Directorul Direcției Energie din cadrul CEO, reținut de DNA pentru trafic de influență

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un comunicat recent emis de Direcția Națională Anticorupție (DNA), se dezvăluie că procurorii din cadrul Secției de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a directorului Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Cătălin-Liviu Stănculescu. Acesta este acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

Dosar de corupție privind activitatea comercială a CE Oltenia. Foto: CE Oltenia
Dosar de corupție privind activitatea comercială a CE Oltenia. Foto: CE Oltenia

UPDATE: 

Potrivit ordonanței procurorilor, în perioada 25 iulie 2022 - 23 martie 2023, Stănculescu ar fi primit sume totale de 13.000 de euro direct de la administratorul unei societăți cu care CEO avea raporturi contractuale. Scopul acestor plăți ar fi fost să influențeze Directoratul CEO în aprobarea plăților către firma respectivă, urgându-i să achite facturile cât mai rapid posibil după emitere.

În plus, un alt inculpat cercetat în aceeași cauză este un administrator de societate comercială, suspectat de dare de mită. La data de 6 ianuarie 2024, în București, acesta ar fi promis unei persoane din conducerea unei companii de stat suma de 200.000 de euro pentru a asigura atribuirea unui contract de 1.000.000 de euro către societatea sa, în condiții neconcurențiale. Conform procurorilor, inculpatul ar fi indicat și modalitatea de a manipula procedura de achiziție pentru avantajul firmei sale.

În urma acestor acțiuni, DNA a instituit măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare ale lui Stănculescu, garantând confiscarea sumei de 13.000 de euro. Dosarul mai vizează și alte două persoane fizice pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pentru Stănculescu pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București să fie sesizat în acest sens.

Perchezițiile domiciliare au fost efectuate în 7 locații din București și județele Sibiu, Gorj, Ilfov și Dolj, inclusiv la sediul unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat. Colaborarea dintre DNA și Direcția Generală Anticorupție - Serviciile Județene Giurgiu și Covasna a facilitat desfășurarea operațiunii.

Știre inițială: 

Procurorii DNA fac, joi, 7 percheziții în București, Sibiu, Gorj și Dolj, la Complexul Energetic Oltenia și la domiciliile a șase persoane, au declarat surse judiciare pentru Adevărul. Dosarul vizează posibile fapte de corupție ce ar fi fost comise în perioada iulie 2022-ianuarie 2024, în legătură cu activitățile comerciale ale Complexului Energetic Oltenia, au precizat sursele citate.

Dosarul este instrumentat de la București, urmând ca la finalizarea perchezițiilor să aibă loc audieri.

Scandal penal la început de an

La începutul anului, unul dintre candidații la un post în Directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO), organismul executiv de conducere al companiei de stat, a depus o plângere penală în care acuza de conflict de interese atât firma care se ocupă de selectarea directorilor, cât și pe doi dintre ceilalți candidați.

Fost director, trimis în judecatǎ de DNA

Recent, DNA a anunțat cǎ a trimis in judecatǎ patru persoane, între care Iosif Chirica, fost director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, suspectat de luare de mitǎ.

Potrivit DNA, una dintre persoanele vizate în dosar, la "instigarea unui alt inculpat, în data de 20.12.2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar intra în îndatoririle sale de serviciu".

În aceeaşi cauzǎ, cinci persoane au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, primind pedepse cu suspendare.

CEO se află în proces de restructurare

CEO se află în proces de restructurare, fiind în derulare un program în acest sens aprobat de Consiliul European și Guvernul României. Programul presupune ca din anul 2026 să mai rămână în rezervă de capacitate doar grupurile energetice 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni. Până atunci, trebuie realizate două centrale pe gaze și 8 parcuri fotovoltaice pe haldele de steril, însă sunt șanse minime să fie realizate le termenele stabilite. 

La CEO mai lucrează în jur de 9.000 de salariați, iar din 2026 vor mai rămâne doar jumătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite