Premieră națională la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”: intervenție la un copil de opt luni

0
Publicat:

Un bebeluș de opt luni, născut cu hipoacuzie bilaterală profundă, a suferit joi o intervenție chirurgicală la Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”. Copilul a primit un implant cohlear, o premieră națională.

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuiește funcția urechii interne. Foto: Arhivă
Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuiește funcția urechii interne. Foto: Arhivă

Unicitatea intervenţiei este reprezentată de vârsta fragedă a copilului, acesta fiind cel mai mic pacient din România care a beneficiat de un implant cohlear", se arată într-un comunicat oferit joi presei, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, intervenția chirurgicală a fost efectuată de o echipă de medici coordonată de medicul Dan Cristian Gheorghe, șeful Clinicii ORL de la Spitalul „Marie Sklodowska Curie”. Printre cei care au efectuat intervenția chirurgicală s-a numărat și Alexandra Neagu, medic primar ORL cu expertiză în audiologie. 

Complexitatea intervenţiei a fost dată de vârsta fragedă a pacientului. Vorbim de un tratament modern pentru o afecţiune sever invalidantă. Copiii cu pierdere profundă de auz, implantaţi la vârste cât mai mici, au şanse mult mai mari de a se integra în societate şi de a duce o viaţă normală, fără sprijin suplimentar. Acest lucru reprezintă un avantaj atât pentru copil, cât şi pentru societate", a spus Dan Cristian Gheorghe, citat în comunicat.

Experții susțin că, cu cât implantarea este efectuată mai din timp, efectele cauzate de lipsa auzului asupra dezvoltării neurocognitive a copilului sunt recuperate mai repede, ceea ce permite copilului să se dezvolte armonios. 

În opinia experților, orice zi în care copiii aud mai devreme ajută în mod considerabil la reducerea decalajelor, întrucât dezvoltarea lor este mai apropiată de cea a copiilor născuți fără deficiențe de auz. 

Pentru o intervenţie precoce în recuperarea hipoacuziei, este nevoie de screening auditiv şi de un diagnostic audiologic efectuat cât mai rapid. Implantul cohlear la această vârstă permite o dezvoltare a limbajului apropiată de a copiilor normal auzitori", a spus medicul Alexandra Neagu.

Totodată, conform sursei citate, intervenția a putut fi realizată grație eforturilor depuse de familie, care a cumpărat implantul din bani proprii. 

În România, conform unor estimări, peste 3.500 de persoane sunt încadrate în grade de invaliditate cu afecțiuni ale urechii.

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuiește funcția urechii interne afectate. Față de aparatele auditive, care amplifică sunetul și îl transmit către timpan, implantul cohlear preia semnalele sonore din exterior, le transformă într-un impuls electric și le transmite direct către nervul auditiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite