Predoiu s-a împotmolit la „taxarea“ averilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pregăteşte un „Cod al Integrităţii“ care să reglementeze funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Proiectul de act normativ, ce ar putea fi prezentat săptămâna aceasta în Guvern, i-a dat bătăi de cap oficialului de la Justiţie la capitolul taxarea averilor nejustificate.

Ministrul Justiţiei va respecta indicaţiile date de preşedintele Traian Băsescu la şedinţa de Guvern de miercurea trecută şi va prezenta zilele următoare un singur proiect de lege care să reglementeze funcţionarea ANI. Potrivit unor oficiali ai instituţiei, ministrul Predoiu lucrează deja la un „Cod al Integrităţii", însă prevederile privind confiscarea sau impozitarea averilor nejustificate au creat deja un blocaj în redactarea acestui act normativ.

Cătălin Predoiu a susţinut în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV că o variantă analizată de Guvern în acest moment este supraimpozitarea averilor ce nu pot fi justificate, în contextul în care Curtea Constituţională nu permite confiscarea lor. Potrivit unor surse din Ministerul Justiţiei, Predoiu nu a găsit încă o variantă finală, iar soluţia propusă va fi analizată astăzi în cadrul unor consultări cu premierul Emil Boc.

Citiţi şi:

Raportul CE pentru România: angajamentul politic insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi

Reacţia lui Băsescu la Raportul C.E.: cheamă Parlamentul din vacanţă pentru Legea ANI

Predoiu: Mai uşor treci o cămilă prin urechile acului decât faci o Lege ANI conform CC şi CE

Săptămâna trecută, Boc i-a dat termen până vineri lui Predoiu să vină cu o soluţie, însă şeful de la Justiţie a mai cerut răgaz până astăzi. La şedinţa de Guvern de miercurea trecută a participat şi preşedintele Traian Băsescu, care a cerut Executivului să găsească o variantă pentru a strânge toate prevederile privind ANI într-o singură lege şi nu în trei-patru legi, câte există în prezent.  

„Toate statele UE au probleme cu justiţia"

Legea privind funcţionarea ANI a fost declarată neconstituţională săptămâna trecută, cu doar o zi înainte ca oficialii Comisiei Europene să dea publicităţii cel mai dur raport de ţară al României, de la aderarea la Uniunea Europeană. Predoiu critică însă afirmaţiile dure din raport, susţinând că „toate statele membre au dificultăţi în sistemele de justiţie" şi că relaţiile dintre România şi Uniunea Europeană sunt de cooperare, nu doar de verificare.

„Aici nu suntem la şcoală şi România nu este în poziţie de inferioritate faţă de celelalte state membre. Suntem parteneri, nu profesor şi învăţăcel", a mai spus Predoiu. Raportul pe justiţie a declanşat însă şi „goana Guvernului" pentru corectarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate, instituţie rămasă fără competenţe, potrivit criticilor CE.

Modificări menţinute

Decizia Curţii Constituţionale de a admite excepţia de neconstituţionalitate invocată de Preşedinţie a făcut posibilă reîntoarcerea legii în Parlament, pentru o nouă dezbatere. Codul lui Predoiu care va fi prezentat zilele următoare ar putea menţine unele modificări din noua Lege ANI, declarată neconstituţională.

Astfel, ar putea fi menţinute cele două declaraţii de avere pe care demnitarii vor fi nevoiţi să le depună - una publică şi una confidenţială. Legea care a adus României o bulină neagră în raportul de ţară a fost promovată tot de Predoiu, dar a fost amendată în Parlament, multe dintre modificările controversate fiind la propunerea parlamentarului UDMR Gyorgy Frunda.

Astfel, au fost desfiinţate comisiile de cercetare a averilor, care puteau propune instanţei confiscarea părţii nejustificate a averii. Tot la propunerea lui Frunda a fost diminuat de la trei ani la un an termenul în interiorul căruia ANI poate efectua verificări asupra averilor persoanelor care şi-au finalizat mandatul.

"Este mai uşor să treci o cămilă prin urechile unui ac decât să faci acum o lege a ANI care să împace şi decizia Curţii Constituţionale, şi decizia CE."
Cătălin Predoiu
ministrul Justiţiei

La mâna Parlamentului

Soluţia propusă de Ministerul Justiţiei pentru corectarea Legii ANI va fi analizată de Parlament în sesiune extraordinară. Potrivit unor surse parlamentare, aleşii se vor întâlni în acest scop în săptămâna 8-13 august. Pe lângă „Codul Integrităţii", parlamentarii vor dezbate şi Legea micii reforme, dar şi modificarea actualei Legi a Curţii Constituţionale.

Gray: „Există progrese câteodată, apoi regrese"

„În Bulgaria, există un plus de voinţă politică. Angajamentul politic în România nu este acelaşi si nici judiciarul nu este interesat să coopereze şi să îşi asume responsabilităţi", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, citat de Hotnews.

Acesta a afirmat că modificările aduse recent au pus sub semnul întrebării puterile Agenţiei Naţionale de Integritate şi că România poate înregistra progrese doar dacă există recomandări clare de la Comisia Europeană.

„Dacă privim înapoi la toate cele patru rapoarte observăm că există progrese câteodată, apoi regrese, dar, în mare, acest mecanism a fost fundamental în a provoca ambele ţări să pună în practică reforme-cheie. Asemenea progrese ar fi fost imposibile în absenţa mecanismului de presiune al Comisiei", a mai spus oficialul CE.

Frunda: „Ministrul Justiţiei s-a opus unei singure legi ANI"

Considerat unul dintre „măcelarii" atribuţiilor ANI, senatorul UDMR Gyorgy Frunda susţine că nu a primit indicaţii de la partid să accepte soluţia legislativă pe care ministrul Justiţiei o va prezenta în perioada următoare.

Mai mult, acesta susţine că va lua personal o decizie la dezbaterile viitoare din Parlament şi îl acuză pe Predoiu că nu a fost de acord până acum cu varianta unei singure legi pentru ANI.

„La dezbaterile din Senat eu am propus să facem o singură lege, însă Predoiu s-a opus spunând că va pregăti cândva un Cod al legilor de integritate", a declarat Frunda, pentru „Adevărul".

„Voi decide când voi vedea proiectul cu care vine ministrul Justiţiei dacă voi amenda din nou legea. Până nu văd proiectul nu mă pot pronunţa", a adăugat parlamentarul.

La nivelul Coaliţiei nu a existat încă o discuţie privind atitudinea pe care UDMR, formaţiune aflată la guvernare, ar trebui să o ia în cadrul dezbaterilor parlamentare. „Coaliţia nu a discutat nimic pe această temă", a afirmat liderul UDMR, Marko Bela.

Predoiu ar putea prezenta soluţia pe care o va conveni cu premierul Emil Boc în cadrul şedinţei de astăzi a Coaliţiei sau în cadrul unei întrevederi pe această temă ce ar putea avea loc mâine. În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, şeful statului a cerut consens partidelor aflate la guvernare, pentru a avea o poziţie comună la dezbaterile din Parlament.

"Voi decide când voi vedea proiectul cu care vine ministrul Justiţiei dacă voi amenda din nou legea."
Gyorgy Frunda
senator UDMR

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite