Poliţia locală a animalelor - o iniţiativă marca Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a decis să înfiinţeze propria Poliţie a animalelor, deşi o structură similară funcţionează deja în cadrul Autorităţii Sanitar-Veterinare. Propunerea, apărută într-un proiect de hotărâre iniţiat de mai mulţi consilieri generali, a fost aprobată, joi.

„Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor”, proiect iniţiat de un grub de consilieri generali al Capitalei, prevede înfiinţarea, până la sfârşitul anului, a Poliţiei Animalelor, ca divizie specializată în domeniul animalelor din cadrul Poliţiei Locale Bucureşti, împreună cu un dispecerat municipal special.

Proiectul de hotărâre s-a aflat, joi, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi a fost aprobat prin vot.

În  cadrul axei prioritare – tratarea cauzelor existenţei animalelor fără stăpân, „prioritară este înfiinţarea Poliţiei Animalelor la nivelul Municipiului Bucureşti. Poliţia Locală Bucureşti, conform Legii 155/2010, are în atribuţii, la articolul 6, punctul e, să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei privind animalele. Prin urmare, se va înfiinţa, până la sfârşitul anului, o divizie specializată în domeniul animalelor în cadrul Poliţiei Locale Bucureşti sub numele Poliţia Animalelor”, se arată în document.

Proiectul are în vederea şi instruirea viitorilor poliţişti pentru animale: „Specializarea în această zonă este un element esenţial, astfel încât un instructaj specific va fi necesar pentru întreg personalul. Se vor avea în vedere modele de succes din întreaga lume”. Un singur „amănunt” le-a scăpat iniţiatorilor – faptul că, în prezent, Poliţia Animalelor funcţionează deja în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor (ANSVSA), iar în cazul în care strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor ar fi aprobată în forma actuală ar contravine legislaţiei în vigoare.

Centre de adopţii şi mini dog-park-uri

Acelaşi proiect prevede transformarea adăposturilor de animale existente în centre de adopţii, dar şi înfiinţarea de mini dog-park-uri unde să se desfăşoare evenimente special dedicate animalelor. În plus, asociaţiile de proprietari ar putea amenaja „spaţii speciale” pentru adăpostirea maidanezilor. Animalele vor fi împărţite în trei categorii: adoptabile imediat, animale care necesită reabilitare şi animale neadoptabile. Astfel, va exista inclusiv un spaţiu de interacţiune între animale şi cei care vor să le adopte. Mai mult, va fi creată o platforma online pentru ca cetăţenii să poată vedea animalele date spre adopţie şi să obţină informaţii despre ele. Vor fi implementate inclusiv campanii de promovare pe reţelele de socializare, dar vor fi organizate şi târguri dedicate animalelor, în vederea adopţiei.

Iniţiatorii proiectului propun ca, în colaborare cu primăriile de sector, să fie înfiinţate teritorial centre de adopţii gestionate de către serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Capitalei pentru că cetăţenii să poată adopta animale pe principiul „adopţia lângă casă”, dar şi mini dog-park-uri unde să se desfăşoare evenimente special dedicate animalelor.

„Pentru bunăstarea animalelor şi eficientizarea costurilor, optica şi concentrarea eforturilor vor fi spre adopţie, şi nu spre adăpostire ca până acum. Astfel, comunicarea este esenţială. Utilizarea platformelor online va fi dezvoltată cu posibilitatea de vizualizare online a animalelor pe care cetăţenii le vor adopta, precum şi a informaţiilor despre animale. Campanii de promovare pe social media, participarea şi organizarea de târguri (minim două pe an) dedicate animalelor vor fi implementate”, se arată în proiect.

O altă propunere este de a oferi gratuit cursuri de disciplină canină persoanelor care adoptă căţei.

„Găselniţă consumatoare de bani publici”

Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor este desfiinţată de mai multe asociaţii care au participat la dezbaterea publică asupra proiectului. Asociaţia Pro Civilizaţie – fără maidanezi atrage însă atenţia că mai multe prevederi cuprinse în proiectul de hotărâre sunt în contradictoriu cu normele legale în vigoare. „Poliţia Animalelor este un organism redundant, mai toate atribuţiile care ar justifica această găselniţă consumatoare de bani publici, fiind ale existentei Poliţii a Animalelor din cadrul DSVSA. Terenuri de dresaj, pet-hoteluri şi alte asemenea construcţii propunem să fie făcute exclusiv pe banii privaţi ai iubitorilor de animale, banii publici cheltuiţi de ASPA fiind imperios necesar a fi direcţionaţi în activităţi importante pentru cetăţeni, constând în ecarisarea oraşului, întreţinerea adăposturilor şi sterilizarea animalelor fără stăpân”, susţine Asociaţia Pro Civilizaţie în punctul de vedere trimis Primăriei Capitalei.

Reprezentanţii acesteia mai spun că nu pot fi construite mini dog-park-uri şi centre de adopţii pe lângă şcoli şi blocuri, întrucât ar încalcă legislaţia, fiind interzisă conform legii, construcţia ţarcurilor şi a padocurilor de câini atât în curţile unităţilor de învăţământ şi ale instituţilor publice, cât şi în preajma lor.

Înfiinţarea Poliţiei Animalelor contravine legislaţiei

În raportul de specialitate emis de Direcţia Generală de Dezvoltare Urbană, din cadrul Primăriei Capitalei, se arată de ce nu este fezabilă Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor. Juriştii Primăriei Capitalei atrag atenţia că reglementările cuprinse în hotărârile consiliilor locale sau judeţene nu pot contraveni Constituţiei şi actelor normative de nivel superior. Nu în ultimul rând, raportul menţionează că ”pentru ducerea la îndeplinire a propunerilor nu există prevederi bugetare , totodată nefiind identificate nici locaţii pentru desfăşurarea proiectului”.

Alte propuneri

Potrivit proiectului de hotărâre, în Parcul Natural Văcăreşti ar putea fi înfiinţată o fermă a animalelor în care să fie organizate seminarii şcolare în aer liber, fiind, în acelaşi timp, un centru de cercetare a comportamentelor animalelor.
Primăria Capitalei mai propune înfiinţarea Serviciului Municipal de Urgenţă şi Resuscitare Veterinară (SMURV), care va fi dotat cu clinici veterinare mobile, dar va fi analizată şi posibilitatea de a crea un cimitir şi un crematoriu de animale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite