Pentru Patriarhia Română, reînfiinţarea mitropoliei Tomisului este o problemă închisă definitiv. Bănescu explică de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bănescu a spus că orice documente menite să pună în lumină
elemente „noi" din istorie nu  trebuie prezentate local, hilar, exaltat şi
ditirambic.
Bănescu a spus că orice documente menite să pună în lumină elemente „noi" din istorie nu  trebuie prezentate local, hilar, exaltat şi ditirambic.

Pentru Patriarhia Română, problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă, iar mereu posibilele reacţii „inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial", a anunţat Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, conform Agerpres.

Reacţia purtătorului de cuvânt al BOR survine difuzării pe Facebook a unui simpozion organizat de arhiepiscopul Tomisului în vederea lansării a 100 de volume de documente „revelatoare" pe tema istoriei creştine a cetăţii Tomisului.

„În probleme cu adevărat importante de istorie/ istoriografie românească, inclusiv paleocreştină, singura instituţie îndrituită să se pronunţe cu reală autoritate este Academia Română, nu pseudo-academii ce abuzează de venerabila rezonanţă platonică a termenului, improvizate pentru a evidenţia cu emfază şi festivism 'importanţa unui anume punct pe harta lumii'", susţine Bănescu.

„Nimeni, cu atât mai puţin specialiştii în istoria creştinismului din Academia Română şi din Biserica Ortodoxă Română, nu minimalizează patrimoniul arheologic paleocreştin şi martirologic ortodox din Dobrogea. Dimpotrivă. Vechimea unor rădăcini nu trebuie să devină însă obiectul unei idolatrii sau pretextul unei restauraţii a lucrurilor cristalizate calm în istoria şi organizarea administrativă a Bisericii, ci rădăcina unei responsabilităţi morale la înălţimea căreia ar trebui să tindem a ne ridica toţi cei ce se întâmplă să perorăm despre un strălucit trecut, la meritele căruia nu am contribuit personal cu nimic", a mai spus Vasile Bănescu.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite