Pompierii români au plecat din Grecia în aplauzele localnicilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii români au lucrat zilnic în două ture de câte şase ore la temperaturi care au atins şi 60 de grade Celsius la soare FOTO  IGSU
Pompierii români au lucrat zilnic în două ture de câte şase ore la temperaturi care au atins şi 60 de grade Celsius la soare FOTO  IGSU

După ce au pus serios umărul la stingerea infernului din Evia, pompierii români au părăsit insula grecească în aplauzele localnicilor, care au ţinut astfel să le mulţumească

Cei 108 pompieri români care au fost detaşaţi în Grecia pentru a se bate cu uriaşele incendii de pădure au ajuns, ieri, în ţară. Au fost demobilizaţi după opt zile de misiune, iar la plecarea de pe insula elenă militarii români au fost salutaţi de sute de localnici. Practic, pompierii români au părăsit insula în aplauzele grecilor special ieşiţi pe străzi, iar acasă au fost premiaţi de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. 

„Ne-au mişcat gesturile localnicilor… Am mers în Grecia să ajutăm, însă am primit mult mai mult! Nu ne aşteptam la aşa o mare recunoştinţă. Ne bucură sufletul să vedem cum ne privesc, cum ne dau «Bună ziua» şi ne zic «Mulţumesc!». Toţi cei care ne-au ieşit în cale s-au oferit să ne sprijine, ne-au adus tot timpul apă rece, care valorează foarte mult după câteva ore de stat în preajma flăcărilor”, spun pompierii.

Ei spun că o mare surpriză a fost făcută de un copil, care i-a vizitat vineri dimineaţă. „A venit cu plăcinte şi porumb fiert, drept mulţumire pentru că le protejăm satul”, au transmis pompierii. Aceştia spun că momentele de mare încărcătură emoţională i-au făcut să treacă peste clipele de epuizare. „În aceste ultime zile a fost depus un efort considerabil din partea pompierilor pentru limitarea propagării incendiilor, însă am avut parte şi de momente cu o mare încărcătură emoţională, care ne-au dat putere să trecem peste clipele de epuizare. Mulţumim, Grecia!”, scriu pompierii români.

În acelaşi timp, Primăria Thassos, în colaborare cu Uniunea Hotelierilor din Thassos şi cu Federaţia Proprietarilor de Camere de Închiriat, oferă pompierilor români care au ajutat la eforturile de stingere a incendiilor de pădure din Grecia, cazare timp de două zile vara viitoare. Organizarea găzduirii lor se va realiza în colaborare cu şeful biroului din România al Organizaţiei Elene a Turismului, Georgios Stafylakis, şi cu Consulatul României la Salonic.

12 ore în temperaturi şi de 60 de grade 

În urmă cu trei zile, purtătorul de cuvânt al pompierilor eleni a anunţat că în Grecia nu mai există niciun incendiu activ, ci doar câteva focare răzleţe. Astfel că toţi salvatorii veniţi în ajutorul grecilor au plecat spre ţările lor. Pe insula Evia, au fost prezenţi pompieri din mai multe ţări. Pompierii români au acţionat, între altele, în zonele localităţilor Metochi şi Kalyvia. Au lucrat zilnic în două ture de câte şase ore la temperaturi care au atins şi 60 de grade Celsius la soare. Dispozitivul a fost cam acelaşi în fiecare zi, pompierii mergând la intervenţii cu şase maşini de stingere, două cisterne şi o dronă. Totodată, şase salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă au avut misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum şi crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor. În acelaşi timp, alţi militari au monitorizat în mod permanent condiţiile meteorologice care pot influenţa propagarea arderii. 

Autospeciale de ultimă oră

În misiunile lor, pompierii au avut la dispoziţie autospeciale de stingere a incediilor special concepute să acţioneze în păduri şi în zone cu teren accidentat. Compacte, autospecialele dispun de un rezervor de apă cu capacitatea de 3.000 de litri şi sunt dotate cu un tun de apă amplasat pe autospecială, cu comandă electrică şi manuală care permite stingerea incendiilor de la o distanţă de siguranţă, fără a expune personalul sau tehnica de intervenţie. Maşinile au un motor de 315CP, sunt dotate cu transmisie integrală pentru mai bune capabilităţi off-road şi pot atinge viteze de peste 100 de kilometri pe oră. Foarte important, autospeciala poate fi alimentată cu apă şi din surse fără presiune, gen lacuri, acumulări de apă sau râuri, ceea ce reprezintă un real avantaj mai ales atunci când intervenţia are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanţă de hidranţi. Această metodă a fost folosită de pompieri şi în misiunea de pe insula Evia, lucru care le-a şi crescut vizibil eficalitatea. Extrem de performantă, maşina are un preţ unitar pe măsură, de 1.262.384,12 lei cu TVA, adică aproape 300.000 de euro.

Înaintaţi în grad în mod excepţional 

Ajunşi acasă după ce presa elenă i-a lăudat considerându-i ca fiind „de pe altă planetă” pentru că „folosesc drone şi maşini ultramoderne, sunt organizaţi şi au reflexe uimitoare”, pompierii români participanţi la stingerea incendiilor din Grecia au fost recompensaţi de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Concret, în prezenţa premierului Florin Cîţu, la propunerea ministrului Lucian Bode şi a şefului DSU, Raed Arafat, cei 108 militari au fost avansaţi în grad, în mod excepţional. În plus, pompierii au primit şi medalia de onoare a MAI. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite