Motivarea condamnării în cazul fostului diplomat al României în Singapore: „Silviu Ionescu nu a dat dovadă de căinţă sau responsabilitate civică“
0Judecătoria Sectorului 3 a arătat, în motivarea condamnării lui Silviu Ionescu, că a înlăturat probele fostului diplomat pe motiv că acestea sunt fie irelevante, fie neverosimile. Pe 27 martie 2013, fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore a fost condamnat de magistraţi la trei ani de inchisoare cu executare pentru accidentele rutiere pe care l-ar fi produs în decembrie 2009, în Singapore.
Silviu Ionescu mai este obligat de instanţă la plata a 38.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Decizia Judecătoriei Sectorului 3 nu este definitivă, putând fi contestată la Tribunalul Bucureşti.
Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu susţine că, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, martorii de la cel de-al doilea dintre accidentele pentru care a fost condamnat la inchisoare „apar la 6-7 secunde“, după ce maşina pleacă şi, în opinia lui, au minţit.
„Unul dintre ei suştine că a văzut şoferul, fiind chiar pe partea acestuia şi geamul lateral fiind deschis, iar celălalt susţine că era şi el pe partea şoferului, dar că geamul era închis şi nu a văzut nimic. Dacă vizionaţi filmul, pus la dispoziţie de către autorităţile singaporeze, se vede că, de fapt, ambii mint şi că apar la locul accidentului abia la 6-7 secunde după ce maşina pleacă (se vede ca maşina opreşte o fracţiune de secundă şi merge mai departe) şi că erau oricum pe partea opusă şoferului (în Singapore se conduce cu volanul invers decât în Romania). Judecatoarea a decis să-l creada pe fratele care spune că era în dreptul maşinii cu geamul deschis, nevăzând că din film reiese cu totul altceva!“, afirmă fostul diplomat, într-un punct de vedere oferit agenţiei Mediafax.
Motivarea Judecătoriei Sectorului 3 în cazul fostului diplomat al României în Singapore
Judecatoria Sectorului 3 a arătat, în motivarea condamnării lui Silviu Ionescu, că a înlăturat probele fostului diplomat pe motiv că acestea sunt fie irelevante, fie neverosimile, a constatat contradicţii în declaraţiile lui şi a pus accent pe mărturiile şoferului său, potrivit cărora cel inculpat n-a fost la ambasadă în noaptea accidentelor.
Instanţa a menţionat în motivare că probele dosarului dovedesc şi faptul că maşina cu care au fost provocate cele două accidente nu a fost furată, pentru ca „portierele nu erau forţate, presupusul hoţ nu ar fi avut timp suficient să sustragă maşina cât inculpatul s-a aflat în ambasadă, cheia de service ar fi trebuit să fie tot la inculpat, potrivit procesului verbal de predare primire al maşinii“
Faptul că Ionescu era în masina este dovedit, notează instanţa, de martorul Mohamed Noor Bin Hussain, care l-a recunoscut pe Ionescu dintr-un ziar singaporez ca fiind barbatul care se afla la volanul maşinii ce a produs cele două accidente.
Tot in motivare, Judecatoria Sectorului 3 arată că Silviu Ionescu nu a dat dovadă de „căinţă“ sau „responsabilitate civică“ după ce şi-a lăsat victimele agonizând în stradă în urma accidentelor din Singapore, modul de corectare fiind inchisoarea.
Trei ani de închisoare cu executare pentru Silviu Ionescu
Pe 27 martie 2013, fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 la trei ani de inchisoare cu executare pentru accidentele rutiere pe care l-ar fi produs în decembrie 2009, în Singapore, care s-a soldat cu decesul unei persoane şi cu rănirea alteia.
Judecătoria Sectorului 3 l-a mai condamnat pe Ionescu la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă, un an de închisoare pentru vătămare corporală din culpă şi trei ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului.
Instanta a decis să îl achite pe fostul diplomat pentru fals în declaraţii, pe motiv că faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii, iar în final a dispus ca acesta să execute în regim de detenţie cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de inchisoare.
De ce este acuzat fostul diplomat
Silviu Ionescu a fost acuzat de omor din culpă şi părăsirea locului accidentului în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa.
Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de catre procurorii Parchetului Instanţei Supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.
Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, în jurul orei 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri „ad interam“ al Romaniei în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersectie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.
Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina până la urmatoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în varstă de 18 ani.
Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând maşina într-o zonă industrială a orasului Singapore, potrivit procurorilor. Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.
„Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României, dupa ora 2.00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze“, au mai aratat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Despăgubiri pentru victimele accidentelor
Pe de altă parte, Înalta Curte din Singapore i-a acordat despăgubiri in valoare de 360.000 de dolari lui Bong Hwee Haw - una dintre cele trei victime. Bong, care la vremea accidentului din decembrie 2009 avea 24 de ani, a fost prima victima care a primit compensaţii pentru ranile suferite.
Prietenul sau, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a murit după zece zile de la accident, iar o a treia victimă, Muhammad Haris Abu Talib, care avea 18 ani, a suferit răni uşoare.