Iohannis, după ce ministrul Justiției a schimbat șefii de la DNA și Parchetul General: Un pas important într-o direcție pe care o dorim bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României a arătat în cazul propunerilor ministrului Justiției pentru șefia DNA și Parchetul General, că este vorba despre o procedură de selecție ți nu una de schimbare a șefilor celor două parchete, în contextul în care șeful de la Justiție a refuzat să îi propună din nou pe foștii deținători ai funcțiilor de conducere. 

FOTO Administrația Prezidențială
FOTO Administrația Prezidențială

Anunțul ministrului Justiției de astăzi este un pas important într-o direcție pe care toți ne-o dorim bună. Este vorba despre scoaterea la concurs a celor trei posturi de la Parchetul General, DNA și DIICOT,  conducerrile acestor parchete, în conformitate cu noile legi ale Juastiției și la termen. S-au organizat interviurile la Ministerul Justiției și ministrul a anunțat opțiunile care au reieșit de acolo”, a spus șeful statului întrebat cu privire la nominalizările anunțate de ministrul Cătălin Predoiu pentru conducerile marilor parchete. 

Președintele a mai arătat că „urmează evident următorul pas care este la CSM. După care propunerile vor ajunge, dacă sunt agreate de CSM, la mine și voi lua o decizie corespunzătoare”. 

„Nu cred că se pune problema dacă trebuia sau nu trebuia schimbat. Este o procedură de la zero, candidații s-au înscris, au fost evaluați de specialiști și aici suntem în momentul de față”, a mai spsu șeful statului apreciind modul în care a lucrat Ministerul Justiției. „Ministerul a lucrat foarte corect, anunțând din timp și ținând de agenda stabilită”, a conchis președintele Klaus Iohannis. 

Propunerile ministrului Justiției 

Ministrul Justiției a anunțat propunerile pentru funcțiile de procuror general și de procuror șef al DNA, acestea fiind Alex Florin Florența și Marius Ionuț Voineag. Decizia a fost luată în urma interviurilor desfășurate la sediul Ministerului Justiției.

Marius Voineag, propunerea lui Cătălin Predoiu pentru funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție, este în prezent procuror șef adjunct la Secția de Urmărire Penală și Criminalistă a Parchetului General.

Acesta și-a început cariera în anul 2005 ca avocat în Baroul București, urmând ca în anul 2006 să fie auditor de justiție la Institutul Național al Magistraturii. În perioada 2008-2013, acesta a fost, pe rând, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

În anul 2013, Marius Voineag a ajuns la DIICOT, fiind procuror în cadrul structurii centrale a instituției. În perioada 2014-2017, acesta a ocupat postul de procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor vamale și contra pieței de capital în cadrul DIICOT și procuror DIICOT în cadrul structurii centrale.

Alex Florin Florența are o vechime în magistratură de peste 15 ani. Acesta este procuror șef al Serviciului teritorial Timișoara din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). 

Reacția șefilor DNA și Parchetul General 

În ttimp ce Gabriela Scutea a refuzat să comenteze alegerea ministrului, Crin Bologa a susținut, referitor la faptul că nu a fost nominalizat pentru un nou mandat la conducerea DNA, că „poti fi sancţionat şi pentru rezultate pozitive, nu numai pentru lipsa rezultatelor”.

„Eu constat că poţi fi sancţionat şi pentru rezultate pozitive, nu numai pentru lipsa rezultatelor", a declarat Crin Bologa, fost şef al DNA, pentru Adevărul, solicitat să comenteze decizia Ministerului Justiţiei. 

Mandatul lui Crin Bologa la şefia DNA a expirat pe 20 februarie, cea care asigură conducerea până la numirea unui nou şef fiind Monica Danciu, adjunct al şefului DNA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite