Primarul Pendiuc, fiica sa şi 4 oameni de afaceri află azi dacă vor fi arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edilul din Piteşti, Tudor Pendiuc, este acuzat că ar fi luat mită aproape 1 milion de euro   FOTO: Mediafax
Edilul din Piteşti, Tudor Pendiuc, este acuzat că ar fi luat mită aproape 1 milion de euro   FOTO: Mediafax

Primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, şi fiica acestuia, fosta realizatoare TVR Ema Pendiuc, vor fi aduşi vineri în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceştia, alături de mai mulţi oameni de afaceri piteşteni, au fost reţinuţi joi seară de procurorii DNA într-un dosar de corupţie în care prejudiciul adus statului se ridică la aproape cinci milioane de euro.

UPDATE Judecătorii tribunalului Bucureşti au fost nevoiţi să suspende audierile, după ce omul de afaceri Constantin Scarlat, reţinut în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, i s-a făcut rău în sala de judecată, informează Mediafax. Un echipaj SMURD s-a deplasat la tribunal şi l-a transportat pe pacient la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, potrivit sursei citate.

Procurorii DNA cer, vineri, Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a primarului din Piteşti, Tudor Pendiuc, a fiicei acestuia şi a altor patru persoane, în dosarul de corupţie legat de atribuirea şi prelungirea unui contract privind transportul public local, în care prejudiciul ar fi de peste cinci milioane de euro, se arată în refereratul procurorilor DNA.

Edilul din Piteşti, Tudor Pendiuc, fiica sa, realizatoarea TVR Ema Pendiuc, şi mai mulţi oameni de afaceri argeşeni au fost reţinuţi joi seară de procurorii anticorupţie, într-un dosar ce vizează transportul public din Piteşti din ultimii şapte ani.

Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată (două acte materiale), iar fiica acestuia, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Anchetatorii i-au reţinut şi pe Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, Florin Şerban Barbu, acţionar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mită şi spălare de bani, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanţi ai societăţilor Girexim Universal SA şi CNCD SA, pentru complicitate la abuz în serviciu, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Un judecător de drepturi şi libertăţi va lua în discuţie, vineri după-amiază, propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a celor şase inculpaţi.

Procurorii DNA arată, în ordonanţele de reţinere, că societatea de transport public local din Piteşti, SC Publitrans 2000 SA, deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziţionate de Consiliul Local.

Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de euro (peste 23 de milioane de lei).

Pendiuc este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu încheierea cu cele două firme, derularea şi prelungirea contractului de achiziţie publică de asociere în participaţiune, fapte comise în perioada 2007-2014, împreună cu Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi.

Astfel, primarul Tudor Pendiuc a iniţiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii şi contrar cererilor formulate în repetate rânduri de consiliul de administraţie al societăţii şi fără a ţine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, în mod nelegal, membrilor consiliului de administraţie al societăţii de transport public local să includă în caietul de sarcini condiţii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privaţi la licitaţie şi a iniţiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Piteşti, în care se menţionau soluţii contrare celor susţinute de el, pentru a induce în eroare membrii consiliului local, se mai arată în ordonanţele de reţinere.

Cele două firme erau obligate să deţină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziţionate în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.

Documentaţie de achiziţie modificată

De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentaţia de achiziţie (fişa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere în participaţiune societăţilor CNCD şi Girexim Universal şi că nu a desfiinţat contractul, în condiţiile în care asocierea de firme nu deţinea autobuzele în proprietate.

Mai mult, susţin procurorii, Pendiuc a ordonat plăţile prin care asocierea de firme încasa subvenţia şi a iniţiat şi prelungit contractul, invocând, în mod nereal, existenţa unei stări de urgenţă, în condiţiile în care fusese înştiinţat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract şi ştia că firmele nu deţineau autobuzele în proprietate.

"Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firma privată a dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi a realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport SC Publitrans 2000 SA s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, numai din subvenţia încasată de firma privată, au fost achitate autobuzele care i-au revenit în proprietate ulterior. În această modalitate, a fost cauzat Primăriei Municipiului Piteşti un prejudiciu în sumă de 23.013.099,65 lei (peste 5 milioane euro)", au arătat procurorii în documentele trimise instanţei.

Apartament de peste 130.000 de euro în Capitală la schimb

În schimbul acestor decizii, în 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Vişoiu, un apartament în Bucureşti, în valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, susţin procurorii.

"Se reţine pentru moment preţul menţionat în contract, deşi acesta este neserios în raport de preţul apartamentelor din zona rezidenţială respectivă, urmând să se stabilească ulterior preţul real al acestui imobil", a precizat DNA.

Emanuela Pendiuc este acuzată că, pentru a ascunde primirea, de către tatăl său, a unui apartament, în 26 noiembrie 2007 a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 şi contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL.

Ulterior, Emanuela Pendiuc ar fi acceptat şi eliberarea a două chitanţe, în sumă de 110.000 de lei şi de 365.112,18 lei, de către Conarg Real Estate SRL, "fără a remite sumele de bani societăţii anterior amintite".

Acuzaţiile aduse oamenilor de afaceri

Valentin Vişoiu este acuzat că, în 18 februarie 2008, cu ajutorul lui Florin Şerban Barbu, i-a dat lui Pendiuc apartamentul din Bucureşti, pentru ca edilul să influenţeze comisia de evaluare a ofertelor să desemneze asocierea de firme câştigătoarea licitaţiei organizate de Primăria Piteşti.

"Pentru a crea aparenţa că apartamentul a fost plătit şi că nu reprezintă un folos nejustificat, Vişoiu Valentin, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate SRL, a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menţioneze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea", au mai arătat procurorii.

Florin Şerban Barbu este acuzat că a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparenţei încasării sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din Bucureşti care ar fi fost primit ca mită de către tatăl acesteia.

"Inculpaţii Văsîi Gheorghe şi Scarlat Constantin, reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deţine un număr de 80 de autobuze cu titlu de proprietate. Înscrisul a fost folosit în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, pentru a argumenta şi susţine dispoziţiile primite de la inculpatul Pendiuc Tudor, respectiv că asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA deţine autobuzele respective. În conivenţă cu inculpatul Pendiuc Tudor, inculpaţii Văsîi Gheorghe şi Scarlat Constantin, începând cu data de 22.02.2008 şi până în luna septembrie 2014, au înaintat documente justificative pentru plata subvenţiei, au semnat adrese de înaintare către Primăria Piteşti pentru a încasa subvenţia şi au semnat procesele-verbale de validare şi verificare a subvenţiei, în baza cărora inculpatul Tudor Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăţilor către asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA", se mai arată în ordonanţele de reţinere.

DNA a precizat că în acest dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Primarul Pendiuc se apără 

Primarul Pendiuc a declarat joi seară, când a ieşit încătuşat de la sediul DNA, după mai multe ore de audieri, că „o minciună mai mare nu există” şi a pus totul pe seama campaniei pentru turul II de la alegerile prezidenţiale 2014. 

„O minciună mai mare ca asta nu există în România. Am intrat în turul 2", le-a spus Pendiuc jurnaliştilor, potrivit Mediafax.

Percheziţii la primărie

Primarul Tudor Pendiuc a fost escortat, joi, la sediul primăriei Piteşti, pentru a asista la percheziţiile efectuate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La intrarea în sediul Primăriei Piteşti, Pendiuc a spus că nu ştie pentru ce este cercetat. “Nu ştiu, dar în stadiul actual de dezvoltare a României ne putem aştepta la orice”, a declarat primarul.

Tudor Pendiuc a asistat anterior, timp de câteva ore, la percheziţiile efectuate de anchetatori la domiciliul său din municipiul Piteşti.

Descinderi şi în Timiş

Tot joi domineaţa, poliţiştii au făcut percheziţii la sediul Primăriei localităţii Tormac, din judeţul Timiş, precum şi la locuinţa fostului primar PDL Aurel Băran, într-un dosar privin decontări fictive pentru mai multe lucrări făcute comună în timpul mandatului fostului edil.

Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, în mandatul de primar al lui Aurel Băran ar fi fost decontate ilegal lucrări fictive în valoare de 700.000 de lei, prin firma fiicei fostului edil.

Poliţiştii au început cercetările în acest dosar în urma unui raport al Curţii de Conturi.
Cel mai probabil, la finalul percheziţiilor fostul primar Aurel Băran va fi audiat de poliţişti în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite