Motivele pentru care Voiculescu cere eliberarea condiţionată din puşcărie
0Dan Voiculescu s-a transfomat la Rahova într-un deţinut model, ţine conferinţe şi mătură curtea penitenciarului. Cu toate acestea, oficialii puşcăriei spun că mogulul nu s-a îndreptat îndeajuns în puşcărie, pentru a putea fi eliberat condiţionat. Astfel, Voiculescu a ales să se adreseze instanţei pentru a ajunge mai deveme acasă.
„Scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare pentru spălare de bani, nu a fost atins”, este concluzia Comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova. De aceea, membrii Comisiei au decis, pe 23 mai 2017, amânarea liberarării condiţionate a mogulului până la data de 23 octombrie 2017.
Potrivit unor surse judiciare, Comisia a atras atenţia că Voiculescu (70 de ani) a executat efectiv o perioadă foarte mică din pedeapsă, de 1.021 de zile, din condamnarea totală de 3.653 de zile.
Concret, mogulul nu a executat o treime din pedeapsa de 10 ani. Pentru a executa fracţia necesară, Voiculescu ar trebui să execute 1.217 de zile de pedeapsă, executate efectiv la care se adaugă zile câştigate ca urmare a muncii depuse în penitenciar. Oficialii de la Rahova au arătat că liberarea condiţionată este o vocaţie, nu un drept, iar oportunitatea liberării, privită prin prisma atingerii scopului pedepsei, rămâne la aprecierea Comisiei.
A lucrat la curăţenie
Două zile mai târziu, pe 25 mai 2017, avocatul lui Dan Voiculescu contesta raportul Comisiei la Judecătoria Sectorului 5 şi cerea magistraţilor eliberarea condiţionată a clientului său. Primul termen stabilit, 26 iunie 2017, l-a nemulţumit pe apărătorul mogului, care a cerut să se judece mai repede procesul. Judecătoria Sectorului 5 a stabilit data de 8 iunie 2017.
Aceasta era practic cea de-a doua cerere de eliberare condiţionată făcută de Dan Voiculescu de când este încarcerat. Prima solicitare a fost făcută la sfârşitul anului 2016. Tribunalul Bucureşti a decis în ianuarie 2017 că mogulul poate depune o nouă solicitare după data de 24 mai 2017. Sentinţa Tribunalului este speculată de avocatul lui Voiculescu, care cere acum eliberarea mogulului. Magistraţii au notat că politicianul a dat dovadă de stăruinţă în muncă, pe toată perioada detenţiei, a muncit la punctul de lucru „Curăţenie”, a scris 11 lucrări ştiinţifice şi a fost recompensat de 10 ori.
După decizia din ianuarie 2017, Voiculescu s-a concentrat pe activităţile din penitenciar şi a beneficiat de două noi recompense, prin suplimentarea dreptului la pachet sau vizite. Pe 16 februarie, mogulul a ţinut o conferinţă, în faţa celorlalţi deţinuţi, intitulată „Stări, emoţii, comportament uman”.
Mătura dimineaţa, studia restul zilei
Surse judiciare au explicat că fondatorul trustului Intact a fost selecţionat, pe 3 decembrie 2014, să muncească la punctul de lucru „Curăţenie interioară”. De altfel, el lucrează acolo şi în prezent. Potrivit surselor citate, Voiculescu a scris cele 11 cărţi, lucrări ştiinţifice pe teme economice, în timp ce făcea curăţenie.
El a câştigat astfel 330 de zile. Fondatorul trustului Intact a participat „activ şi constant” la activităţile educaţionale derulate de penitenciarul Rahova: redactarea de reviste, dezbateri, recenzii de carte, conferinţe, expoziţii, emisiuni locale radio-tv, concursuri tematice, manifestăria artistice, activităţi sportive sau religioase. Comisia a arătat că Voiculescu „a participat cu deosebit interes şi implicare”, ca deţinut de sprijin - lector, la concursul proiectelor de afaceri „Bucuria de a fi propriul stăpân”.
În 2 minute a scris o pagină
Propensiunea lui Voiculescu pentru operele ştiinţifice s-a stins brusc după ce fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună a abrogat, în ianuarie 2016, dispoziţia din lege potrivit căreia deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice în puşcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte.
De altfel, atunci când s-a discutat prima cerere de eliberare condiţionată a lui Voiculescu, procurorul DNA a pus la îndoială că aceste cărţi ar fi fost scrise de acesta. Motivul: în cazul unor manuscrise nu ar fi fost identificate programul de lucru şi tabelul de pontaj la acestea. „Pentru alta lucrare există program de lucru. Îndeosebi sâmbăta şi duminică. 12 ore pentru a scrie 180 de pagini. Alta lucrare, 25 de ore pentru 220 de pagini. 73 de ore şi peste 2000 pagini de manuscris în total. Scrie în 2 minute o pagina. Este imposibil sa scrii atât”, a spus procurorul DNA.
Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost închis la Rahova chiar în ziua în care a fost condamnat, pe 8 august 2014. Prejudiciul de 60 de milioane de euro nu a fost recuperat de statul român de la cei implicaţi în devalizarea Institutului de Cercetare Alimentară.
Dosarul cu şantajul
Planurile de eliberare condiţionată ale lui Dan Voiculescu ar putea fi date peste cap de cel de-al doilea dosar în care a fost trimis în judecată. Mogulul contestă o altă condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la şantaj. Acest proces este aproape de final, iar următorul termen este stabilit pe 9 iunie, când trebuie audiaţi Sorin Alexandrescu - fost şef la Antena Group şi fiica mogulului, Camelia Voiculescu. O eventuală condamnare i-ar putea strica planurle de eliberare condiţionată.