Polițiștii români au deschis un dosar penal în cazul furtului obiectelor ce aparțin tezaurului dacic, expuse la muzeul din Olanda
0Poliţiştii români au deschis, din oficiu, un dosar penal în cazul furtului obiectelor ce aparțin tezaurului dacic, aflate la Muzeul din Drents, Olanda.
„În cursul zilei de astăzi, 25 ianuarie 2025, Inspectoratul General al Poliției Române a fost notificat despre faptul că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția ,,Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”, a avut loc o explozie, iar - din primele evaluări - această explozie a avut drept scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului, de unde au fost sustrase piese din tezaurul dacic al României.
În urma analizării situației de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive”, a afirmat Ministerul Public într-un comunicat de presă.
Dosarul va fi preluat ulterior de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și ofițeri specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
„Împreună cu autoritățile din Olanda, se depun toate diligențele pentru soluționarea cazului, fiind activate și mecanismele de cooperare judiciară internațională.
Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii”, a mai transmis Ministerul Public.
MAE a informat Ministerul de Interne și Inspectoratul General al Poliției Române, dar și tuturor ambasadelor României din țările vecine pentru a oferi sprijin.
„Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.
Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente”, a declarat MAE.