Ministerul Justiţiei declanșează procedura de selecţie pentru mai multe posturi de conducere a parchetelor

0
Publicat:

Ministerul Justiţiei a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea mai multor posturi vacante de conducere din cadrul parchetelor. 

FOTO Inquamm Photos / Geoge Călin
FOTO Inquamm Photos / Geoge Călin

Potrivit anunțului făcut de minister, în urma concursurilor vor fi selectați candidaqții pentru 4 funcții de procuror-şef de secţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Procedurile prevăd și ocuparea a trei posturi de procuror-şef de secţie în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar și o funcţie de procuror-şef adjunct direcţie şi 3 funcţii de procuror-şef de secţie în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

De asemenea, în urma altor proceduri de lecție în cadrul PÎCCJ și DIICOT, a rămas vacantă o funcție de procuror-șef adjunct la DIICOT.

Candidații pentru funcțiile menționate sunt numiţi, potrivit Legii, de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod.

Șefi noi la marile parchete 

Anu 2023 a adus schimbarea șpefilor marilor parchete. Conducerea DNA a fost preluată de Marius Voineag, în timp ce șefia Parchetului General a fost preluată de Alex Florin Florența. În fruntea DIICOT a fost numită Alina Albu. 

În ceea ce privește numirile de la Parchetul General și cel al DNA, propunerile au surprins, pe cele două locuri candidând și cei foștii șefi.  

Președintele României, Klaus Iohannis, a arătat în cazul propunerilor ministrului Justiției pentru șefia DNA și Parchetul General, că este vorba despre o procedură de selecție și nu una de schimbare a șefilor celor două parchete. 

este un pas important într-o direcție pe care toți ne-o dorim bună.(...) Nu cred că se pune problema dacă trebuia sau nu trebuia schimbat. Este o procedură de la zero, candidații s-au înscris, au fost evaluați de specialiști și aici suntem în momentul de față”, a susținut atunci șeful de stat.

În timp ce Gabriela Scutea a refuzat să comenteze alegerea ministrului, Crin Bologa a susținut, referitor la faptul că nu a fost nominalizat pentru un nou mandat la conducerea DNA, că „poti fi sancţionat şi pentru rezultate pozitive, nu numai pentru lipsa rezultatelor”.  

Propunerea Alinei Albu a fost făcută de ministru în ciuda avizului negativ primit din partea CSM. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite