Percheziţii DIICOT la exportatorul de lemn Holzindustrie Schweighofer. Reacţia companiei austriece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta vizează defrişările ilegale
Ancheta vizează defrişările ilegale

Poliţia Română şi DIICOT fac miercuri 23 de percheziţii pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro, prin achiziţionarea de lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală este disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.

UPDATE Holzindustrie Schweighofer a anuţat miercuri că societatea cooperează cu autorităţile şi ”oferă tot sprijinul” în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai.

”Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea şi reglementările în vigoare din ţările în care operează. Compania pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile necesare pentru buna desfăşurare a anchetei în curs şi sprijină autorităţile prin toate mijloacele sale pentru o soluţionare corectă a investigaţiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înştiinţată de obiectul acestei investigaţii. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată de soluţionarea rapidă şi corectă a acestei situaţii”, arată un comunicat al companiei.

Potrivit surselor judiciare, dosarul vizează compania austriaca Holzindustrie Schweighofer. 

Sunt efectuate 23 de percheziţii domiciliare la sediul şi punctele de lucru ale societăţii comerciale, la patru instituţii, precum şi la mai multe locuinţe.

Până în prezent, au fost identificate şi conduse la sediul unităţii de parchet 10 persoane.

“Din cercetări a reieşit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale şi deturnarea licitaţiilor publice, de la foarte mulţi furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei“, precizează IGPR. 

Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale.

Potrivit DIICOT, membrii grupului deturnau licitaţiile publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.

Astfel, unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz,  impuşi alţii.

Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

Prejudiciul prezumtiv cauzat bugetului public este de 25 de milioane de euro.

Europarlamentar austriac despre Schweighofer: În Austria ar avea dosare grele

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz, care a vizitat recent una dintre fabricile Holzindustrie Schweighofer  în România, a declarat că dacă firma şi-ar desfăşura activitatea în Austria aşa cum o face în ţara noastră, ar avea mari probleme legale.

„Numai la fabrica din Sebeş se taie zilnic 4.000 de metri cubi. Am atacat Holzindustrie Schweighofer şi în Austria pentru că modul în care operează în România nu respectă legea austriacă. Dacă ar lucra aşa şi în Austria ar fi cercetaţi, ar avea dosare grele. Am văzut acolo că sunt sub presiuni mari, am văzut că presiunea publică schimbă lucrurile un pic. Trebuie să spun că pe partea de monitorizare a buştenilor care vin direct din pădure s-au înregistrat progrese. Sistemul lor de monitorizare este cu un pas înainte, dacă toată industria lemnului din România şi fiecare bucată de lemn ar fi monitorizată, ar fi un pas înainte. Dar, în realitate, doar o mică parte din lemnul pe care îl cumpără este acoperit de sistemul de monitorizare. Cumpără foarte mult lemn de la aşa-numitele depouri forestiere, iar asta e în continuare o mare lacună a sistemului, pentru că lemnul obţinut în mod legal poate fi amestecat cu cel obţinut ilegal, iar ei nu pot certifica faptul că lemnul nu provine din tăierile ilegale de păduri”, a spus Thomas Waitz, europarlamentar, citat de Digi24.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite