Ministerul Justiţiei a reluat procedura pentru desemnarea unui procuror european din partea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Ministerul Justiţiei a reluat procedura de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european.

„În temeiul dispoziţiilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.8 /2019 privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.137 din 20 februarie 2019 şi având în vedere Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/598 a Consiliului din 9 aprilie 2019 privind normele tranzitorii pentru numirea procurorilor europeni pentru primul mandat şi pe durata lui, în conformitate cu articolul 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1939, Ministerul Justiţiei reia procedura de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european”, se arată în anunţul postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Poate fi desemnată candidat în numele României pentru funcţia de procuror european  persoana care îndeplineşte următoarele condiţii cumulative: 

- este cetăţean român, cu domiciliul în România;

- este procuror sau judecător cu o vechime în  funcţia de judecător sau procuror de minimum 15 ani;

- este procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau judecător cu grad profesional de curte de apel;

- are experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc;

- cunoaşte la un nivel tehnic avansat  limba engleză sau franceză (cunoaşterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulaţie internaţională reprezintă un avantaj).

Candidaţii pot depune dosarele până la data de 15 mai 2019, ora 17.30 la sediul Ministerului Justiţiei - Direcţia Resurse. Dosarul de candidatură va cuprinde următoarele înscrisuri:

- o scrisoare de candidatură în limba română şi limbile engleză sau franceză;

- un curriculum vitae european în limba română şi limbile engleză sau franceză;

- dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege precum şi dovada gradului profesional deţinut;

- copii ale oricăror înscrisuri pe care candidaţii le apreciază ca relevante pentru a atesta experienţa practică a acestora în sistemul judiciar românesc.

Când vor avea loc interviurile

Candidaţii ale căror dosare au fost selectate vor participa la un interviu în faţa unei comisii de selecţie prezidată de ministrul justiţiei. Interviul va avea loc în perioada 20-22 mai 2019 la sediul Ministerului Justiţiei din strada Apolodor nr. 17, sector 5 Bucureşti şi se va transmite în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei. Interviul are o durată de maximum 45 de minute/candidat.

„Evaluarea candidaţilor se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susţinerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experienţa practică relevantă, precum şi a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa anterioară. În cadrul interviului vor fi testate şi cunoştinţele de limbă engleză sau franceză ale candidaţilor”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.

În urma susţinerii interviului, comisia selectează trei candidaţi, care vor fi incluşi în lista cu trei candidaturi pe care ministrul justiţiei o va înainta Consiliului Uniunii Europene. Cei cinci candidaţi înscrişi în cadrul primei proceduri de selecţie au fost respinşi. Este vorba despre Borcoman Cătălin-Laurenţiu, Bulancea Marius Bogdan, Ecedi Stoisavlevici Laura, Hach Elena şi Horodniceanu Daniel-Constantin. 

Parchetul European este o nouă structură care ar trebui să devină operaţională până la finalul anului 2020.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite