Mihăilă: „Vârful pandemiei ar putea să fie la finalul lunii septembrie”. Câţi bolnavi se estimează că vor avea nevoie de spitalizare
0Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) estimează că vârful pandemiei ar putea să fie în România la finalul lunii septembrie, menţionând că în cel mai rău scenariu posibil ţara noastră ar putea ajunge la 4.000 de pacienţi spitalizaţi în perioadele de vârf pandemic.
Ioana Mihăilă a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că se aşteaptă ca numărul de spitalizări COVID în valul patru să fie mai mic decât a fost în valul trei.
„Aşa cum ne uităm la celelalte ţări unde procesul de vaccinare a mers bine, numărul de cazuri spitalizate este mult mai mic decât numărul de cazuri spitalizate în cursul valului trei chiar dacă numărul de infectări a ajuns să fie similar cu ceea s-a întâmplat în valul trei. Ne aşteptăm ca numărul de infectări să fie mai mic acum decât în valul trei, chiar dacă s-ar putea să ajungem la un număr de infectări similar cu cel din valul trei, dar, pe de altă parte facem apel către populaţie să meargă să se vaccineze pentru că aceasta este singura măsură împreună cu respectarea distanţării şi portul măştii în interior, care ne poate feri de o încărcătură maximă a numărului de paturi şi a sistemului sanitar”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Mihăilă a menţionat că INSP estimează că vârful pandemiei va fi în România la sfârşitul lunii septembrie.
„Ultima raportare de la Institutul Naţional de Sănătate Publică corectează de fapt o raportare anterior şi estimează că vârful s-ar putea să fie la finalul lunii septembrie, dar este o estimare. Ne putem aştepta să apară modificări faţă de această estimare, iar în scenariul cel mai rău posibil INSP apreciază că s-ar putea să ajungem la aproximativ 4.000 de pacienţi spitalizaţi în perioadele de vârf pandemic. Aceasta este scenariul cel mai rău posibil”, a mai declarat Ioana Mihăilă.
„Amploarea valului 4 al pandemiei de COVID-19 depinde de câţi dintre noi ne vom vaccina”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.
Mihăilă a centralizat paturile de Terapie Intensivă, inclusiv pentru copii, şi a cerut necesarul de personal din aceste secţii, pentru eventuale detaşări.
Astfel, în acest moment, în secţiile ATI sunt disponibile 110 paturi pentru copii, însă, la nevoie, cei mici pot fi trataţi şi în secţii ATI pentru adulţi, ventilatoarele putând fi adaptate. În secţiile ATI, din România există în total 350 de paturi pentru adulţi.
„Anul trecut pe vremea aceasta aveam în jur de 1.000 de cazuri pe zi. Pregătirea spitalelor, alături de măsurile de protecţie, erau singurele lucruri pe care le puteam face. Anul acesta ne putem vaccina", spune ministrul Sănătăţii, care subliniază că amploarea valului 4 depinde de câţi dintre noi aleg să se vaccineze.