Ministerul Familiei anunţă că bunicii materni ai bebeluşului internat în Danemarca ar putea prelua copilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, afirmă că Direcţia de Protecţie a Copilului Vaslui a făcut o evaluare în cazul bunicilor materni ai bebeluşului internat în Danemarca, stabilind că plasarea în familia extinsă este în interesul superior al copilului. Ea arată că bunicii materni au disponibilitate şi posibilităţi materiale pentru a creşte acest copil, iar bunicii paterni sunt de acord cu acest lucru.

"Evaluarea realizată de reprezentanţii DGASPC Vaslui în cadrul familiei bunicilor materni a urmărit să stabilească dacă aceştia se pot ocupa de creşterea şi educarea copilului R.M, în eventualitatea repatrierii acestuia. Concluziile evaluării stabilesc că plasarea în familia extinsă este în interesul superior al copilului. Bunicii materni, C.P. şi C.G, prezintă disponibilitate în asigurarea creşterii şi dezvoltării bio-psiho-sociale corespunzătoare a minorului, iar viaţa şi securitatea acestuia vor fi asigurate în cadrul familiei extinse. Nu a fost identificată nicio situaţie de risc care ar putea să influenţeze viaţa sau dezvoltarea copilului în cadrul familiei extinse", a afirmat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. 

Potrivit sursei citate, bunica maternă este casnică şi desfăşoară ocazional activitate de voluntariat la o asociaţie umanitară. Bunicul este asistent maternal profesionist, cu o experienţă de 10 ani, şi are în prezent în plasament o fetiţă de 14 ani. 

"Bunicii paterni sunt de acord cu plasarea copilului în familia extinsă a bunicilor materni, pe care declară că îi vor susţine. Bunicii materni cunosc reţeaua de servicii medicale ce trebuie accesate în vederea respectării dreptului la sănătate a copilului, drept conferit de legislaţia naţională şi nu numai. Imobilul în care locuiesc bunicii permite alocarea unui spaţiu individualizat pentru copil, iar situaţia lor economică asigură premisele satisfacerii nevoilor acestuia", a adăugat Firea. 

Ea a menţionat că asistentul social din cadrul Primăriei responsabil de cazul copilului va lua legătura cu bunicii materni, întrucât municipalitatea daneză a iniţiat o anchetă socială proprie pentru determinarea cauzelor care au condus la internarea minorului în spital. 

MAE şi reprezentanţii ambasadei din Copenhaga sunt implicaţi în aceste demersuri, coordonate în permanenţă cu reprezentanţii Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. 

Doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Medicii au stabilit că bebeluşul are hemoragie craniană şi suspectează „sindromul bebeluşului scuturat”. 

Părinţii sunt în centre de detenţie diferite şi nu au dreptul să vadă copilul care este supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate. Ministerul de Externe a fost sesizat de acest caz, iar Ambasada României a făcut numeroase demersuri. 

Astfel, Ambasada României la Copenhaga a obţinut permisiunea de a o vizita, iniţial, în centrul de detenţie pe mama copilului şi în continuare s-au făcut demersuri pentru obţinerea acordului privind vizitarea tatălui, reţinut într-un alt centru din Danemarca. Autorităţile române sunt în contact direct cu spitalul unde este tratat copilul. 

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse Gabriela Firea a anunţat că a transmis o scrisoare oficială către Ministerul Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicită o soluţie de comun acord pentru aducerea în ţară a copilului familiei Rotundu. 

"Am transmis în această dimineaţă o scrisoare oficială din partea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse către Ministerul Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicităm o soluţie de comun acord pentru aducerea în ţară a copilului familiei Rotundu, evident când starea de sănătate îi va permite acest lucru. În documentul adresat doamnei ministru Astrid Krag, am reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluţie pentru orice copil aflat într-o situaţie dificilă nu este statul, ci familia extinsă. Acest principiu este cuprins şi în Convenţia ONU privind drepturile copilului, iar legislaţia naţională este adaptată în acest sens”, a scris Gabriela Firea, luni pe Facebook. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, luni seară, că reprezentanţii Ambasadei de la Copenhaga i-au vizitat pe părinţii bebeluşului internat în Danemarca şi i-au informat despre starea de sănătate a copilului. Totodată, bebeluşului i s-a emis certificat de naştere românesc, iar reprezentanţii ambasadei fac demersuri pentru a-l putea vizita în spital.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite