Moartea patronului Hexi Pharma. Martor: „Nu i-am văzut faţa, dar i-am găsit actele în iarbă”. Dan Condrea, înmormântat miercuri FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Condrea FOTO Mediafax
Dan Condrea FOTO Mediafax

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost înmormântat miercuri. La câteva zile de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa omul de afaceri, femeia care a fost depăşită în trafic de acesta, a povestit că a observat momentul în care Dan Condrea a părăsit carosabilul, dar nu a văzut când maşina condusă de acesta s-a oprit în pom. Martorul Gabriela Monica Pelin mărturiseşte pe Facebook că ea a fost prima care s-a oprit la locul accidentului.

UPDATE Gabriela Monica Pelin, martora accidentului rutier în urma căruia a murit Dan Condrea, a fost dusă cu mandat la Parchetul General, unde a fost audiată timp de apropae două ore.

UPDATE Reprezentanţii Hexi Pharma spun că dezinfectanţii furnizaţi din 1996 spitalelor şi clinicilor nu au avut niciodată bacterii, susţinând că acest scandal „tinde sa îngroape toate problmele din sistemul sanitar” şi să îi ajute pe „cei care au avut de profitat”.

„Niciodată nu a plecat din fabrica Hexi Pharma vreun dezinfectant cu bacterii. De fiecare dată, pe fiecare lot în parte, s-au făcut teste, dacă au fost probleme s-au identificat la timp, astfel încât sub nici o forma nu au ajuns produse cu bacterii către orice fel de utilizator, fie el spital, clinică sau persoană fizică”, au transmis reprezentanţii companiei într-un comunicat de presă.

„După tot ce s-a întâmplat, nu vom accepta ca adevărate acte de omor, precum bacterii în dezinfectanţi sau, şi mai grav, în sterilizanţi, să fie puse pe seama Hexi. Cui foloseşte? Hexi Pharma a tăcut mult în acest scandal. A tăcut şi a primit fiecare piatra aruncată. Aşa a decis Dan Condrea. Dintr-un simţ al ridicolului prea bine dezvoltat, dintr-o încredere prea mare în instituţiile statului sau din alte motive pe care noi, cei care am rămas, nu le ştim”, mai arată reprezentanţii companiei.

UPDATE Comisia SRI anunţă că la nivelul instituţiei au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, „un caz de securitate naţională”, arată news.ro.

Potrivit unui comunicat emis de Comisia SRI, prin prisma obiectivelor naţionale de securitate stabilite de Strategia Naţională de Apărare a Ţării, corelat cu Planul Naţional de Priorităţi Informative pe anul 2016, activitatea derulată de Serviciul Român de Informaţii are în vedere, printre alte obiective, şi deficienţele din sistemul naţional de sănătate (în cadrul unui obiectiv specific - prevenirea/ contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii).

accident condrea hexi pharma foto facebook monica gabriela

„Din această perspectivă, precizăm faptul că problematica infecţiilor nosocomiale a reţinut atenţia Serviciului Român de Informaţii în contextul investigării unor deficienţe sistemice în domeniul sănătăţii care favorizau, alături de alte consecinţe negative, şi riscul producerii de astfel de infecţii intraspitaliceşti”, conform documentului citat.

Comisia SRI mai arată că, în activităţile de investigare a ameniţărilor pe care le reprezintă infecţiile nosocomiale, Serviciul Român de Informaţii a obţinut şi valorificat „un număr semnificativ de date şi informaţii” - aşa cum rezultă din comunicatul de presă anterior al Comisiei, care sintetizează controlul efectuat pe problematica infecţiilor intraspitaliceşti/nosocomiale, în general, şi pe cazul Hexi Pharma, în particular - inclusiv cu privire la „activităţi ilicite ale mai multor persoane fizice şi entităţi comerciale, printre care şi firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia”.

Datele  care puneau în evidenţă săvârşirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmărire penală.

Cu referire clară la solicitarea pe care Comisia a adresat-o Serviciului Român de Informaţii (în ce măsură se poate integra cazul Hexi Pharma ca “un caz de securitate naţională”), din verificările Comisiei a rezultat că în prezent SRI este angajat, potrivit legislaţiei în vigoare, în cooperarea cu organele de urmărire penală.

”Această cooperare se realizează conform legislaţiei în vigoare şi cu respectarea condiţionărilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR. Pe de o parte, această situaţie exclude competenţa Serviciului Român de Informaţii în implementarea măsurilor autorizate de magistraţi, în cadrul dosarului penal. Pe de altă parte, ulterior informărilor transmise către organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care să fundamenteze oportunitatea şi legalitatea deschiderii unei noi operaţiuni informative la nivelul Serviciului”, se arată în comunicat.

Comisia concluzionează că, ”la nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, «un caz de securitate naţională»”.

În ceea ce priveşte o altă solicitare a Comisiei, respectiv posibilitatea utilizării unui mandat de securitate naţională, în acest caz, pentru persoanele implicate şi, în particular, pentru Dan Condrea, sursa citată arată că, în activităţile SRI, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative.

Dan Condrea nu a fost filat

”În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, în condiţiile în care o astfel de solicitare implică restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi fundamentale. În concluzie, în urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă”, se arată în comunicat.

„Precizăm, spre informarea opiniei publice, că în cadrul actualului control, Serviciului Român de Informaţii a pus la dispoziţia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementările/legislaţia după care se definesc operaţiunile informative («cazurile de securitate naţională»). Reiterăm (cum am precizat şi în comunicatele de presă anterioare) că, datorită faptului că în momentul de faţă este în desfăşurare o anchetă penală şi, pe de altă parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI «prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii» există operaţiuni în desfăşurare (art.7 alin 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993) competenţele de control şi de comunicare publică ale Comisiei sunt supuse acestor condiţionalităţi legale”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI, Georgian Pop, a declarat, luni, că a declanşat "un control suplimentar" asupra Serviciului, solicitând o informare oficială, în scris, dacă instituţia a dispus un filaj asupra lui Dan Condrea, însă din discuţiile avute cu directorul Eduard Hellvig rezultă că SRI nu s-a implicat.

Martor: „Faţa nu i-am văzut-o”

Cât priveşte accidentul în care a murit patronul Hexi Pharma, martorul „Gabriela Monica” mărturiseşte pe Facebook că ea a fost prima care s-a oprit la locul accidentului.

„A pierdut controlul, m-a depăşit pe mine, vorbea la telefon în acel moment. Eu circulam cu 80-90 de kilometri pe oră. Am văzut când a dispărut de aici, dar nu am văzut momentul în care a intrat în copac”, a declarat femeia.

„Sigur era el. L-am găsit greu în iarba mare şi la câţiva metri era portofelul plin de ţărână si primul instinct a fost să găsesc un act de identitate să văd dacă este din zona, dar am gasit doar permisul de conducere şi am citit numele şi CNP-ul. Văzând că este aproape de vârsta mea, m-am gândit să nu aibă copii sau pe cineva în maşină, am cautat dar nu se vedea nimic, nici printre fiare, nici în iarba foarte mare”, a scris femeia pe contul său de Facebook, unde a postat şi fotografia din dreapta.

accident condrea hexi pharma foto facebook gabriela monica

„Asta ca să înţeleagă poporul că nu aveau cum să ajungă actele patronului Hexi Pharma la locul accidentului cum ca n-ar fi fost el. Faţa nu i-am văzut o deoarece când l-am zărit sub fiare era cu fata îngropată în pământ lângă maşină. În fond, nimeni nu are dreptul să ia viaţa cuiva! Ma oripilează şi acum multele speculaţii care se fac dar şi minciunile spuse unei ţări întregi. Acel om nu avea 150 de kilometri la oră si l-am văzut cum a dispărut de pe carosabil! Era tot timpul în contact vizual în faţa mea, la 300-400 metri”, a povestit femeia.

Atacul de cord şi atacul cerebral, eliminate de legişti

Legiştii au eliminat una dintre posibilele cauze ale cumplitului accident în care şi-a pierdut viaţa Dan Condrea. Patronul HexiPharma nu avea nicio boală de inimă şi nu a suferit un infarct sau un atac vascular cerebral în momentul în care a pierdut controlul volanului.

Constatările medicilor nu fac decât să întărească şi mai mult ipoteza sinuciderii omului de afaceri, aflat în centrul unui scandal de proporţii declanşat de dezvălurile legate de diluarea dezinfectanţilor pentru spitale.
Serviciul de Medicină Legală Ilfov a finalizat, ieri, autopsia în cazul patronului HexiPharma, datele preliminare fiind trimise procurorilor. Rezultatele arată că Dan Condrea a murit din cauza leziunilor traumatice suferite după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe drumul dintre Corbeanca şi Buftea. Trupul bărbatului a fost ridicat, ieri, de familie de la Serviciul de Medicină Legală Ilfov.

Deşi partenera de viaţă a patronului HexiPharma, Uliana Ochinciuc, a recunoscut cadavrul ca fiind al soţului său, anchetatorii au cerut totuşi şi o analiză ADN, pentru a se stabili cu certitudine că victima accidentului de duminică seara este Dan Condrea. Testul va fi făcut la Institutul de Medicină Legală (IML) Bucureşti, la cererea serviciului judeţean, şi va fi gata în cel puţin două zile, potrivit unor surse IML. Nici procurorii n-au bătut pasul pe loc. Anchetatorii au făcut ieri mai multe expertize criminalistice şi percheziţii informatice, fiind ridicate medii de stocare.

Percheziţii acasă la Dan Condrea

Potrivit unor surse judiciare, din locuinţa omului de afaceri au fost ridicate şi probe biologice care să fie comparate cu rezultatul testelor ADN. „Actele de urmărire penală continuă în cauză. În astfel de caz de obicei se efectuează expertiză de natură criminalistică, expertize genetice pentru identificarea persoanei. De asemenea, se realizează percheziţii informatice în mediile de stocare care au fost ridicate de la faţa locului şi care trebuie să fie examinate într-o manieră specifică. Au fost ridicate medii de stocare care sunt necesar a fi examinate într-o percheziţie informatică“, a declarat, ieri, procurorul general Augustin Lazăr.

Pe de altă parte, avocata firmei Hexi Pharma, Mihaela Bobe, a fost, ieri, la Parchetul instanţei supreme pentru a i se aduce la cunoştinţă prejudiciul stabilit de procurori în dosarul dezinfectanţilor din spitale. Procurorii au stabilit că, în intervalul 2014 – 2016, HexiPharma a încheiat contracte de vânzare de produse biocide cu 152 de unităţi medicale din România. Valoarea contractelor este de circa 51 de milioane de lei.

HexiPharma, „copilul“ lui Condrea

Într-un mesaj de condoleanţe, salariaţii HexiPharma îl descriu pe Dan Condrea ca pe un tată iubitor, un familist convins, cu o existenţă relativ modestă, ce şi-a dorit linişte şi nu a căutat atenţia nimănui.
„Îşi creştea ambii copii cu drag şi a făcut sacrificii pentru asta, chiar şi atunci când viaţa l-a lovit şi a trebuit să divorţeze. Era un om dedicat muncii şi dedicat celui de-al treilea copil al său – HexiPharma. Lucra zilnic câte 12 ore şi avea grijă ca atmosfera să fie plăcută pentru toată lumea. Îşi dorea ca angajaţii lui să se simtă cât mai bine, iar de fiecare dată când unul dintre ei avea o problemă, Dan era primul care sărea în ajutor“, este imaginea aproape idilică făcută de angajaţii HexiPharma celui suspectat de procurori că a măsluit reţetele de dezinfectanţi pentru spitale.

Sinucidere sau accident?

Accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Dan Condrea a fost anunţat duminică seară, la numărul 112, cu puţin timp înainte de ora 19.00. În autoturism, care s-a izbit violent de un copac, pe un drum judeţean din Ilfov, între Buftea şi Corbeanca, s-au descoperit actele lui Dan Condrea, patronul HexiPharma, firma implicată în scandalul biocidelor diluate folosite în spitale. Claudia Burada, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, declara că la faţa locului nu există urme de frânare, astfel că este luată în calcul şi ipoteza sinuciderii. Expertiza judiciară dispusă de anchetatori urmează se stabilească exact ce viteză a avut maşina condusă de Condrea. De asemenea, s-au solicitat imagini de pe camerele de supraveghere din zonă. Astfel, Dan Condrea a fost surprins la volan pe camerele de supraveghere ale Primăriei Corbeanca. 

Acuzaţiile procurorilor

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 13 mai, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania HexiPharma pentru infracţiunea de „participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor“.

Dan Condrea controla sau era acţionar în România la cel puţin şase firme, majoritatea din domeniul serviciilor medicale. Afacerile cumulate ale companiilor sale au depăşit 30 de milioane de lei în 2014. Judecătoria Sectorului 5 a hotărât, în 16 mai, ca HexiPharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide. Instanţa a admis astfel cererea Parchetului General de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei
HexiPharma. În urma acestei decizii, compania HexiPharma a renunţat, în 17 mai, la cererea de insolvenţă pe care a depus-o, pe 11 mai, la Tribunalul Bucureşti, instanţa luând act de solicitarea firmei.

Cum se fac testele ADN

Prof. dr. Vladimir Beliş, expert în medicină legală, susţine că pentru realizarea ADN (n.r. acid dezoxiribonucleic - substanţa care se găseşte în fiecare celulă a fiinţelor vii şi este esenţială pentru identitatea oricărui organism) se poate folosi orice produs biologic. „Celulele nu mor atunci când moare trupul, astfel că pentru realizarea ADN se pot recolta fire de păr, piele, unghii, sânge, salivă şi alte secreţii biologice, muşchi, os. Pe scurt, orice produs biologic care este viu“, a explicat specialistul pentru Click.ro.

Potrivit legistului, când se doreşte identificarea unei persoane decedate, se recoltează probe de pe cadavru, apoi din locuinţa acesteia şi se compară. „Cel mai uşor de recoltat este părul. Este suficient chiar şi un fir de păr cu tot cu rădăcină. Acesta se poate lua fie de pe pieptăn, fie de pe pernă“, a completat prof. Beliş. În cazul în care, în locuinţa persoanei decedate, nu se găseşte nicio probă biologică, se apelează la o altă variantă.
„Sunt foarte rare aceste cazuri. E foarte greu să nu găseşti nicio probă în casa omului. Dar, dacă, totuşi, se întâmplă aşa, se recoltează probe de pe cadavru, apoi de la ascendenţii sau descendenţii persoanei respective, după care se compară“, a adăugat expertul. Potrivit acestuia, efectuarea testului durează maximum două săptămâni.

Şi-a modificat testamentul

Ipoteza sinuciderii lui Dan Condrea este susţinută defaptul că, pe 6 mai, afaceristul a mers la notar şi şi-a actualizat testamentul, elaborat iniţial în 2013. Patronul HexiPharma şi-a lăsat toată averea celor doi copii, de 10 şi 4 ani, cu excepţia mai multor bunuri care vor ajunge la ultima parteneră de viaţă a acestuia, Uliana Ochinciuc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite