Motivele pentru care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a cerut prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile DOCUMENT
0Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, joi, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, fiind adoptată o hotărâre în acest sens.
„Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11.08.2021. Art.2 - Măsurile de prevenire şi control a infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2, propuse a fi adoptate începând cu data de 11.08.2021, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre”, potrivit CNSU.
Nu există modificări privind măsurile impuse, dar se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă sau în alte zone cu potenţial de aglomerare.
- Se propune permiterea desfăşurării competiţiilor sportive pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului, doar cu participarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.
- Se propune ca activităţile instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber să se desfăşoare numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.
- Se propune ca, în condiţiile pct. 13, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte să fie permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori. Pagina 3 din 14
- Se propune ca, în condiţiile pct. 13, instituţiile publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural artistice în aer liber, să poată organiza evenimente cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 4 mp pentru fiecare persoană şi respectarea normelor de protecţie sanitară.