Mii de armeni au protestat împotriva acordului cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe mii de armeni s-a deplasat vineri pe străzile din centrul capitalei Erevan pentru a protesta împotriva intenţiei guvernului lor de a semna un acord istoric de apropiere cu Turcia.


Mai citeşte şi:



Manifestanţii, care purtau pancarte pe care scria "Fără concesii turcilor", s-au dus la monumentul dedicat memoriei victimelor masacrului armenilor aflaţi sub Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.

Turcia şi Armenia urmează să semneze sâmbătă, graţie medierii elveţiene, acorduri istorice vizând normalizarea relaţiilor bilaterale otrăvite de problema masacrului armenilor considerat genocid de către Erevan.

Într-un document remis preşedinţiei armene, protestatarii au cerut şefului statului, Serge Sarkissian, să nu parafeze acordurile.

Defilarea a fost organizată la iniţiativa mai multor partide de opoziţie, printre care Federaţia Armeană Revoluţionară, care s-a retras anul acesta din coaliţia aflată la putere, în urma dezacordurilor asupra procesului de reconciliere cu Turcia.

Odată semnate, protocoalele de la Zürich vor mai trebui ratificate de către parlamentele celor două ţări. În pofida obiecţiilor, coaliţia de la guvernare din parlamentul armean a anunţat că susţine guvernul în această chestiune, fapt ce ar trebui să asigure ratificarea acordurilor externe.

Aflate în opoziţie din pricina unei istorii sângeroase de vecinătate, Turcia şi Armenia au anunţat în august convenirea a două texte ce prevedeau în principal stabilirea de relaţii diplomatice şi redeschiderea frontierelor comune, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite