Moldovenii şi ruşii ocupă Poiana Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologii anunţă zăpadă la munte, aşa că turiştii vor putea petrece Revelionul pe stil vechi chiar şi pe pârtie
Meteorologii anunţă zăpadă la munte, aşa că turiştii vor putea petrece Revelionul pe stil vechi chiar şi pe pârtie

Mii de ortodocşi, mai ales din Republica Moldova, sunt aşteptaţi în Poiana Braşov pentru a petrece Crăciunul pe rit vechi. Hotelurile şi pensiunile din staţiune au deja locurile ocupate de oaspeţii de peste hotare, care vin aici an de an pentru a petrece Sărbătorile de iarnă după calendarul iulian.

Nici nu s-a golit bine Poiana Braşov de turiştii sosiţi pentru petrecerea din noaptea dintre ani, că hotelurile şi pensiunile din staţiune aşteaptă noi oaspeţi. Începând de mâine, Poiana va fi luată din nou cu asalt, numai că limba „oficială" va deveni rusa.

Moldoveni, ruşi şi ucrainieni, care sărbătoresc Crăciunul după vechiul calendar, vor sosi în Poiană pentru o mică vacanţă. Aceştia vor rămâne la Braşov până după Revelion, adică până pe 15 ianuarie.

Între 300 şi 500 de euro pentru un sejur

Hotelurile au fost rezervate în proporţie de 90% încă de anul trecut. Hotelierii au pregătit două pachete speciale pentru sărbătorile pe rit vechi, unul de şapte zile şi altul de 14 zile pentru turiştii care rămân până la Anul Nou. Cele mai căutate restaurante din Poiana Braşov sunt cele în care se servesc preparate româneşti, precum „Stâna Turistică", „Coliba Haiducilor" sau „Şura Dacilor", unde sunt grupuri care vin aici de ani buni.

Pentru trei nopţi la un hotel de patru stele costurile se ridică la suma de 368 de euro, iar cei cei care au dorit un sejur de şapte zile au rebuit să scoată din buzunar 565 de euro. În aceşti bani sunt incluse şi cinele festive de sărbători, care în mod obligatoriu conţin mâncărurile tradiţionale ale ruşilor, dar şi destul de multă băutură „cu tărie".

„Încă nu a fost stabilit meniul, dar cu siguranţă va fi unul special, pentru că unii dintre turişti sunt clienţi fideli şi deja cam ştim care sutn aşteptările lor", ne-a declarat unul dintre recepţionerii Hotelului „Aurelianus". La vile, preţurile sunt ceva mai accesibile, respectiv între 600 şi 800 de lei sejurul de o săptămână pentru o persoană.

Slujbă de crăciun pe rit vechi

Turiştii care vor într-adevăr să păstreze tradiţia vor putea să asiste şi la slujba specială de Crăciun la singura biserică pe rit vechi din Braşov, care se află pe strada Dobrogeanu Gherea din Braşov. Tradiţia cere ca, în Ajunul Crăciunului, toţi membrii familiei să se adune in jurul mesei, pentru o cină specială.

Toţi cei care au ţinut post nu beau şi nu mănăncă nimic, cu excepţia unei cantităţi mici de apă, numai dacă este strict necesar, până când apare prima stea pe cer, care semnifică astrul care i-a călăuzit pe cei trei Magi spre locul sfânt unde s-a născut Isus.

Abia atunci încep şi festivităţile. Cu toate că bucatele pregătite sunt de post, servirea lor este una de sărbătoare, ruşii lipoveni numind această masă „Cina sfântă". Masa este acoperită cu o pânză albă, care simbolizează scutecele pruncului Isus.

În mijlocul mesei se aprinde o lumânare albă, simbolul „Luminii lumii", iar alături de lumânare se aşează şi o bucată de azimă - pâine de post - care este denumită „Pâinea vieţii".

Preparate tradiţionale

În mod tradiţional, masa din noaptea de Crăciun este compusă din 12 feluri de mâncare care amintesc de cei 12 apostoli. Printre mâncărurile tradiţionale de sărbători se numără un fel de clătite cu brânză sau cu carne, vărzări, piroste, bile din aluat, cu interior de carne tocată, fierte în apă cu sare. Potrivit tradiţiei, păstrate de secole, prima zi de Crăciun este sărbatorită în familie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite