Primăria lui Piedone face presiuni să ia cu japca terenul Şcolii 165 din Sectorul 4 pentru o afacere imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala Gimnazială nr. 165, din Sectorul 4 al Capitalei, are în folosinţă
 un teren de 5.400 de metri pătraţi, pe strada Perşani, unde a 
funcţionat şcoala până în 1985   FOTO: Eduard Enea/Adevărul
Şcoala Gimnazială nr. 165, din Sectorul 4 al Capitalei, are în folosinţă un teren de 5.400 de metri pătraţi, pe strada Perşani, unde a funcţionat şcoala până în 1985   FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Oficialii Primăriei Sectorului 4, condusă de Cristian Piedone, se luptă din răsputeri să pună mâna pe terenul Şcolii nr. 165 din zona şoselei Giurgiului, pe care conducerea unităţii de învăţământ vrea să ridice un after school şi un bazin de înot

Primăria Sectorului 4, condusă de Cristian Piedone, vrea să ia cu japca un teren al Şcolii nr. 165, sub pretextul construirii unor locuinţe sociale. Asta cu toate că primăria deţine în imediata proximitate un teren nefolosit, pe care ar putea să-şi edifice proiectul.

Mai exact, Şcoala Gimnazială nr. 165, din sectorul 4 al Capitalei, are în folosinţă un teren de 5.400 de metri pătraţi, pe strada Perşani, unde a funcţionat şcoala până în 1985. Aici, conducerea instituţiei a vrut să edifice un centru after school, dar şi o bază sportivă cu bazin de înot pentru elevi. Toate demersurile pentru a obţine sprijinul Primăriei Sectorului 4, făcute de-a lungul timpului, au fost sortite eşecului.

“De mai mulţi ani, am depus cereri la primărie pentru a ne ajuta în aceste proiecte, să ne sprijine în accesarea de fonduri europene, iar de fiecare dată ni s-a spus că nu sunt bani”, spun neputincioşi părinţi ai elevilor care au copiii la această unitate şcolară, dar şi profesori care se se plâng că se luptă cu morile de vânt.
În urmă cu două săptămâni, primăria şi-a adus brusc aminte de terenul şcolii, dar nu pentru a ajuta profesorii să ridice baza sportivă.

Viceprimarul Daniel Băluţă, omul de încredere al edilului Piedone, a cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Administraţie al şcolii pentru a-şi da acordul privind schimbarea destinaţiei terenului. Viceprimarul a spus că acolo se vor construi locuinţe sociale.

Pentru că reprezentanţii şcolii nu au fost de acord, aceştia au fost supuşi la tot felul de presiuni, susţin profesorii şi părinţii. Edilul nu a ezitat să adopte o poziţie de forţă. “A folosit un limbaj foarte urât, care nu poate fi reprodus. A ameninţat că o va demite pe directoare, dar şi Consiliul de Administraţie. Ne-a mirat presiunea la care suntem supuşi...”, povestesc cadrele didactice.

teren scoala 165 foto eduard enea

Interese imobiliare

Potrivit surselor „Adevărul”, în spatele acestor demersuri s-ar afla interese imobiliare. Zona este controlată de clanul Sportivilor, ai cărui membri sunt cunoscuţi pentru activităţile de samsari imobiliari. Aici, terenurile libere se vând chiar şi cu 300 de euro metrul pătrat.

Cert este că, în timp ce vrea să ia cu japca terenul Şcolii 165, Primăria Sectorului 4 trece cu vederea un teren deţinut la doar câţiva paşi de lotul şcolii, pe care se află câteva cămine de nefamilişti dezafectate. Dacă ar fi renovate, acestea ar putea servi foarte bine ca locuinţe sociale pentru nevoiaşi.

Lovit de amnezie, viceprimarul Daniel Băluţă spune că nu ştie nimic despre acest teren. “Nu ştiu al cui este... Nu pot spune nici că este al primăriei, nici că nu este”, susţinea ieri Băluţă.

300 de euro este preţul cu care se vinde un metru pătrat de teren în zona Giurgiului, unde funcţionează Şcoala nr. 165

Nevoile celor aflaţi în suferinţă, arată edilul, îl fac să se zbată atât pentru a lua terenul şcolii. Cu orice preţ.
“Constatând că necesităţile comunităţii se orientează în mod deosebit către locuinţe sociale, vrem să rezolvăm această problemă. (...) Nimeni nu-şi poate imagina ce simţim noi ca oameni când nu putem să-i ajutăm. Cum să judec un părinte care vrea să-şi ducă copilul la bazin faţă de unul care plânge că Asistenţa Socială vrea să-i ia copilul pentru că nu are cum să-l crească?”, se întreabă retoric Daniel Băluţă.

“Suferim instituţional pentru nedreptate. (...) Dacă cineva vrea să mă condamne pentru această atitudine, că îmi pasă de semenii mei, este liber să o facă”, a conchis, melodramatic, viceprimarul. 
În privinţa “argumentelor” folosite în faţa profesorilor, acesta spune că este vorba de o chestiune “subiectivă”.

“Toţi avem percepţii subiective. Unii oameni pot să înţeleagă ceva, alţii altceva”, a explicat Daniel Băluţă presiunile acuzate de profesori.

teren scoala 165 foto eduard enea

Primăria nu poate lua terenul decât cu acordul şcolii

Terenul de pe strada Perşani, aflat în folosinţa Şcolii 165, nu poate fi pur şi simplu dat în folosinţa altei instituţii fără avizul Consiliului de Administraţie al şcolii, al inspectoratului şcolar (ISMB în acest caz) şi al Ministerului Educaţiei, explică Inspectorul Şcolar General al Capitalei, Florin Lixandru. “Şcoala este cea care va hotărî. Teoretic, dacă şcoala refuză, nu poate să le ia terenul, care se află în folosinţa unităţii de învăţământ. Legea Educaţiei prevede posibilitatea schimbării de destinaţie a unui teren dat în folosinţă unei şcoli numai cu avizul Consiliului de Administraţie al şcolii respective, cu un aviz conform de la Inspectoratul şcolar şi cu un aviz conform de la Ministerul Educaţiei. De asemenea, dacă se schimbă destinaţia terenului, aceasta tot una socială trebuie să fie, nu poţi construi un bloc de locuinţe acolo”, a explicat Inspectorul General Florin Lixandru.
 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite