O problemă fără soluţie: teroarea micilor infractori
0Imaginile cu şeful Poliţiei din Piatra Neamţ lovind o minoră au provocat indignare, iar comisarul a fost demis. Problema minorilor care îi terorizează pe pietreni însă rămâne.
Două fapte grave de agresiune asupra celor pe care îi anchetau ridică mari semne de întrebare în privinţa oamenilor care ar trebui să facă dreptate şi să ne apere de cei care ne atacă.
La scurt timp după ce un tânăr de 26 de ani, bolnav de HIV şi hepatita C, a fost omorât în bătaie de un agent al secţiei 10 din Capitală, care în urma agresiunii a ajuns după gratii, un nou scandal a izbucnit în poliţie.
De această dată la Piatra Neamţ, unde chiar şeful structurii, comisarul Cezar Filip, s-a ales cu dosar penal după ce a fost surprins de camerele de luat vederi lovind o fată de 14 ani aflată în incinta sediului Poliţiei.
Tot incidentul s-a petrecut sub ochii unui coleg de-al comisarului, care nu a luat niciun fel de măsuri. Indignat de gestul poliţistului a fost însă un alt subaltern care a postat imaginile pe internet.
Acum a fost declanşată o anchetă disciplinară faţă de subofiţerul de serviciu care a avut în grijă sistemul de monitorizare şi stocare a imaginilor din ziua în care fostul comandant al Poliţiei Piatra Neamţ a agresat-o pe Ana Maria Tănase.
Cezar Filip, susţinut cu un miting
Imediat după ce au apărut în presă imaginile în care comisarul este surprins în timp ce loveşte cu pumnii şi picioarele fata de 14 ani, iar ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a ordonat ca Filip să fie demis şi anchetat de Corpul de Control al Ministerului de Interne, la nivel naţional a apărut o avalanşă de opinii pro, dar mai ales contra scenei consumate în sediul Poliţiei municipiului.
Pe plan local însă, reacţiile au fost de susţinere a ofiţerului. Prin campania intulată „Pietrenii susţin poliţiştii, nu infractorii“, locuitorii oraşului au fost chemaţi la sfârşitul săptămânii trecute la un miting pentru a cere repunerea în funcţie a poliţistului Filip.
Susţinătorii comisarului spun că sunt terorizaţi la propriu de banda de hoţi din care face parte fata de 14 ani bătută în sediul poliţiei.
„Cezar Filip a fost demis pentru că şi-a permis să lovească o adolescentă, a cărei singură (?!) vină este că a participat la sute de tâlhări şi a fost complice în două cazuri de omor. Între echipa comisarului Filip şi gaşca lui Orlando, voi ce alegeţi ?!“.
Pe platoul Curţii Domneşti de lângă Turnul lui Ştefan cel Mare, aproximativ 30 de persoane au dezbătut şi au pus în balanţă agresiunea ofiţerului, cu pericolul reprezentat de micii infractori ce acţionează în Piatra Neamţ.
„Întâmplător, eu am asistat la nişte momente de anchetă cu fiinţa asta (Ana Maria Tănase - n.r.) când a fost ucis colegul meu, actorul Constantin Ghenescu. Se uita la mine cu o obrăznicie îngrozitoare de genul «Ce-o să-mi faceţi?»“, a arătat Cornel Nicoară, fost actor şi director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.
La rândul lui, Romeo Panaitescu, unul dintre iniţiatorii acţiunii de protest, a explicat rolul mitingului: „E un strigăt faţă de faptul că în Neamţ sunt atât de mulţi hoţi minori cărora nici noi şi nici poliţia nu le poate face nimic.
Această petiţie vizează inclusiv redeschiderea acelor centre de minori care au fost propuse a fi redeschise chiar de comisarul Cezar Filip. Nu îl susţinem pe dumnealui strict ca persoană, ci susţinem Poliţia şi baza legală pe care această instituţie trebuie să o aibă faţă de aceşti minori“.
Banda micilor infractori care terorizează Piatra
Potrivit participanţilor la prostest, micuţa Ana Maria Tănase a intrat de ceva vreme în gaşca lui Paul Bumberică, zis Orlando, un băiat de 14 ani, care conduce un grup de minori ce atacă persoanele în vârstă pentru a le fura banii.
Protejaţi de lege, graţie vârstei pe care o au, minorii au scăpat de fiecare dată şi s-au întors în stradă unde au comis fărădelegi, adică ceea ce ştiu cel mai bine.
De altfel, Bumberică este o „vedetă“ locală în ceea ce priveşte infracţiunile. Lui i-au căzut victime zeci de persoane care s-au lăsat păcălite de scenariul pus în aplicare cu ceilalţi membri ai găştii.
Tactica folosită de banda lui Orlando este denumită „Mă bate, nene, mă bate“. De obicei, doi sau trei minori din gaşcă se prefac că se iau la bătaie, iar unul dintre ei, în cele mai multe cazuri Bumberică, cere ajutorul victimei de care se lipeşte implorând-o şi în acelaşi timp, buzunărind-o.
Cazul Orlando a ajuns să fie cunoscut şi în Parlament, după o intervenţie a deputatului PC de Neamţ, Cătălin Drăguşanu.
„În pofida vârstei fragede, copilul este specializat în tâlhării şi furturi prin diferite metode de distragere a atenţiei. Numai într-un singur caz de furt a putut sustrage 4.000 de euro şi 15.000 de lei“, a declarat parlamentarul care a cerut reînfiinţarea şcolilor de corecţie la nivel de judeţe.
„Este o gaşcă de până la 10 minori, dar care nu acţionează toţi odată“, declara chiar Cezar Filip cu câteva zile înainte de a fi surprins de camerele video lovind-o pe Ana Maria Tănase.
Trecutul infracţional al minorei bătute
Pe 8 martie, cu o oră înainte de a fi bătută de şeful Poliţiei Piatra Neamţ, minora Ana Maria Tănase (14 ani) participase la o tâlhărie comisă în centrul municipiului. O femeie de 77 de ani a fost lăsată fără geanta în care avea 100 de lei şi un telefon mobil de o bandă de opt minori, între care se afla şi Ana Maria.
Fata a fost prinsă în urma unei acţiuni de urmărire chiar de comisarul-şef Cezar Filip şi dusă apoi la sediul Poliţiei municipiului, iar victima atacului a fost internată în spital cu fractură de şold. Scenele petrecute în camera de aşteptare, înregistrate pe camerele de supraveghere, au ieşit la iveală la mai bine de zile distanţă, pe 19 martie.
Minora este bine-cunoscută poliţiştilor din Piatra Neamţ în urma zecilor de tâlhării la care aceasta a participat în ultimii ani, cărora le-au căzut victime persoane în vârstă din oraş. Mai mult, Ana Maria Tănase ar fi fost implicată în ultimul an şi în două cazuri de omor. Pe 2 septembrie 2013, minora l-ar fi însoţit pe Ştefan Vasile Botezatu (25 de ani) în apartamentul unde locuia actorul Constantin Ghenescu (69 de ani).
În timp ce Botezatu şi-ar fi înjunghiat victima cu un cuţit, minora ar fi căutat bani prin bucătărie, reuşind să găsească 10 lei în monede de 50 de bani.
Fata a fost cercetată penal pentru tâlhărie, violare de domiciliu şi nedenunţarea unei infracţiuni, dar având în vedere vârsta pe care o avea la momentul faptei (13 ani şi 10 luni), a scăpat de răspundere penală.
Oamenii legii spun chiar că Ana Maria ar mai avea pe conştiinţă moartea unui om. În noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2013, Adrian Pintilie, de 19 ani, din Bacău, aflat fără forme legale în Piatra Neamt, însoţit de trei minori, printre care se pare şi Ana Maria Tănase, au intrat în locuinţa unui bătrân de 81 de ani, din Piatra Neamţ, cu scopul de a-l tâlhări. Victima ar fi fost lovită crunt de cei patru infractori şi la câteva zile a decedat.
Ana Maria a reuşit să scape şi de acea dată de urmărirea penală datorită vârstei pe care o avea la data comiterii infracţiunii. Fata este, în prezent, în plasament familial, în grija bunicii care locuieşte în cartierul Văleni din Piatra Neamţ. Florin Jbanca
Cazul lui „Dinte“, parcagiul ucis în Secţia 10 Poliţie
Pe 4 martie, un parcagiu în vârstă de 26 de ani din Bucureşti, cunoscut şi ca hoţ de oglinzi şi narcoman, a fost luat de pe stradă şi dus de poliţişti la sediul Secţiei 10. Se întâmpla în jurul orelor 22.00. Trei ore mai târziu, la ora 1, poliţiştii băteau la uşa mamei lui Gabriel-Daniel Dumitrache şi cereau actele de identitate ale tânărului.
După numai 20 de minute, alţi poliţişti au revenit acasă la mama lui „Dinte” şi i-au spus că fiul ei a murit. Filmul tragediei a fost refăcut de organizaţia APADOR-CH, care a intervievat ultimele persoane care l-au văzut în viaţă pe „Dinte”, familia acestuia, vecinii, dar şi ofiţeri de poliţie. Conform APADOR, toţi parcagiii care îl cunoşteau pe Daniel Dumitrache erau „convinşi că a fost omorât de un poliţist blond zis «Moldoveanu». Au afirmat că şi ei au fost bătuţi de acelaşi poliţist”.
Procurorii l-au identificat ca fiind agentul George Iosipescu, un tânăr de 24 de ani care lucra ca poliţist de numai doi ani. De altfel, poliţistul suspect a fost arestat la o săptămână de la moartea lui Dumitrache sub acuzaţia de lovituri cauzatoare de moarte, procurorii având la dosar şi mărturiile altor poliţişti care au confirmat că Iosipescu l-a lovit pe parcagiul adus la secţie.
Acuze de muşamalizare
Decesul lui Daniel s-a produs în str. Stelea Spătaru nr. 15, fost sediu al Secţiei 10 Poliţie - unde acum funcţionează Secţia de Poliţie pentru Centrul Vechi, care găzduieşte şi sala unde sunt conduşi la secţie „suspecţii” depistaţi de angajaţii Secţiei 10, precum şi garajele aceleiaşi secţii. Certificatul constatator consemnează drept cauze ale decesului anemia acută, hemoperitoneul masiv şi ruptura de splină patologică.
Actul, înregistrat cu data 05.03.2014, consemnează ca dată a decesului 4 martie 2014, dar rubrica destinată orei decesului nu este completată.
„Este absolut necesar ca garanţiile privind respectarea drepturilor persoanelor în perioada conducerii la secţia de poliţie să fie reglementate prin lege, în cel mai scurt timp”, este concluzia raportului întocmit de asociaţie. Ca şi în cazul de la Piatra Neamţ, Poliţia a comunicat evenimentul târziu, după mai multe zile de la producerea lui. Conform APADOR-CH, acest lucru este un indiciu că se încearcă muşamalizarea cazului.
Imaginile şocante care surprind momentul în care comisarul-şef Cezar Constantin Filip, intră în încăpere şi o pălmuieşte pe fată, apoi o loveşte cu picioarele şi o trage de păr au stârnit rumoare în rândul societăţii civile, care atrage atenţia că abuzurile forţelor de ordine asupra persoanelor vulnerabile sunt din ce în ce mai frecvente în ultima perioadă.
Pe de altă parte însă, specialiştii în drept susţin că în cazurile în care sunt cercetaţi minori care comit fapte penale legea este foarte greu de aplicat, atât poliţistul cât şi infractorul aflându-se într-un cerc vicios din care este imposibil de ieşit.
Ar trebui luate măsuri drastice împotriva acestor poliţişti abuzatori. Sunt nenumărate cazuri de acest fel, dar anchetele sunt ineficiente. Diana Hatneanu, avocat
„Sunt foarte rare cazurile când un procuror sau un judecător emite un mandat sau o ordonanţă de reţinere pentru un minor, iar dacă suspecţii au până în 16 ani nu dau deloc. Cred că este frustrant să nu poţi cerceta o puştoaică de 14 ani care e suspectă de complicitate la omor deosebit de grav, dar să-ţi tot apară în sediul Poliţiei pentru tâlhării pe bandă rulantă. Probabil că la un moment dat nu mai ştii ce să-i faci”, este de părere specialistul criminolog Dan Antonescu.
APADOR-CH: Poliţia muşamalizează abuzurile
Cu toate acestea, reprezentanţii Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) sunt de părere că trebuie găsite alte modalităţi de a-i pedepsi pe cei care încalcă legea, chiar şi minori fiind. De aceea, oficialii APADOR-CH au făcut şi un denunţ penal împotriva comisarului-şef Cezar Filip, pentru infracţiunea de purtare abuzivă.
„Acest incident vine la doar câteva zile după ce un tânăr din Bucureşti a murit în condiţii suspecte în garajele Secţiei 10 Poliţie. APADOR-CH face acest demers deoarece constată că pe fondul înmulţirii cazurilor de agresiune săvârşite de poliţişti la adresa cetăţenilor, instituţia Poliţiei rămâne încremenită într-o atitudine protectivă faţă de propriii angajaţi şi încearcă să muşamalizeze dovezile în loc să ia măsuri ferme care să descurajeze acest comportament abuziv”, arată sociologul Maria Andreescu, directorul executiv al organizaţiei.
Victimele poliţiştilor sunt descurajate să depună plângere
Şi Diana Hatneanu, avocat în cadrul aceleiaşi organizaţii, e de părere că abuzurile oamenilor legii împotriva persoanelor de etnie romă, fie ele adulte sau minore, sunt tot mai dese. Problema, continuă specialista, e faptul că de cele mai multe ori, victimele nu depun plângere. Uneori le este teamă, alteori sunt speriate de birocraţia din sistem.
„Ar trebui luate măsuri drastice împotriva acestor poliţişti abuzatori. Sunt nenumărate cazuri de acest fel, dar anchetele sunt ineficiente. În mod normal, ar trebui să se deschidă dosar penal pentru ei, dar se încearcă tocmai contrariul. În plus, în foarte multe situaţii, victimele aleg să nu sesizeze organele de control. Ceea ce este la vedere este doar vârful aiscebergului”, a explicat avocata.
Pe vremea lui Ceauşescu, bătaia era ruptă din rai, iar pentru unii poliţişti, era o primă metodă folosită în cazul infractorilor. Vasile Lincu, preşedintele ProLex, sindicatul poliţiştilor
Potrivit acesteia, unele dosare sunt tergiversate. „Nu se întâmplă nimic cu anii. Uneori, martorii sunt audiaţi după foarte mult timp şi se prescrie fapta. La urma urmei, e cuvântul victimei împotriva cuvântului poliţistului, iar colegii acestora au tendinţa de a le ţine partea şi de a-i acoperi”, a mai spus specialista.
Legea protecţiei copilului, ignorată de autorităţi
Legat de cazul fetei de 14 ani care a fost lovită cu pumnii şi cu picioarele în sediul Poliţiei din Piatra Neamţ, psihologul Daniela Gheorghe arată că în acest moment aceasta ar trebui audiată nu de subalternii celui care a bătut copilul, ci de o comisie externă. În plus, este necesară consilierea fetei din punct de vedere psihologic.
„Un copil care a ajuns cerşetor este din start un copil care a suferit un abuz. Cu cât este audiat de mai multe ori, cu atât trece printr-o traumă mai mare. Rămân urme adânci pentru tot restul vieţii”, a explicat psihologul.
În opinia specialistei, vinovat de situaţia de la secţia de poliţie din Piatra Neamţ nu este doar ofiţerul care a comis abuzul, ci şi colegii acestuia, care au asistat la scenă dar nu au intervenit.
Vasile Lincu: Odată, bătaia era ruptă din rai
Dacă reprezentanţii societăţii civile arată că numărul de abuzuri comise de poliţişti e în creştere, Vasile Lincu, preşedintele ProLex, sindicatul poliţiştilor, susţine că vorbim de cazuri izolate şi că situaţia nu trebuie generalizată. Lincu a explicat că verificările ar trebui continuate pentru a afla dacă nu cumva şefii de poliţie au acelaşi comportament şi faţă de subalterni.
„Pe vremea lui Ceauşescu, bătaia era ruptă din rai, iar pentru unii poliţişti, era o primă metodă folosită în cazul infractorilor. Aceasta însă nu este o soluţie, mai ales că până la o decizie a unei instanţe suspecţii sunt nevinovaţi. Cei care recurg la violenţă sunt nişte indivizi din Poliţie, ei nu se pot numi poliţişti”, a explicat Lincu.
Totodată, preşedintele ProLex a precizat că poliţiştilor le este teamă să reclame un şef dur şi violent de frică să nu fie sancţionaţi chiar ei.
La rândul lui, specialistul criminolog Dan Antonescu a declarat pentru „Adevărul” că în România, din cauza legislaţiei, minorii nu pot fi pedepsiţi pentru infracţiunile comise. De asemenea, fostul şef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei susţine că micii infractori ştiu bine că „sunt protejaţi de lege” şi „se grăbesc să comită cât mai multe infracţiuni până la 18 ani”.
„Spre exemplu, la traficul de droguri sunt folosiţi drept cărăuşi sau distribuitori. Cei de la Crimă Organizată sunt disperaţi când îi văd pe ăştia mici, pentru că ei nu le pot face nimic pentru că nu îi lasă legea nici măcar să îi audieze decât în prezenţa părintelui. Iar de cele mai multe ori părintele este cel care îl trimite să transporte drogurile. Este un lanţ al slăbiciunilor, un cerc vicios, creat chiar de legislaţia în vigoare”, a mai explicat Antonescu.