Ministerul Justiţiei caută procuror general şi procuror-şef la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a cerut publicarea pe site-ul ministerului a unui anunţ de angajare pe posturile care vor fi lăsate libere de Laura Kovesi şi Daniel Morar   FOTO: Mediafax
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a cerut publicarea pe site-ul ministerului a unui anunţ de angajare pe posturile care vor fi lăsate libere de Laura Kovesi şi Daniel Morar   FOTO: Mediafax

Ministerul Justiţiei (MJ) a publicat, luni, pe site-ul instituţiei, anunţul pentru selecţia în baza căreia ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, va face propunerile de numire în funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). MJ a precizat că, în procedura de selecţie, va ţine cont de recomandările Comisiei Europene.

Astfel, Ministerul Justiţiei a anunţat că organizează, la sediul său din Bucureşti, strada Apolodor 17, sector 5, în perioada 18 septembrie-4 octombrie 2012, selecţia procurorilor "în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

"Anunţul este însoţit şi de Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea 303/2004 şi de Standardele de evaluare a interviului susţinut pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004", au informat luni reprezentanţii MJ.

La elaborarea documentaţiei au fost avute în vedere şi recomandările Comisiei Europene, transmise Ministerului Justiţiei la data de 11 septembrie 2012.

Cererile de înscriere, pentru una sau pentru ambele funcţii de conducere, însoţite de celelalte înscrisuri menţionate în anunţ vor fi depuse personal, până la data de 24 septembrie 2012, inclusiv, la Cabinetul ministrului Justiţiei (str. Apolodor, nr. 17, sect. 5. Bucureşti).

Cererile de înscriere vor fi însoţite de următoarele înscrisuri: a) dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege; b) declaraţiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; c) un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european; d) minimum 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea; e) ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie; f) orice alte înscrisuri relevante.

Până la data de 1 octombrie 2012, procurorii participanţi vor depune şi un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune personal la Cabinetul ministrului Justiţiei, atât pe hârtie, cât şi în format electronic. Proiectul se va încadra într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăşi zece pagini. Planul şi anexele vor fi redactate cu caractere de mărimea 12, font Times New Roman, spaţiere la 1,5 rânduri. 

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie , cu menţionarea celor care au optat pentru ambele funcţii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii, precum şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 25 septembrie 2012. 

Procurorii participanţi la selecţie vor susţine un interviu, în perioada 2-3 octombrie 2012. 

Rezultatele selecţiei se vor afişa apoi la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 4 octombrie 2012.

Calendarul aprobat va putea suferi modificãri în funcţie de numărul procurorilor înscrişi, se mai precizează la finalul anunţului MJ.

Funcţia de procuror general al României va rămâne vacantă la 1 octombrie, când expiră mandatul Laurei Kovesi. Până atunci, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, trebuie să nominalizeze un procuror pentru acest post. 

Potrivit legii, procurorul general al României este numit în funcţie de şeful statului, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. 

Cât priveşte mandatul lui Daniel Morar la şefia DNA, acesta expiră abia în februarie anul viitor, după ce, pe 13 august, a fost prelungit cu şase luni de Laura Kovesi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite