Momente de liniște pentru regele Charles în Transilvania: „Își lăsa grijile la graniță” | Corespondență EFE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Charles al III-lea a ajuns pentru prima dată în Transilvania acum două decenii. De atunci, acesta vizitează anual teritoriul presărat cu clădiri medievale, unde și-a găsit liniştea pe care supuşii săi i-au refuzat-o uneori.

Regele Charles al III-lea, într-una din vizitele sale la Viscri, pe vremea când era doar prinț
Regele Charles al III-lea, într-una din vizitele sale la Viscri, pe vremea când era doar prinț

„Când venea în România, îşi lăsa grijile la graniţă'', povesteşte pentru EFE Aura Woodward, care s-a ocupat de numeroasele proiecte de dezvoltare pe care fundaţia moştenitorului la tronul britanic le-a înființat în Transilvania.

Regele Charles al III-lea a făcut de-a lungul anilor din Transilvania un refugiu în care și-a permis să socializeze cu oamenii obişnuiţi, fără fastul asociat cu rangului său, dar și să se elibereze de protocoalele stricte și de atenția presei.

„În România era relaxat şi fericit; se plimba zeci de kilometri prin păduri şi sate, vorbea cu oamenii şi îi întreba despre familiile lor, despre viaţa lor, despre agricultură", spune Woodward, care face aluzie la binecunoscuta pasiune a lui Charles al III-lea pentru mediul rural şi natură, scrie Agerpres.

Acesta își amintește și de reacția lui Charles când a auzit de nenorocirea unei femei din satul Şura, ale cărei două vaci fuseseră omorâte de un urs.

 „Erau foarte importante pentru ea pentru că îi dădeau lapte şi primea subvenţii pentru ele, iar ea nu avea bani să cumpere altele", spune Woodward. Primul lucru pe care prinţul l-a făcut la întoarcerea sa la Londra a fost să comande cumpărarea a două vaci pentru Eva, cum o chema pe femeie.

Nu numai că, odată cu vizitele constante, Charles a atras atenția mediatică și a ajutat la promovarea turistică, dar noul rege al Marii Britanii a contribuit și la dezvoltarea rurală a Transilvaniei printr-o serie de proiecte de conservare a patrimoniului arhitectural al zonei.

Charles a ajutat Transilvania urbană prin finanțare, dezvoltarea turismului și mobilizarea specialiștilor în conservare, fiind implicat și în acțiuni de documentare și conservare a florei sălbatice unică în Europa.

Folosindu-se de propria fundație și de colaborarea altor organizații, monarhul a întreprins inițiative de sprijinire a fermierilor și crescătorilor de animale din regiune. Nu în ultimul rând, s-a implicat și în sprijinirea copiilor orfani din mai multe regiuni ale României.

Centrul nevralgic al activităţii lui Charles al III-lea în Transilvania este satul medieval idilic Viscri, în sudul regiunii, unde s-au stabilit coloniştii saşi şi unde fundaţia actualului monarh britanic a pregătit sute de meşteşugari pentru a menţine în viaţă meşteşugurile tradiţionale din zonă.

Acolo, fiul cel mare al regretatei regine Elisabeta al II-lea a cumpărat cu ani în urmă o casă care a fost folosită ca pensiune şi care a fost deschisă publicului ca exemplu de conservare a arhitecturii medievale săseşti şi ca loc de desfăşurare a unor expoziţii şi a altor evenimente legate de proiectele proprietarului său în Transilvania.

Între zidurile sale exterioare vopsite în culoarea albastră originală, casa l-a găzduit ani de zile pe actualul rege al Marii Britanii şi turişti din întreaga lume, la fel de fascinaţi ca şi el de magia acestui ţinut din sud-estul Europei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite