Mii de români blocaţi în Austria, după ce statul maghiar şi-a închis graniţele. Cum vor fi repatriaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepţie, aplicată o singură dată, repatrierea cetăţenilor români blocaţi la punctul de frontieră Nickelsdorf, la frontiera dintre Austria şi Ungaria.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile ungare vor permite cetăţenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei în intervalul 17 martie ora 21.00 - 18 martie ora 5.00.

„Ca urmare a demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, autorităţile ungare vor permite cetăţenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria în intervalul 17 martie ora 21.00 – 18 martie ora 5.00, ora Ungariei. Astfel, cetăţenii români vor putea reveni în România pe traseele rutiere indicate de autorităţile ungare, urmând să fie redirecţionaţi către patru puncte de frontieră pentru intrarea în România, respectiv: Nădlac1, Nădlac 2, Borş şi Cenad.
MAE precizează că este vorba de o masură unică, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, fiind valabilă doar în acest interval.
Totodată, MAE face apel la cetăţenii români să dea dovadă de calm şi responsabilitate, să urmeze cu atenţie instrucţiunile autorităţilor ungare şi regulile rutiere astfel încât să revină în siguranţă în ţară”, precizează MAE.



Peste 3.500 de persoane sunt blocate la momentul transmiterii acestei ştiri, printre care şi foarte mulţi români, ca urmare a deciziei Ungariei de a închide graniţele.


Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó.


În paralel, pe acelaşi subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ţinut legătură şi cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.


Discuţia a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide graniţele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situaţie care, în absenţa unei notificări prealabile oficiale,  a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria şi Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.


„În acest context şi pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetăţenilor români aflaţi la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situaţia umanitară creată, prin prezenţa unui număr considerabil de familii cu copii şi persoane în vârstă (în total peste 3.500 de persoane până la acest moment), şi a solicitat adoptarea de urgenţă de către autorităţile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Decizia ministrului ungar de Externe

Potrivit sursei  citate, ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepţie, aplicată o singură dată, repatrierea cetăţenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei şi tranzitarea acestuia până la graniţa cu România să fie stabilite, şi apoi măsurile implementate, de autorităţile de resort ale ministerelor de interne din cele două ţări.

„De asemenea, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot astăzi,17 martie 2020, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, şi pe acest canal diplomatic, solicitările menţionate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej şi liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecţiei sănătăţii şi asigurării disponibilităţii bunurilor şi a serviciilor esenţiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligaţia statelor membre de a facilita tranzitul cetăţenilor şi a rezidenţilor UE care revin în statul de reşedinţă”, se arată în comunicatul MAE.


MAE precizează că un demers similar a fost făcut şi de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relaţiilor cu Europa şi SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite