NATO pregătește o descurajare nucleară

0
Publicat:

NATO nu renunță la exercițiile anuale de descurajare nucleară, „Steadfast Noon”, care vor avea loc săptămâna viitoare, deoarece anularea acesteia acum ar trimite un semnal greșit Moscovei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

La exerciții vor participa, cel mai probabil, si bombardiere strategice Boeing B-52 Stratofortress
La exerciții vor participa, cel mai probabil, si bombardiere strategice Boeing B-52 Stratofortress

„Este un exerciţiu de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menţine capacitatea de descurajare eficientă şi în siguranţă. Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat”, a explicat şeful NATO.

Acest exercițiu, care va avea ca bază de plecare Olanda, vine în ciuda tensiunilor în creștere din cauza războiului din Ucraina și a insistenței președintelui Vladimir Putin că nu blufează cu privire la utilizarea tuturor mijloacelor disponibile pentru a apăra teritoriul rus. „Monitorizăm îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei”, a declarat Stoltenberg, care a mai precizat că „nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, dar rămânem vigilenți”.

Despre „Steadfast Noon“

În cadrul exercițiului „Steadfast Noon” vor fi desfășurate avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare, dar la manevre nu va fi utilizată muniție reală. Cel mai probabil va fi vorba de bombardiere strategice Boeing B-52 Stratofortress americane aduse deja în Marea Britanie. Acestea vor fi însoțite în misiuni de avioane de luptă din diferite țări NATO, dar și de aeronave de supraveghere și realimentare. Conform unor surse militare, 14 dintre cele 30 de țări membre NATO vor fi implicate în exercițiul care a fost planificat înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie. Cea mai mare parte a manevrelor va avea loc la mai mult de 1.000 de kilometri de Rusia.

Recent, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au participat la exerciții aeriene desfășurate în proximitatea coastelor Norvegiei și în spațiul aerian al Germaniei, într-o misiune de tip Bomber Task Force. Ele au fost însoțite de avioane F-35 din Norvegia, F-22 din SUA și F-18 din Finlanda. Mai mult, în luna august, bombardierele americane au efectuat zboruri de instrucție și deasupra României, unde au și fost realimentate.

Conform unor surse militare, bazele aliate din Europa dotate cu arme nucleare sunt cele din Kleine Brogel-Belgia, Büchel-Germania, Aviano și Ghedi-Torre din Italia, Incirlik-Turcia și Volkel din Țările de Jos, iar cea din urmă ar fi punctul de plecare pentru exercițiul din acest an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite