Ce conţine documentul semnat de Dan Adamescu cu Black Cube. „Obiectivul este de a convinge DNA să-şi retragă acuzaţiile la adresa clientului”
0Portalul HotNews.ro a publicat o parte din contractul care ar fi fost încheiat de miliardarul Dan Adamescu cu societatea israeliană „Black Cube”, implicată în spionarea procurorului -şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
UPDATE Potrivit unei precizări a reprezentantului firmei de comunicare a familiei Adamescu: Cuvântul „contract” din titlul articolului (Titul iniţial al articolului a fost "Ce conţine documentul semnat de Dan Adamescu cu Black Cube. „Obiectivul este de a convinge DNA să-şi retragă acuzaţiile la adresa clientului”) chiar nu îşi are locul. Pe hotnews.ro, dl Dan Tapalagă a ales „Documentul Black Cube în care Dan Adamescu apare „client’”- precizarea firmei de comunicare. „După cum probabil aţi putut observă, cele 2 pagini scanate pot fi catalogate cel mult a fi oferta – dar despre care nu se ştie nici măcar dacă a fost vizualizată vreodată de persoană incriminată”.
„Prin urmare, dat fiind că este lezată imaginea familiei Adamescu – al cărei reprezentant de comunicare suntem - va rugăm să modificaţi de urgenţă titlul articolului de pe Adevărul.ro”, arată firma de comunicare.
„Poziţia familiei Adamescu este fermă şi a fost făcută public şi anterior: Dan Adamescu nu a semnat vreun contract cu firma Black Cube şi nici nu are vreo legătură cu acuzaţiile privind presupusă spionare a procurorului şef al DNA. Documentul citat de HotNews poartă titlul de proiect şi pare a fi o oferta de servicii”,a dezminţit, prin intermediul acestei firma, Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu.
„Nu a fost şi nu este nevoie de angajarea unei firme de investigaţie precum Black Cube pentru a relata motivarea politică, încălcările drepturile omului şi flagrantă netemeinicie a urmăririi penale şi a condamnării lui Dan Adamescu, care continuă în acest moment cu procesul meu de extrădare. Dan Adamescu a fost declarat vinovat din prima zi de proces şi arestat cu motivul că este un om de afaceri influent. I s-a refuzat pe urmă eliberarea pe motiv că refuză să-şi admită vinovăţia. Dovezile procurorilor constau în mărturia unui singur martor care a organizat devalizarea firmei insolvenţe. Cerem statului român oprirea imediată a tuturor actelor împotriva familiei Adamescu şi firmelor din grupul The Nova Group (TNG). Amintim că TNG a dat în judecată statul român la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington pentru falimentul forţat al companiei Astra Asigurări regizat de KPMG la comandă ASF sub conducerea domnilor Dan Radu Ruşanu şi Mişu Negriţoiu.” declara Alexander Adamescu.
Proiectul „Erupţie vulcanică”
Prima acţiune Black Cube, din martie 2015, al cărei beneficiar era Dan Adamescu, avea că nume de proiect „Volcanic Eruption”- „Erupţie vulcanică”. În planul de business se arată în mod neechivoc faptul că „propunerea a fost special concepută că urmare a discuţiilor referitoare la cazul penal în curs împotriva lui Dan Adamescu (numit în continuare „client") de la The Nova Group (numit în continuare „TNG”).
Pe baza acestor discuţii, Black Cube a gândit o abordare care va asigura cele mai bune şanse pentru a atinge scopurile clientului". Dan Adamescu era cercetat la DNA din 22 mai 2014 pentru două infracţiuni de dare de mită. Milionarul a fost condamnat definitive pe 27 mai 2016, la ani şi 4 luni închisoare şi este încarcerat la Rahova.
Primul contract, semnat cu Dan Adamescu
Potrivit HotNews.ro, Dan Adamescu a fost beneficiarului primului contract cu Black Cube, (Foto: Hotnews) din martie 2015, al doilea fiind încheiat în februarie 2016 de fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir. Daniel Dragomir a fost arestat preventiv în 14 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.
Ce conţine contractul
„Obiectivul proiectului este de a convinge Agenţia Anticorupţie din România (de aici încolo numită <<DNA>>) să-şi retragă acuzaţiile la adresa clientului, întorcând astfel verdictul de vinovat, în ideea că a fost pronunţat ţinând cont de proceduri penale motivate politic, cu încălcarea drepturilor omului în cazul clientului, dar şi neîntemeiate", se arată în documentele obţinute de HotNews.ro.
Potrivit planului Black Cube, acţiunile de spionaj propuse vizau mai multe nume-cheie care dirijează investigaţiile împotriva lui Dan Adamescu.
„Această lucrare va include identificarea următorilor factori:
a) Înţelegerea investigaţiei, incluzând (dar fără a se limita la):
1) Identificarea indivizilor şi entităţilor din spatele campaniei şi a investigaţiei împotriva clientului
2)Identificarea motivelor şi intereselor indivizilor şi entităţilor care acţionează împotriva clientului
3) Dezvăluirea întregului set de alegatii împotriva clientului
b) Combaterea investigaţiei, incluzând (dar fără a se limita la):
1) Identificarea indivizilor-cheie care dirijează investigaţia
2) Obţinerea de pârghii asupra respectivilor indivizi, cu scopul exercitării de presiuni pentru încetarea investigaţiei
9. Ulterior, Black Cube va întocmi un raport spre a fi prezentat contactelor din interiorul DNA şi al altor agenţii relevante din România şi de a încerca negocierea înlăturării acuzaţiilor împotriva clientului.
10. În completare, Black Cube va întocmi profilele tuturor jucătorilor-cheie cu scopul de a identifica orice altă informaţie sensibilă ce ar putea fi folosită, coroborat cu punctele menţionate mai sus, cu scopul de a negocia cu anchetatorii şi de a-i convinge să pună capăt acţiunilor împotriva clientului.”
Ar fi transmis un raport lui Adamescu
Potrivit informaţiilor obţinute săptămâna trecută de HotNews.ro, planul s-a şi concretizat prin cel puţin un raport transmis clientului Dan Adamescu. Potrivit contractului propus de Black Cube, raportul final urmă să fie livrat în cel mult două luni de la semnarea contractului. Dan Adamescu urmă să plătească 85 de mii de lire pe luna reprezentând bazele de date, licenţele software, costuri de călătorie, computere şi accesorii speciale, cheltuieli de buzunar). În cazul în care investigaţiile împotriva clientului Dan Adamescu s-ar fi oprit, Black Cube ar fi încasat un onorariu de succes în valoare de 600 de mii de lire.
Oferta ar fi fost făcută de Black Cube Strategy UK Ltd, firma de consultanţă strategică şi business inteligence cu sediul la Londra. Compania deţine brandul Black Cube din Israel, Marea Britanie şi Statele Unite. Black Cube se prezintă drept un „grup select de veteran din unităţile de elită ale comunităţii de informaţii din Israel, în combinaţie cu experţi financiari şi în drept".
În valoare de 600.000 de lire, contractul cu Dan Adamescu ar fi avut că obiectiv determinarea DNA de a-şi retrage acuzaţiile în acest dosar, au explicat pentru HotNews.ro sursele citate.
Black Cube urma să deruleze o întreagă campanie în acest scop şi lansarea unor mesaje, cum ar fi „DNA distruge investitorii străini”, „DNA a acţionat în cazul Adamescu la comandă lui Ponta” sau că procurorii anticorupţie sunt antisemiţi. La fiecare trei luni, firma israeliană realiza un raport cu acţiunile derulate.
De notat, mai arat[ Hotnews, că familia Adamescu a făcut un puternic lobby şi în afară ţării, în presă internaţională, pentru a se prezenţa drept o victimă politică a guvernului Ponta, care l-ar fi sancţionat din cauza politicii editoriale ale ziarului România Liberă. Nu e clar însă dacă Black Cube este implicat şi în acţiunile de lobby extern.
Condamnarea lui Dan Adamescu
Obiectivul contractului cu Black Cube n-a fost însă atins, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe 27 mai 2016 pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare.
În cazul celui de-al doilea contract, HotNews.ro a dezvăluit în premieră pe dată de 14 septembrie că a fost încheiat de Daniel Dragomir, reţinut de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul Black Cube. Dragomir ar fi semnat contractul cu israelienii în februarie 2016 pentru suma de 900.000 de lire, scopul fiind compromiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Dragomir, doar o interfaţă. „Chetă” a unor suspecţi din dosare DNA pentru strângerea banilor
Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că fostul ofiţer este doar o interfaţă, deoarece nu dispunea de sume de bani atât de mari. Conturile lui Dragomir erau deja blocate, fiind anchetat într-un alt dosar.
Potrivit informaţiilor culese în timpul anchetei, se pare că pentru strângerea sumei de 900.000 de lire s-ar fi realizat „o chetă”, mai multe figuri importante anchetate de procurorii anticorupţie contribuind la operaţiune cu bani. Altfel spus, în acest al doilea contract s-ar fi alăturat mai multe persoane importante în acheta la DNA, moguli şi politicieni, interesaţi de compromiterea şefei DNA.
De altfel, în comunicatul DIICOT dat publicităţii miercuri, 14 septembrie, se vorbeşte despre o întâlnire dintre Daniel Dragomir şi unul din suspecţi cu care ar fi discutat inclusiv despre „presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşită acesteia”.
Familia Adamescu: „Toate detaliile sunt false”
Într-un mesaj transmis săptămâna trecută redacţiei noastre familia Adamescu susţine că: „Absolut toate detaliile din articolul ‘Afacerea Black Cube. Doua contracte distincte’ publicat astazi, 28 Sept ora 14:02, pe hotnews.ro sunt false si incrimineaza gratuit, fara nicio sustinere faptica, persoana domnului Dan Adamescu, care nu a avut niciodata un contract semnat sau vreo legatura de orice natura cu Black Cube. Persecutia inceputa sub regimul Victor Ponta, mediatizata personal de catre Sebastian Ghita, persista si - desi nu mai sunt la putere - e continuata de alti jucatori si alte organe ale statului cu interese politico-economice. Familia Adamescu va continua sa faca uz de toate mijloacele legale posibile pentru a-si face dreptate, a spune adevarul si a pune capat acestei nedreptati”