UPDATE Primarul din Piteşti şi fiica sa au fost reţinuţi alături de oameni de afaceri într-un dosar de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au descins, joi, la Primăria Piteşti, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite în perioada 2007-2014. În acest dosar, edilul piteştean Tudor Pendiuc este suspect că ar fi primit mită un milion de euro. Primarul, dar şi fiica acestuia, Emillia Pendiuc, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de anchetatori, alături de afaceriştii Valentin Vişoiu şi Constantin Scarlat.

UPDATE Primarul Piteştiului Tudor Pendiuc a declarat, referitor la acuzaţiile procurorilor DNA, care l-au reţinut joi seară, că o minciună mai mare nu există şi că s-a ajuns "în turul 2".

"O minciună mai mare ca asta nu există în România. Am intrat în turul 2", le-a spus Pendiuc jurnaliştilor, când a ieşit încătuşat din sediul DNA, relatează Mediafax.

UPDATE Omul de afaceri Constantin Scarlat, patronul firmei CNCD din Piteşti, a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA, în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc.

UPDATE Primarul Piteştiului Tudor Pendiuc a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, în dosarul în care cercetat pentru fapte de corupţie privind acordarea unor contracte de achiziţii publice, prejudiciul fiind de aproximativ 1 milion de euro.

Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că edilul este acuzat de abuz în serviciu (două acte materiale) şi luare de mită (un act material).

Potrivit surselor citate, mita ar fi constat într-un apartament primit de fiica sa, Ema Pendiuc, în valoare de aproximativ 130.000 de euro.

Ema Pendiuc le-a spus anchetatorilor că apartamentul care se presupune că ar fi fost primit drept mită a fost în realitate cumpărat, prin contract de vânzare- cumpărare, cu chitanţă.

Ema Pendiuc, reţinută şi ea joi seară în acest dosar, este acuzată de complicitate la luare de mită.

UPDATE Omul de afaceri piteştean Valentin Vişoiu, care controlează grupul de firme Conarg, a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, Valentin Vişoiu este suspectat de dare de mită. Acesta urmează să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE  Directorul Direcţiei Tehnice şi de Urbanism din Primăria Piteşti, Emilian Nechita, a fost adus la sediul DNA Bucureşti.

UPDATE Procurorii anticorupţie au emis ordonaţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele Emiliei Pendiuc, fiica primarului din Piteşti.

UPDATE Primarul Tudor Pendiuc a fost adus la sediul DNA Central pentru a fi audiat de procurori în acest caz.

UPDATE Din actele aflate la dosar, rezultă că reprezentanţii firmei Girexim Universal SA şi ai CNCD SA i-au dat mită primarului Tudor Pendiuc un milion de euro, din care jumătate sub forma unor imobile situate în Bucureşti, complexul rezidenţial „Quadra Place”, situat pe str. Fabricii nr.47. În acest complex de lux deţin apartamente atât Tudor Pendiuc, cât şi fiica sa, Emanuela Pendiuc.

UPDATE Procurorii DNA vizează activitatea de transport public de persoane din Piteşti, transport realizat, în ultimii şapte ani, de către o asociere de firme, între care SC Publitrans 2000 SA, firmă deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti şi două firme private, respectiv SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA.

În urmă cu mai mulţi ani Primăria Piteşti şi primarul Tudor Pendiuc ar fi susţinut şi realizat o asociere între SC Publitrans 2000 SA, firma Consiliului Local, şi două firme private - SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA -, asociere în baza căreia SC Publitrans SA se obliga să pună la dispoziţie baza materială, respectiv clădiri şi terenuri, dar şi personal calificat, iar cele două firme ar fi urmat să pună la dispoziţie 80 de autobuze pentru transport public deţinute în proprietate, fapt prevăzut şi în caietul de sarcini.

Asocierea dintre cele două firme nu a deţinut autobuzele, aşa cum prevedea caietul de sarcini, iar în aceste condiţii Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Primăriei Piteşti ar fi primit date false cu privire la deţinerea autobuzelor cu care asocierea CNCD SA - Girexim Universal SA trebuia să vină ca aport la această asociere.

Oferta asocierii dintre SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA a fost considerată de către comisia de evaluare ca fiind singura care îndeplinea condiţiile de calificare pentru încheierea contractului, deşi asocierea dintre cele două firme nu deţinea autobuzele.

Ulterior încheierii contractului, Consiliul Local Piteşti ar fi alocat de la bugetul local subvenţii de peste 50 de milioane de lei pentru transportul public.

UPDATE Primarul Tudor Pendiuc a fost escortat, joi, la sediul primăriei Piteşti, pentru a asista la percheziţiile efectuate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La intrarea în sediul Primăriei Piteşti, Pendiuc a spus că nu ştie pentru ce este cercetat. “Nu ştiu, dar în stadiul actual de dezvoltare a României ne putem aştepta la orice”, a declarat primarul.

Tudor Pendiuc a asistat anterior, timp de câteva ore, la percheziţiile efectuate de anchetatori la domiciliul său din municipiul Piteşti.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, în centrul anchetei se află contractul Primăriei cu două firme care asigură transportul de persoane din Piteşti. Primarul Tudor Pendiuc ar fi primit un milion de euro mită pentru a acorda contractul celor două firme.

Percheziţiile au legătură cu un dosar de corupţie instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.
Anchetatorii au blocat practic activitatea Primăriei Piteşti, nicio persoană neavând voie, joi dimineaţă, să intre în sediul instituţiei.

Percheziţiile vizează biroul primarului Tudor Pendiuc, dar şi birourile celor doi viceprimari.

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârşire, în perioada 2007 - 2014, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie”, se arată într-un comunicat al DNA.

Surse judiciare au declarat că dosarul vizează fapte de corupţie privind acordarea unor contracte de achiziţii publice mai multor firme, la care procurorii fac percheziţii.

Unul dintre aceste contracte are legătură cu achiziţiile făcute de Regia de Transport Public Piteşti, privind cumpărarea mai multor autobuze.

Prejudicul estimat de procurori în această cauză ar fi de aproximativ un milion de euro, fiind produs între 2007 şi 2014, au mai arătat sursele citate.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Descinderi în Timiş

Tot joi domineaţa, poliţiştii au făcut percheziţii la sediul Primăriei localităţii Tormac, din judeţul Timiş, precum şi la locuinţa fostului primar PDL Aurel Băran, într-un dosar privin decontări fictive pentru mai multe lucrări făcute comună în timpul mandatului fostului edil.

Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, în mandatul de primar al lui Aurel Băran ar fi fost decontate ilegal lucrări fictive în valoare de 700.000 de lei, prin firma fiicei fostului edil.

Poliţiştii au început cercetările în acest dosar în urma unui raport al Curţii de Conturi.
Cel mai probabil, la finalul percheziţiilor fostul primar Aurel Băran va fi audiat de poliţişti în acest caz.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite