Poliţia Rutieră poate ridica vehiculele staţionate pe trotuar. Legea a fost promulgată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede posibilitatea ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe trotuar. 

Poliția rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuar FOTO Arhivă
Poliția rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuar FOTO Arhivă

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea actului normativ care prevede modificarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. 

Legea promulgată prevede posibilitatea ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.

„Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz", prevede Legea promulgată marți de președinte. 

Unicul inițiator, șeful USR, Cătălin Drulă, a explicat necesitatea modificării legislative la momentul depunerii proiectului de lege, în 2019, prin faptul că „în forma in vigoare a Codului Rutier, aceasta măsură poate fi dispusă doar dacă mașinile sunt staționate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, daca un vehicul este staționat neregulamentar în întregime pe trotuar, politia nu poate în prezent dispune ridicare acestuia”.

Șeful USR a depus proiectul de lege pe 15 aprilie 2019, fiind respins la numai o lună mai târziu de senatori. 

La Camera Deputaților, for decizional, parlamentarii au votat proiectul de lege pe 19 octobire, anul acesta, cu 232 de voturi „pentru”, 3 „contra” și 29 de abțineri. Inițiativa legislativă a rămas astfel aproximativ 3 ani la camera inferioară a Legislativului. 

În puctul de vedere dat de Guvern, Excutivul a transmis pe 11 aprilie 2022 că „extinderea cadrului legal privind aplicarea măsurii de ridicare a autovehiculelor s-ar putea realiza sub rezerva preluarii propunerii ca măsura ridicarii sa fie condiționata de nerespectarea obligației conducătorului auto care parchează pe trotuar de a asigura un spațiu de cel puțin un metru pentru circulația pietonilor”

„Un motiv care stă la baza condiționării de mai sus este chiar aspectul menționat în instrumentul de motivare aferent inițiativei legislative cu privire la lipsa unui numar suficient de locuri de parcare”, a mai transmis Guvernul la momentul respectiv, referindu-se la argumentul invocat de inițiator privind faptul că „lipsa locurilor de parcare și politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în orașele Romaniei”, punctând că „pietonii sunt cei mai vulnerabili participanti la trafic, expuși pericolului asupra vietii”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite