Ministerul Justiţiei propune eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos
Imagine: Inquam Photos

Ministerul Justiţiei propune Guvernului României eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia, se arată într-un comunicat al MJ.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia.

Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiţiei”, se arată în comunicatul MJ.

Forumul Judecătorilor din România (FJR) arată, după decizia CEDO în favoarea Laurei Codruţa Kovesi, cu referire la decizia Curţii Constituţionale, că „este inadmisibil ca efectele unei decizii pronunţate în majoritate de o curte constituţională a unui stat pretins democratic să încalce în atare mod drepturile şi interesele legitime ale unui procuror”.

Forumul Judecătorilor: Este necesară revizuirea legislaţiei

„Soluţia Curţii Europene a Drepturilor Omului pune în discuţie necesitatea revizuirii legislaţiei privind desemnarea judecătorilor Curţii Constituţionale a României, dar şi a unora dintre competenţele şi procedurile derulate de acest organism constituţional, având în vedere şi numeroasele trimiteri preliminare aflate pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. De asemenea, se impune imediat revizuirea cadrului legislativ pentru numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competenţelor puterii executive şi întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, aşa cum Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană sau GRECO au  solicitat succesiv în ultimii ani”, se arată într-un comunicat al FJR.

Magistrat: „Tudorel Toader a încălcat un drept al omului”

Judecătorul Cristi Danileţ scrie pe Facebook, după decizia CEDO în favoarea Laurei Codruţa Kovesi, că drepturile omului nu sunt o joacă, ci un standard care e deasupra legislaţiei naţionale şi a Constituţiei. „Până la CEDO aceste drepturi ar fi trebuit respectate de: ministrul justiţiei, CSM, CCR, Preşedintele Statului”, spune judecătorul. Judecătorul Cristi Danileţ face referire în mesajul său la fostul ministru Tudorel Toader, care, în lumina deciziei CEDO, a încălcat drepturile omului. 

CEDO a decis, în unanimitate, că Laurei Codruţa Kovesi i-au fost încălcate drepturile prevăzute de Articolele 6 şi 10 atunci când a fost demisă de la conducerea DNA. Potrivit judecătorilor CEDO, „revocarea prematură a acesteia încalcă chiar scopul menţinerii unui sistem judiciar independent”.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au constatat, cu unanimitate, că procurorului şef al Parchetului European i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite