Nati Meir, un comisar din Garda Financiară şi vameşi, între condamnaţii din februarie în dosarele intrumentate de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat Nati Meir, trei avocaţi, un comisar de Gardă Financiară judeţeană şi patru funcţionari ai Autorităţii Naţionale Vamale se numără printre cei 26 de condamnaţi definitiv, în februarie, în 14 dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit unui bilanţ al DNA, cei 26 de condamnaţi au primit pedepse cuprinse între 10 ani de închisoare şi un an închisoare cu suspendare.

În ultima zi a lunii februarie, judecătorii Înaltei Curţi l-au condamnat pe fostul deputat în Parlamentul României Nati Meir la o pedeapsă de patru ani de închisoare şi interzicerea pe perioada executării pedepsei a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. El a fost trimis în judecată de DNA pe 30 mai 2010 şi a fost condamnat pentru trafic de influenţă.

Tot Curtea Supremă l-a condamnat şi pe fostul comisar superior în cadrul Gărzii Financiare Bihor Florentin Simionescu, la o pedeapsă de trei ani de închisoare şi interzicerea drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

„Dispune restituirea, de către inculpat, în favoarea denunţătorului, a sumei de 15.000 euro sau echivalentul în lei al acestei sume, la cursul oficial al zilei la care se efectuează plata”, a mai decis instanţa.

Pe 24 februarie, Curtea de Apel Bucureşti l-a codamnat definitiv pe Claudiu Ristea, fost director executiv al Administraţiei Finanţelor Publice Ilfov, la doi ani de închisoare cu executare, după ce acesta a fost trimis în judecată de DNA. El a fost găsit vinovat că a primit 30.000 de lei de la administratorul unei firme, pentru a aviza deblocarea contului societăţii, luarea de mită fiind intermediată de doi inspectori din subordinea acestuia. Cei doi au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare.

Tot în luna februarie a fost condamnat şi Stere Tala, trimis în judecată, iniţial, alături de fostul rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Tiberius Epure, pentru complicitate la luare de mită. Tala urmează să execute doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de cinci ani.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 27 iunie 2013 - 11 iulie 2013, Tiberius Dănuţ Epure, în calitate de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, prin intermediul lui Stere Tala, a pretins de la o persoană 4.000 de euro pentru a-i pune la dispoziţie, înaintea examenului, subiectele la disciplinele de concurs pentru admiterea la Facultatea de Farmacie, astfel încât o candidată să fie admisă fraudulos.

„La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conţineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs biologie şi chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuţ i-a indicat aceleiaşi persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să înveţe numărul întrebării şi literele aferente răspunsurilor corecte. În demersul său de pretindere şi primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuţ a fost sprijinit de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani”, au scris procurorii în documentul citat.

Fostul rector Tiberius Dănuţ Epure este în continuare judecat la Tribunalul Ilfov, următorul termen fiind fixat pe 24 martie.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Din spatele gratiilor, Nati Meir i-ar fi scris primarului Hogea: vrea să investească în fotbalul tulcean

La finalul lunii trecute, la mapa de corespondenţă a primarului Constantin Hogea a ajuns o scrisoare semnată de nimeni altul decât fostul parlamentar de Tulcea, Nati Meir, în prezent „locatar“ la Rahova.

Dănuţ Epure, rectorul prins cu şpagă, rămâne în cătuşe

Dănuţ Tiberius Epure, fostul rector prins de DNA cu şpagă, rămâne în arest. Acesta ceruse din nou eliberarea din arest preventiv, iar solicitarea a fost judecată joi, 23 ianuarie. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins însă solicitarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite