Petre Tobă, la ieşirea de la DNA: „Mi s-a adus la cunoştinţă punerea în mişcare a acţiunii penale pentru favorizarea infractorului”
0Fostul ministru de Interne, chestorul Petre Tobă, s-a prezentat marţi dimineaţă la sediul DNA. Potrivit unor surse judiciare, procurorii urmează să-i comunice că în cazul său a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru infracţiunea de favorizare a făptuitorului. La DNA, s-au prezentat şi foştii şefi DIPI, Rareş Văduva şi Gheorghe Nicolae.
UPDATE ICCJ a sesizat Curtea Constituţională legat de documentele care nu au fost desecretizate de Petre Tobă în dosarul DIPI.
Instanţa supremă, a admis, marţi, cererea procurorilor DNA de sesizare a Curţii Constituţionale, urmând ca această instituţie să se pronunţe în legătură cu documentele cerute de procurori privind cheltuielile operative ale DIPI care nu au fost desecretizate de fostul ministru de al Afacerilor Interne, Petre Tobă, arată News.ro.
“Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 352 alin. (11) şi (12) din Codul de procedura penală, în sensul că excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată şi discreţionară a unei autorităţi administrative, încalcă prevederile art. 53 alin. (1) şi (2) din Constituţie, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, precum şi art. 16 alin. (1) din Constituţie, privind egalitatea în faţă legii”, se arată în minuta instanţei.
UPDATE După Petre Tobă şi Rareş Văduva, la DNA, a fost şi Gheorghe Nicolae, care şi-a păstrat dreptul de a nu face declaraţii în faţa anchetatorilor DNA, potrivit agerpres.
Avocatul acestuia, George Pop, a spus că fostul şef DIPI urmează să formuleze eventuale precizări în faţa judecătorului care urmează să soluţioneze dosarul, după trimiterea în judecată.
Întrebat de baza legală pentru desecretizarea documentelor DIPI, avocatul lui Gheorghe Nicolae, George Pop, a spus că "există deopotrivă şi bază legală pentru a nu declasifica informaţii clasificate".
UPDATE La sediul DNA s-a prezentat, marţi, şi fostul şef al DIPI, Rareş Văduva.
"Am convingerea că vom reuşi să demonstrăm că această construcţie judiciară este, să zicem, o eroare. Cadrul legal care presupune clasificarea este acelaşi care reglementează şi declasificarea", a declarat Văduva, la ieşirea de la DNA, potrivit agerpres.
UPDATE "M-am prezentat astăzi la DNA, ca de fiecare dată când am fost solicitat, şi mi s-a adus la cunoştinţă că s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru favorizarea infractorului. Nu comentez nicio declaraţie a actualului ministru. Ce pot să vă spun e că am respectat întru totul prevederile legii şi actualele norme în vigoare", a declarat fostul ministru de Interne, Petre Tobă, la ieşirea de la DNA.
Fostul ministru Petre Tobă nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul DNA.
Pus la dispoziţie
Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş - Ioan Tudorache a emis, luni, ordinele de punere la dispoziţie a fostului ministru Petre Tobă şi a foştilor şefi DIPI, Gelu Oltean, Rareş Văduva şi Horaţiu Năbîrjoiu, după ce DNA a comunicat ministerului că a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lor în dosarul privind cheltuirea fondurilor operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.
Dragoş Tudorache, succesorul lui Petre Tobă la conducerea MAI, spunea, săptămâna trecută, că măsurile în cazul fostului ministru al Internelor vor fi luate în funcţie de evoluţia anchetei penale, în prezent acesta fiind consilier la MAI.
Demisia din funcţia de ministru
Petre Tobă a demisionat pe 1 septembrie din funcţia de ministru al Afacerilor Interne după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.
În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi lucrători din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.
Acuzaţiile DNA
Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.
"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", au precizat procurorii înainte ca Tobă să-şi dea demisia.
Dosarul lui Gabriel Oprea
În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.
Dosarul a fost supranumit "Limuzina”, deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.
Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.