Mihail Neamțu solicită investigarea modului în care s-a permis expunerea şi punerea în pericol a tezaurului dacic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Mihail Neamţu, solicită premierului, Ministerului Culturii, Ministerului Public şi Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o "investigaţie amplă" asupra modului în care s-a permis expunerea şi punerea în pericol a tezaurului dacic.

FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Situaţia devine cu atât mai gravă cu cât, în urma jafului de la Muzeul Drents din Assen, s-au pierdut piese excepţionale, printre care Coiful de Aur de la Coţofeneşti, brăţări dacice şi alte artefacte preţioase. Coiful de Aur de la Coţofeneşti, o piesă simbolică a culturii geto-dacice, datează din prima jumătate a secolului al IV-lea î.Hr.

Descoperit în 1928 în satul Coţofeneşti, comuna Poiana Vărbilău, judeţul Prahova, de un elev al şcolii primare locale, acest coif din aur masiv cântăreşte 770 de grame şi este aproape intact, cu excepţia unei mici părţi superioare a calotei. Decorat cu simboluri şi detalii unice, coiful reflectă măiestria artistică şi spiritualitatea geto-dacilor, fiind o piesă de referinţă pentru istoria României", a declarat Mihail Neamţu, potrivit unui comunicat de presă.

Tot în comunicat, se arată că aproape 700 de obiecte din metale preţioase, din peste 50 de tezaure aparţinând colecţiilor a 18 muzee din România, au fost expuse începând cu 7 iulie 2024 la Muzeul Drents din Assen, Olanda.

Și totuși, continuă acesta, măsurile de securitate ar fi fost deficitare, ceea ce a permis furtul bunurilor.

De aceea, Mihail Neamțu solicită o expertizare profesională imediată a tuturor pieselor originale rămase în România, pentru a evalua starea lor şi pentru a preveni alte incidente şi o anchetă amplă, transparentă, care să identifice responsabilităţile în lanţul deciziilor ce au permis această expunere şi vulnerabilizare.

De asemenea, Ministerul Culturii să adopte un moratoriu de cinci ani privind expunerea sau înstrăinarea pieselor din tezaurul dacic, astfel încât să fie asigurată protejarea acestora.

Tezaurul dacic reprezintă o parte fundamentală a identităţii noastre naţionale, iar pierderea unor astfel de piese este un act de neglijenţă care nu poate rămâne nepedepsit. Coiful de la Coţofeneşti, brăţările dacice şi celelalte artefacte furate nu sunt simple obiecte, ci mărturii nepreţuite ale istoriei şi culturii acestui popor. Întreaga filieră a trădătorilor trebuie expusă public, iar cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere! Îndemn toate autorităţile competente să trateze acest caz cu maximă responsabilitate şi să ia măsuri ferme pentru ca astfel de situaţii să nu mai fie posibile niciodată", a mai adăugat preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite