Manifestări de Ziua Marinei Române organizate la Constanța, București, Mangalia, Galați, Brăila și Tulcea

0
Publicat:

Forţele Navale Române organizează, de vineri până pe 15 august, activităţi dedicate Zilei Marinei Române la Constanţa, Bucureşti, Mangalia, Brăila, Tulcea şi Galaţi.

Manifestări de ziua Marinei Române FOTO Forțele Navale Române
Manifestări de ziua Marinei Române FOTO Forțele Navale Române

Constanţa

Sâmbătă, de la ora 20,00, este organizat un concert itinerant al Muzicii Militare a Forţelor Navale, de la Piaţeta Cazino la Piaţeta Perla, pe faleza din staţiunea Mamaia. Luni, Ziua Recunoştinţei va fi marcată printr-o ceremonie militară şi religioasă care va avea loc, de la ora 8,30, la Monumentul „Crucea Marinarilor" de pe faleza din Constanţa.

De la ora 10,00, în faţa Comandamentului Flotei va fi organizată o festivitate de conferire a unor embleme şi distincţii personalului militar şi civil care s-a remarcat în timpul anului de instruire.

Cele mai multe manifestări vor avea loc pe 15 august, când marinarii militari vor prezenta, după o absenţă de patru ani, exerciţiul demonstrativ întrunit "Forţele Navale Române 2023" pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Ceremonia va începe la ora 10,00 cu ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de stat şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.

După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care au murit la datorie.

Personajul Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncţionale „Vânjosul", „Vârtosul" şi „Voinicul", pentru a da startul demonstraţiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene.

Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală „Mircea", ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii, avându-i pe vergi pe cadeţii de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân" pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Secvenţele exerciţiului demonstrativ întrunit sunt: inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele militare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care va avea loc defilarea Gărzii de Onoare. Concomitent, pe mare vor defila veliere şi ambarcaţiuni civile, aeronave vor evolua în acrobaţii aeriene, iar pe uscat Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un mini-spectacol.

Seara zilei de 15 august se va încheia cu un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone.

Retragerea cu torţe se va face, de la ora 20,00, pe traseul Cazino - Faleză - Comandamentul Flotei - Strada Remus Opreanu - Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia.

La ora 22,45, spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu vor fi invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone care va marca finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.

Bucureşti

Cu prilejul Zilei Marinei Române, în perioada 11 - 15 august, la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, publicul va putea vizita, între orele 17,00 şi 22,00, o expoziţie cu lucrări de pictură cu tematică marină semnate de Alexandru Ghinea, precum şi o expoziţie interactivă de noduri şi lucrări de matelotaj, machete de nave, faruri şi diferite obiecte specifice marinei.

Vineri, între orele 20,00 şi 21,30, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol itinerant pe traseul Piaţa Roma (Statuia Lupoaica) - ARCUB - Strada Lipscani (sediul Băncii Naţionale a României). Pe 15 august, de la ora 9,00, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I" (Herăstrău) - zona debarcader.

Mangalia

Ziua Recunoştinţei va fi marcată pe 14 august, începând cu ora 10,00, printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată la Monumentul Marinarului şi constructorului naval, din Portul Turistic. Pe 15 august, între orele 10,00 şi 13,00,

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în Portul Turistic Mangalia, în prezenţa Zeului Neptun, prin exerciţii militare demonstrative, expoziţii de tehnică militară, jocuri şi concursuri marinăreşti. De la ora 21,00 va avea loc retragerea cu torţe.

Brăila

Militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu" vor depune, pe 14 august, coroane de flori în memoria eroilor marinari în cadrul unei ceremonii organizată în Portul Militar.

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită pe 15 august, între orele 10,00 şi 13,00, pe faleză, prin exerciţii militare demonstrative, expoziţii de tehnică militară, jocuri şi concursuri marinăreşti, iar de la ora 20,30 marinarii se vor retrage cu torţe pe traseul Primărie - Grupul 329 Logistic Brăila.

Tulcea

Marinarii vor depune, pe 14 august, în Portul Militar, coroane de flori în memoria eroilor marinari. Ziua Marinei Române va fi pe 15 august, de la ora 10,00, pe faleză, prin exerciţii militare demonstrative, expoziţii de tehnică militară, jocuri şi concursuri marinăreşti.

Galaţi

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită pe 15 august, de la ora 14,00, pe faleză, printr-un exerciţiu naval prezentat de militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu". 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite