Panama Papers. RISE: Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, implicat în afacerile de la Rafo Oneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beny Steinmetz
Beny Steinmetz

Peste 11 milioane de documente ale unei firme de avocatură din Panama, Mossack Fonseca, dezvăluie felul în care lideri ai lumii s-au folosit de paradisuri fiscale pentru a-şi ascunde averile. Rise Project România a descoperit că numele miliadarului Benjamin Steinmetz, unul dintre cei mai puternici afacerişti din lume, apare într-o afacere care a dus la colapsul rafinăriei RAFO Oneşti.

Curtea Supremă a decis săptămâna trecută să-l cerceteze în libertate pe miliadarul  Benjamin “Beny” Steinmetz, cercetat în dosarul retrocedării Fermei Regale Băneasa. Iniţial, Curtea de Apel Braşov decisese emiterea unui mandat de arestare în lipsă, dar avocaţii lui Steinmetz l-au contestat la Curtea Supremă.

Potrivit Rise România, Steinmetz este însă mai cunoscut în România pentru implicarea în scandalul Roşia Montană. Una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), este cel mai important acţionar din proiectul aurifer. RISE a scris pe larg despre Steinmetz şi Roşia Montană. BSGR, alături de ceilalţi acţionari, a dat în judecată statul român la curtea de arbitraj din Washington unde poate cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Dacă va câştiga, fiecare român va trebui să-i plătească lui Steinmetz o sumă consistentă de bani.

Informaţiile scurse din Panama ne arată însă că umbra lui Steinmetz în România este mult mai mare. RISE Project a descoperit documente care arată că aceeaşi firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roşia Montană, BSGR, a jucat un rol important în alt scandal care a zguduit economia României. Este vorba despre afacerile ţesute în jurul rafinăriilor RAFO Oneşti şi Dărmăneşti, mamuţi industriali al căror colaps a lăsat pe drumuri mii de oameni.

Umbra lui Steinmetz

Potrivit Rise România, “Secretele lui Steinmetz”, afaceristul Marian Iancu a folosit pentru a prelua RAFO inclusiv o firmă înfiinţată de Vasile Frank Timiş, iniţiatorul proiectului Roşia Montană. Timiş a fost şi el client fidel al Mossack Fonseca.
“Elefantul“ a vândut la mijlocul anilor 2000, pe când era în arestul Poliţiei Capitalei, majoritatea acţiunilor RAFO către un consorţiu de firme reprezentate de un misterios investitor israelian din Ucraina pe nume Uri Bider. Acesta era faţa unui grup de firme cu acţionari ascunşi care a condus RAFO în următorii ani. Uri Bider apare şi el în documentele din Panama, conectat direct la interesele lui Steinmetz.
În noiembrie 2003, BSG Resources, firma lui Steinmetz, a activat o corporaţie în Cipru numită Raglam Overseas Ltd şi i-a dat lui Uri Bider împuternicire pentru finalizarea unei afaceri în Ucraina.

Era vorba despre accesul la un terminal petrolier maritim de la Kherson. Terminalul era controlat de familia lui Mykola Zlochevsky fost ministru al mediului pe vremea preşedintelui Yanukovich care a fost nevoit să fugă din Ucraina imediat după Maidan. Acelaşi document a împuternicit-o pe Sandra Horemans, persoană de încredere a lui Steinmetz, să reprezinte compania. Horemans este menţionată şi în investigaţia procurorilor români referitoare la implicarea lui Beny Steinmetz în afacerea terenurilor din Bucureşti.

Ca şi Ayalex-ului lui Iacobov, şi Raglam Overseas era o companie “de raft” care a fost activată de grupul de firme controlat de Steinmetz. La trei ani după afacerea din Ucraina, Raglam a devenit acţionar la RAFO, iar Uri Bider a negociat afacerile rafinăriei oneştene cu reprezentanţi ai statului român. Tot Uri Bider şi Raglam au jucat un rol important şi la rafinăria Dărmăneşti pe care Raglam a preluat-o prin intermediul firmei Expanet Trading SRL, la care deţinea tot capitalul social.

Ce spune Marin Anton

“M-am întâlnit prima oară cu Bider când era Iancu arestat, parcă în 14 februarie 2005… El era şi reprezentantul lui Michael Cherney. Când am plecat, prin noiembrie 2006 am lăsat peste 31 de milioane de dolari în conturile RAFO (…) Nu ştiu exact ce s-a întâmplat însă nu au mai vrut să investească. M-au pus să iau nişte echipamente vechi, practic fier vechi din Ucraina, nişte echipament pentru rafinare între care şi coloane de distilare şi nu am vrut.” ne-a declarat Marin Anton, managerul general al RAFO la mijlocul anilor 2000, acum deputat UNPR. Michael Cherney este un controversat om de afaceri născut în 1952 în Uzbekistan, în fosta Uniune Sovietică.
“Pentru mine, Uri Bider, a fost şeful. Mai târziu mi-a dat şi mie impresia că este un administrator la fel ca şi mine.” a adăugat deputatul.
Cât despre Steinmetz, actualul deputat ne-a spus că l-a întâlnit de vreo două ori dar că nu a ştiut că a fost implicat la RAFO.
Citiţi ancheta jurnalistică integral pe site-ul Rise “Secretele lui Steinmetz”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite