Prejudiciu de 4 milioane de dolari produs prin fraude cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grup infracţional, care se ocupa de fraude cibernetice, a produs un prejudiciu de patru milioane de dolari FOTO Shutterstock
Un grup infracţional, care se ocupa de fraude cibernetice, a produs un prejudiciu de patru milioane de dolari FOTO Shutterstock

Marţi dimineaţă au avut loc în Bucureşti şi în alte opt judeţe, 27 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional care s-ar fi ocupat fraude cibernetice. Prejudiciul creat de membrii reţelei este de patru milioane de dolari.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) au efectuat marţi percheziţii la domiciliul a 20 de persoane suspectate de fraudă informatică. Acţiunea s-a desfăşurat în Bucureşti, Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin.

„Se reţine că membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din inducerea în eroare a unui număr de aproximativ 100 de părţi vătămate, cetăţeni americani, cu ocazia organizării de licitaţii frauduloase pe site-uri de profil”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

Anunţurile fictive postate de către învinuiţi pe internet erau create prin modificarea unor anunţuri reale, prin schimbarea numelui, adresei de mail şi a altor date ale vânzătorului sau ale bunurilor oferite spre vânzare. Astfel, cumpărătorii erau induşi în eroare şi erau determinaţi să transfere, în conturile indicate de către învinuiţi, un avans, fără a primi bunurile licitate. 

„Pentru ridicarea sumelor de bani achitate de către părţile vătămate, liderul grupării a procurat diplome de licenţă falsificate, specialitatea medicină şi teologie, actele fiind utilizate pentru obţinerea de vize de acces pe teritoriul SUA, pentru membrii grupării”, se mai arată în comunicat. 

Suspecţii se duceau în Statele Unite ale Americii unde le erau trimise acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate falsificate. Ele erau folosite pentru ridicarea în numerar a sumelor de bani şi a expedierii acestor sume în România.

În urma percheziţiilor, suspecţii vor fi  aduşi la audieri urmând ca la finalul acestora să se pună în aplicare pedepsele conform legii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite