi se lucrează ritmic.

„S-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatorare şi alte unităţi IT, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează în cauză. În acest moment, suntem în evaluarea acestor documente, pentru stabili circuitele financiaer care au fost folosite”, a precizat Kovesi, potrivit News.ro.

Care este prejudiciul?

Procurorul-şef al DNA a precizat că în acest dosar, pentru a putea finaliza rechizitoriul, trebuie să se stabilească un prejudiciu cert, în condiţiile în care una dintre acuzaţiile principale este cea de abuz în serviciu.
“Pentru a putea dovedi această infracţiune şi a putea finaliza rechizitoriul sau o altă soluţie care se poate da în cursul procesului penal, este necesar să stabilim un prejudiciu cer. Acest lucru urmează să se stabilească printr-un raport de constatare sau o expertiză în domeniul achiziţiilor publice şi se impune şi efectuarea unor expertize IT. Deci, se lucrează ritmic la acest dosar”, a spus Codruţa Kovesi.

Sechestrul asigurator

Despre decizia definitivă a instanţei supreme în dosarul “Microsoft”, procurorul-şef al DNA a spus că o parte importantă este şi aceea că judecătorii au dispus confiscarea unei sume de 17 milioane de euro de la inculpaţii condamnaţi.

„Este important că în acest dosar, încă din cursul urmăririi penale, au fost dispuse măsuri asiguratorii, au fost indispoibilizate în jur de 25 de imobile, terenuri şi clădiri, în jur de cinci apartamente şi mai multe bunuri care pot fi executate. Din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului revine Ministerului Finanţelor, prin structura specializată. Sper că se va executa, este un prejudiciu foarte mare, asupra căruia instanţa s-a pronunţat, există foarte multe măsuri asiguratorii în acest dosar, deci ele ar trebui să fie destul de uşor de executat, din punctul nostru de vedere”, a adăugat Kovesi.

De ce s-a schimbat procurorul de caz

Întrebată de ce acest dosar nu mai este instrumentat de procurorul Mihaela Moraru, ci de procurorul Matei, Kovesi a spus că, în condiţiile în care sunt magistraţi în DNA care au în lucru şi 150 de dosare, se pot redistribui dosare şi unor procurori nou-veniţi.

„Datorită faptului că în DNA avem şi colegi care au venit în DNA în urma interviurilor derulate, dar mai ale că anumiţi procurori aveau în derulare 150 de dosare sau peste 100 de dosare, potrivit regulamentului intern, obişnuim să formăm echipe de procurori care să lucreze în dosar sau să redistribuim dosare şi unor procurori nou-veniţi în DNA. Dar aceasta este o chestine internă. Numele procurorului care investighează dosarul poate fi făcut public la finalizarea anchetei. Vă pşot asigura că se lucrează ritmic la acest dosar, este un dosar complex şi v-am spus toate activăţile care s-au făcut în decursul a doi ani de zile, în condiţiile în care procurorii care instrumentează acest dosar au peste 140 de dosare în lucru”, a explicat Kovesi.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite