Adrian Gurzău, la DNA în dosarul în care deputaţii au dat aviz de arestare preventivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Gurzău s-a prezentat la DNA
Adrian Gurzău s-a prezentat la DNA

Deputatul PMP Adrian Gurzău s-a prezentat la DNA, miercuri, fiind citat în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă legat de favorizarea societăţii Carpatica Asig, procurorii urmând să decidă dacă vor cere instanţei supreme arestarea preventivă a acestuia.

UPDATE Adrian Gurzău a stat aproximativ 20 de minute în sediul DNA, şi a luat la cunoştinţă că procurorii au pus în mişcare acţiunea penală asupra sa, potrivit unor surse judiciare.Deputatul nu a făcut nicio declaraţie presei.

Pe 27 septembrie, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) cererea şi referatul pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă în dosarul Carpatica Asig. Potrivit DNA, în dosar există date şi probe din care rezultă că deputatul Gurzău ar fi comis fapte de corupţie.

Adrian Gurzău poate fi arestat, după ce Camera Deputaţilor a încuviinţat, pe 4 octombrie, solicitarea DNA privind arestarea preventivă.

DNA: şpagă de 270.000 de euro

Potrivit referatului DNA, Adrian Gurzău ar fi primit bani pentru a-şi trafica influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Totul s-ar fi întâmplat anul trecut, în perioada 8 aprilie - 1 noiembrie, atunci când Gurzău ar fi acceptat propunerea Angelei Toncescu de a semna un contract de prestări servicii între o firmă pe care o controla prin interpuşi şi Carpatica Asig.

Obiectul contractului îl constituia furnizarea de către firma lui Gurzău a unor servicii specializate de „relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing“, pe o durată minimă de 5 ani. 
Contractul a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015. Valoarea totală a acestuia pe perioada preconizată era de 270.000 de euro, fără TVA. Procurorii DNA arată că acest contract a fost unul păgubos pentru  Carpatica Asig, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajaţi ai societăţii, care desfăşurau activităţi similare, la costuri mult mai scăzute.

Trafic de influenţă la ASF

În schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, Gurzău şi-a exercitat influenţa asupra unor membri din conducerea ASF. Miza era urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al CA la Carpatica Asig şi nesancţionarea societăţii pentru nereguli constatate în activitatea anterioară.

Potrivit datelor din anchetă, ca să ajute Carpatica, Adrian Gurzău s-ar fi folosit de autoritatea sa de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor. De altfel, membrii Consiliului ASF au aprobat prelungirea perioadei de redresare a Carpatica Asig, deşi Direcţia de supraveghere şi control - Sectorul asigurări-reasigurări propusese constatarea insolvenţei Carpatica Asig.

Printre probele DNA se numără mai multe interceptări telefonice, între Angela Toncescu şi Adrian Gurzău, dar şi între Gurzău şi unii membri din ASF. Potrivit interceptărilor, Gurzău i-ar fi promis lui Toncescu, într-un limbaj codificat, că urma să fie avizată în funcţia de preşedinte al CA la Carpatica Asig. 

Împotriva lui Adrian Gurzău sunt şi mai multe declaraţii de martor. „La una dintre discuţii mi-a relatat că o societate de a sa are un contract de call-center cu Carpatica Asig SA“, a  spus unul dintre martori. Potrivit actelor din dosar, Angela Toncescu ar fi apelat şi la influenţa în ASF a afaceriştilor Dan Hosu, soţul Giorgianei Hosu, fostul procuror-şef interimar al DIICOT, şi Ion Sorin Tatu. Totul în schimbul unor indemnizaţii lunare de la Carpatica Asig. Dan Hosu ar fi avut un amic care era membru în ASF. El a fost interceptat când punea la cale modificarea votului: „Hotărârile sunt adoptate cu votul a 2/3 din numărul membrilor prezenţi“.

Judecătorii instanţei supreme au hotărât, marţi, punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig Angela Toncescu, a lui Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, şi a omului de afaceri Ion Sorin Tatu, în dosarul de trafic de influenţă în care toţi trei au fost reţinuţi, luni, de DNA. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.

Din PLD, în PMP

Adrian Gurzău este la al doilea mandat de deputat. În primul mandat el a fost ales pe listele PD, ulterior PDL. În februarie, Gurzău şi-a urmat cumătra, trecând la PMP. El a condus o perioadă filiala PMP Cluj. La alegerile locale din 2016, deputatul a candidat pentru Primăria Cluj, împotriva lui Emil Boc, dar a obţinut un scor modest - 1,2%. Gurzău a fost destituit din funcţia de preşedinte al PMP Cluj, dar a rămas în acest partid.  În martie 2016, Elena Udrea a botezat copilul deputatului Adrian Gurzău. La eveniment a participat şi Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite