Mihai Constantinescu, şeful Serviciului de Audit Public, din Ministerului Sănătăţii, în stare de incompatibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentia Nationala Integritate FOTO Mediafax
Agentia Nationala Integritate FOTO Mediafax

Mihai Constantinescu, şeful Serviciului de Audit Public din cadrul Ministerului Sănătăţii, s-ar fi aflat într-o stare de incompatibilitate în perioada iunie 2017 – ianuarie 2018, se arată într-un comunicat transmis marţi de Agenţia Naţională de Integritate.

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că Constantinescu Mihai, Şef Serviciu Audit Public în cadrul Ministerului Sănătăţii, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 06 iunie 2017 – 05 ianuarie 2018, întrucât a deţinut simultan funcţia de Şef Serviciu Audit Public din Ministerul Sănătăţii şi pe cea de Manager al proiectului „Consolidarea capacităţii administrative a Ministerului Sănătăţii şi a unităţilor aflate în subordonare, coordonare şi sub autoritate prin implementarea unitară a Sistemului de Management al Calităţii bazat pe standardul SR EN ISO 9001:2015”, se arată în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Oficialii ANI susţin că Mihai Constantinescu ar fi încălcat dispoziţiile art. 94, alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia: „calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii ... în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice”.

În plus, ANI menţionează că potrivit dispoziţiilor art. 94, alin. 22 din Legea nr. 161/2003, „nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcţionarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanţat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, cu excepţia funcţionarilor publici care exercită atribuţii ca auditor sau atribuţii de control asupra activităţii derulate în cadrul acesteia şi a funcţionarilor publici care fac parte din echipa de proiect, dar pentru care activitatea desfăşurată în cadrul respectivei echipe generează o situaţie de conflict de interese cu funcţia publică pe care o ocupă”.

Potrivit legii, Mihai Constantinescu nu va mai avea dreptul să deţină o funcţie publică vreme de trei ani din momentul în care ministrul în va elibera din post, dacă instanţa va confirma verdictul dat de Agenţia Naţională de Integritate.

 „Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”se arată în Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite