Poliţiştii români audiază la Chişinău un complice al lui Vitalie Proca în cazul atentatului din Vitan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O altă persoană a fost ţinta lui Proca FOTO Adevărul
O altă persoană a fost ţinta lui Proca FOTO Adevărul

O echipă de poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei şi de la Inspectoratul General al Poliţiei Române pleacă luni la Chişinău pentru audierea lui Ion Druţă, complicele lui Vitalie Proca în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu. Acesta este cercetat pentru complicitate la omor, fiind suspectat că ar fi adus în România armele folosite de Proca pentru uciderea lui Puiu Mironescu.

Potrivit unor surse di cadrul poliţiei, anchetatorii vor să îl audieze pe Ion Druţă pentru a putea încheia dosarul şi a-i trimite în judecată pe fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, suspecţi că ar fi comandat atacul armat care a avut loc pe 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală.

Pe 13 iulie procurorii Parchetul Tribunalului Bucureşti au anunţat că Ion Druţă este cercet pentru complicitate la omor în cazul atentatului din Vitan, fiind acuzat că, la cererea fraţilor Mararu, l-ar fi angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Dumitru „Puiu” Mironescu, l-a adus în România şi i-a transmis informaţiile pentru executarea faptei.

Pe 5 iulie, procurorii au extins cercetările în cazul atacului armat din cartierul Vitan, dispunând începerea urmăririi penale în cazul lui Ion Druţă, zis „Vanea”, cetăţean moldovean, acuzat de săvârşirea în concurs a infracţiunii de complicitate la tentativă de omor calificat şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pe 6 iulie, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Ion Druţă, la solicitarea procurorilor. Totodată, instanţa a emis, pentru Ion Druţă, un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională.

Procurorii Parchetului Capitalei l-au prins pe Ion Druţă, pe 12 iulie, în Republica Moldova.

Vitalie Proca, arestat la Moscova

În dosarul privind atentatul din cartierul Vitan se fac cercetări de către Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, fiind anchetaţi cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, arestat la Moscova în vederea extrădării, Bogdan Anton şi Răzvan-Nicolae Mararu, arestaţi preventiv.

„Din mijloacele de probă administrate în cauză, precum şi din valorificarea unor date puse la dispoziţie de către autorităţile judiciare competente din Republica Moldova în baza comisiei rogatorii internaţionale dispuse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a reieşit că, în perioada octombrie-decembrie 2012 inculpatul Druţă Ion a fost cel care, la solicitarea inculpaţilor (instigatori) Mararu Bogdan Anton şi Mararu Răzvan-Nicolae, a găsit un asasin plătit capabil să pună în aplicare planul acestora, respectiv asasinarea lui Mironescu Ioan Dumitru, şi a facilitat intrarea pe teritoriul României a inculpatului Proca Vitalie, în data de 14 noiembrie 2012”, susţin procurorii.

Pe 15 noiembrie 2012, Ion Druţă l-ar fi însoţit pe Vitalie Proca în Bucureşti, i-ar fi asigurat un loc de cazare pentru perioada comiterii infracţiunilor, după care ar fi revenit în Republica Moldova, de unde, „pe toată perioada desfăşurării activităţii infracţionale”, ar fi asigurat comunicarea dintre fraţii Mararu şi Vitalie Proca, au mai precizat anchetatorii.

De asemenea, aceştiau au mai stabili că, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, l-ar fi angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, „asasin profesionist”, pentru a-l ucide pe Ioan Mironescu.

Fraţii Mararu ar fi cerut angajarea unui „asasin plătit”

În noaptea de 20 spre 21 octombrie 2012, Ion Druţă ar fi mers în localitatea Roznov, la domiciliul lui Răzvan Mararu, unde acesta şi fratele lui Bogdan i-au spus că vor să angajeze un asasin plătit pentru uciderea lui Dumitru Mironescu. Ulterior, Răzvan Mararu ar fi păstrat legătura telefonic cu Ion Druţă.

În urma discuţiilor cu fraţii Mararu, Ion Druţă i-a facilitat lui Vitalie Proca obţinerea vizei de şedere în România, invitaţia necesară obţinerii acestei vize fiind făcută de către martorul P.I., un apropiat al lui Druţă. Proca a intrat în România la 14 noiembrie 2012, prin vama Sculeni, judeţul Iaşi, au precizat procurorii.

O zi mai târziu, la Roznov au venit martorul B.C.V., de la Gura Humorului (care ar fi adus autoturismul Audi A6 cumpărat pentru a fi folosit de Proca), fraţii Mararu, de la Piatra Neamţ, Vitalie Proca, de la Iaşi, şi Ion Druţă.

Proca ar fi mers apoi la Bucureşti, cu autoturismul Audi A6, fiind însoţit de Ion Druţă, care a condus un autoturism BMW seria 5. În seara zilei de 15 noiembrie 2012, cei doi s-ar fi cazat împreună într-un apartament închiriat în regim hotelier din zona centrală a Capitalei, după care ar fi mers în cartierul Vitan, unde Druţă i-a arătat lui Proca „locul viitoarei sale ţinte şi căile de acces spre aceasta”.

Procurorii mai precizează că pe 16 noiembrie 2012, Druţă s-a întors în Republica Moldova, de unde a asigurat comunicarea dintre fraţii Mararu şi Proca. Fraţii Mararu ar fi activat special trei cartele telefonice, pentru a le folosi „exclusiv pentru aceste contacte”.

Victima atacului, urmărită pe Proca timp de zece zile

După plecarea lui Ion Druţă, Proca l-ar fi confundat pe Dumitru „Puiu” Mironescu cu Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morţun, Sector 3.

„Ulterior, în seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6, de culoare gri metalizat, cu nr. de înmatriculare CC 2756 PB, inc. Proca Vitalie a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK74, asupra părţii vătămate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E, cu nr. de înmatriculare B-811-MIR în parcarea de reşedinţă - după care, observând că aceasta nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov calibrul 9 mm pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz. Apoi a aruncat armele folosite la locul atacului, s-a urcat în autoturismul cu care venise şi a fugit de la faţa locului”, au precizat procurorii.

Pe 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca ar fi plecat din Bucureşti spre Iaşi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie a ieşit din România, prin vama Sculeni.

În baza unui mandat emis de Tribunalul Bucureşti pe 18 ianuarie, Proca a fost prins pe 6 februarie, la Moscova. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, la Londra, cu o armă semiautomată.

Pe 11 iunie, Interpol Moscova anunţa Poliţia Română că a fost admisă solicitarea de extrădare în România a lui Vitalie Proca.

Ion Druţă, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor

Ion Druţă, suspectat că ar fi adus în România armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, comandat de fraţii Mararu, a fost arestat în Republica Moldova, după ce a fost condamnat la 20 de ani într-un dosar de omor, precizează surse judiciare citate de Mediafax.

Ion Anton Druţă a fost acuzat de autorităţile din Republica Moldova că ar fi comandat trei asasinate, comise în Chişinău, în 2000, după tranzacţionarea unor autoturisme furate. Cadavrele au fost incinerate şi îngropate într-o groapă comună.

Unul dintre suspecţi, Robert Gîrleanu, cu cetăţenie moldoveană şi română, a fost prins în România, în iulie 2011, fiind atunci arestat pentru omor calificat şi deosebit de grav.

Procuratura Generală a Republicii Moldove, prin rechizitoriul din 6 octombrie 2010, a dispus trimiterea în judecată a lui Ion Anton Druţă, pentru participaţie în calitate de organizator la omorul premeditat în privinţa a trei persoane, în scopul ascunderii unei alte infracţiuni, profitând de neputinţa victimei de a se apăra.

Robert Gîrleanu a fost trimis în judecată în decembrie 20011, fiind acuzat de omor. Dosarul se judecă la Tribunalul Bucureşti, următorul termen fiind stabilit pe 13 august. La termenul din 26 iunie, instanţa a dispus menţinerea stării de arest preventiv a lui Gîrleanu.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cine este Ion Druţă, poreclit „Vanea Pisateli”, omul care ar fi orchestrat atentatul din cartierul bucureştean Vitan

Ion Druţă, cercetat pentru complicitate la omor în cazul atentatului din noiembrie 2012 din cartierul Vitan din Bucureşti, asupra lui Puiu Mironescu a fost reţinut vineri de autorităţi în Republica Moldova. Este investigat pentru implicarea în asasinate la comandă şi pentru contrabandă cu ţigări.

Bărbatul care ar fi orchestrat atentatul din Vitan a fost prins în Republica Moldova. El este cercetat în România pentru complicitate la omor calificat

Ion Druţă este cercetat pentru complicitate la omor în cazul atentatului din Vitan, fiind suspectat că ar fi adus în România armele folosite de moldoveanul Vitalie Proca pentru uciderea lui Puiu Mironescu. Mai mult, Druţă este acuzat că l-ar fi angajat pe Proca, l-ar fi adus în România şi că i-ar fi transmis informaţiile pentru executarea faptei. Druţă a fost prins vineri de autorităţi în Republica Moldova.

Moldoveanul suspectat de asasinate la comandă, arestat la Moscova, a fost condamnat anterior la detenţie pe viaţă, iar apoi eliberat înainte de termen

Moldoveanul Vitalie Proca (33 de ani), principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Bucureşti, arestat la Moscova, are un trecut criminal în Republica Moldova, unde a fost condamnat pentru omoruri, jaf, tâlhării şi alte infracţiuni grave.

VIDEO Culisele atacului armat din Vitan

Războiul dintre fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu şi fostul lor bodyguard Puiu Mironescu a izbucnit în 2005, după ce, într-o vacanţă în Egipt, acesta din urmă i-a jignit pe cei doi fraţi numindu-i „pitici penibili“.

Principalul suspect al atacului armat din Vitan, criminal de la 19 ani

Moldoveanul Vitalie Proca, principalul suspect în cazul atacului armat în care un tânăr a fost împuşcat la sfârşitul anului trecut, în Bucureşti, cu două arme automate a fost arestat la Moscova. Cazierul lui este impresionant: şi-a început "cariera" de ucigaş la 19 an

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite