Manifestanţii români nu au încredere că Guvernul a capitulat în faţa cererilor lor, scrie presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A şaptea zi de proteste FOTO: Inquam Photos
A şaptea zi de proteste FOTO: Inquam Photos

Manifestanţii anticorupţie au ieşit în continuare în stradă, având atât de puţină încredere în Guvern, încât au refuzat să accepte promisiunea acestuia de a capitula în faţa cererilor lor şi a renunţa la Ordonanţa de Urgenţă care dezincrimina o serie de fapte de corupţie, scrie presa internaţională despre protestele din România.

Mulţi dintre cei care au ieşit în stradă spun că vor continua, cel puţin până când vor fi convinşi că Guvernul învestit în funcţie în urmă cu o lună se va abţine de la eforturi viitoare de a slăbi legile anticorupţie din ţară. Iar unii au promis că vor menţine presiunea până când vor cădea capete de miniştri sau până când va cădea întregul Guvern, afirmă The New York Times.

“Nu vrem să trebuiască să fim paznici noaptea, să ieşim în stradă pentru a salva legea (…). Poate că vor încerca din nou peste o lună”, a declarat Mihai Georgescu, în vârstă de 28 de ani, inginer IT, pentru publicaţie.

“Corupţia a fost plaga Europei de Est – variind numai gradul de la o ţară la alta – de când a fost dărâmată prima piatră din Zidul Berlinului, în urmă cu mai mult de un sfert de secol. Deci activiştii anticorupţie au fost încurajaţi să vadă românii ieşind pe stradă cu sutele de mii săptămâna trecută, zi după zi, până când Guvernul a cedat”, mai scrie cotidianul.

Şi agenţia Bloomberg scrie că “Guvernul român sfidează apelurile de a demisiona, după ce decizia sa de a anula la măsurile de relaxare a legilor anticorupţie din ţară nu a pus capăt complet celor mai ample proteste de la căderea comunismului”.

Revista Foreign Policy scrie pe blog că anularea Ordonanţei r putea fi prea puţin, prea târziu pentru oamenii care protestează în stradă. “Este o mare neîncredere în clasa politică actuală, iar cele mai recente evoluţii au afectat grav încrederea în coaliţia aflată la putere”, a explicat Septimius Pârvu, analist politic la Expert Forum, citat de publicaţie. “Vor trebui să existe unele sacrificii politice în Guvern şi în partidul de la putere, pentru că presiunea este mare”, a adăugat el.

„Partidul de la putere este responsabil pentru escaladarea protestelor, din cauza numeroaselor greşeli. Dacă nu se schimbă strategia, criza nu se va reduce”, a avertizat şi Alfred Bulai, sociolog şi prodecan la Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucureşti.

Euronews precizează că este confuzie în România în legătură cu planurile Guvernului privind corupţia. “Există multe tentative, în multe ţări, de a încerca excluderea unor oficiali de rang înalt, în special politicieni, de responsabilitate penală. Şi avem cazul frumos al (fostului premier – n.r.) Berlusconi, din Italia, care a încercat, cu toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziţie, să introducă imunitatea pentru oameni ca el (…). Cred că este o luptă constantă, între cei care vor corupţia sancţionată şi cei care vor să scape de acuzaţiile de corupţie”, a explicat Laura Ştefan, coordonator anticorupţie la centrul Expert Forum

Reuters citează Guvernul care a cerut, luni, sfârşitul a ceea ce a numit o “stare tensionată”. Analiştii politici spun că Guvernul are în prezent în faţă o sarcină dificilă de a recâştiga încrederea publică distrusă, notează agenţia.

“Ei (liderii români – n.r.) sunt foarte speriaţi de aceste proteste de amploare, fără precedent în 27 de ani”, spune analistul politic Cristian Pătrăşcoiu. “Aici (retragerea ordonanţei – n.r.) este vorba de mai mult decât un simplu pas în spate. Orice mişcare nouă a lor necesită o evaluare. Totul pare suspect”, adaugă el.

Şi The Independent, care citează Associated Press, relatează că premierul român a anunţat că nu va demisiona, în pofida protestelor în masă. Există, însă, semnale că Guvernul de centru-stânga ar putea să nu facă, prea curând, noi eforturi de a dezincrimina abuzul în serviciu, scriu jurnaliştii.

AP notează că manifestaţiile antiguvernamentale continuă, dar şi că sute de susţinători ai PSD s-au strâns în capitala ţării, acuzându-l pe preşedintele Klaus Iohannis pentru ţară.

“Furia manifestanţilor români nu s-a liniştit, în pofida retragerii unui ordin controversat privind corupţia. Ei cer acum plecarea premierului”, afirmă Europe 1.

CNN notează că manifestaţiile vor continua, potrivit aşteptărilor, în România, deşi Guvernul a făcut temporar un pas înapoi în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă.

“Singurul rezultat rezonabil pentru mine este demisia Guvernului şi fie numirea unui Guvern mai bun, fie convocarea unor alegeri”, a explicat unul dintre manifestanţi, omul de afaceri Cosmin Alexandru, pentru CNN.

Aceeaşi idee este transmisă şi de Deutsche Welle, care notează că anularea Ordonanţei nu a fost suficientă pentru a convinge sute de mii de oameni să nu iasă în stradă.

Radio Free Europe/Radio Liberty apreciază că protestele – cele mai mari de căderea comunismului – au zdruncinat peisajul politic, în condiţiile în care preşedintele şi premierul se află în tabere opuse. “Retragerea Guvernului poate fi percepută ca o victorie pentru preşedintele Klaus Iohannis, care a contestat la Curtea Constituţională norma, argumentând că subminează statul de drept şi eforturile de combatere a corupţiei”, mai scrie RFE/RL.

“Retragerea decretului controversat privind corupţia nu i-a dezarmat pe manifestanţi”, titrează Les Echos, notând că “manifestanţii au simţit mirosul sângelui”.

Şi Le Parisien subliniază că, “în România, presiunea contra noului Guvern nu slăbeşte”, iar retragerea Ordonanţei “nu este suficientă pentru manifestanţi”, care cer demisia Executivului.

Postul de televiziune Al Jazeera a făcut un fotoreportaj despre o zi în viaţa unei familii de protestatari. “Vreau să îmi văd copiii trăind în această ţară, să am un viitor aici”, spune Simona Racoviţă, în vârstă de 34 de ani, pentru postul de televiziune panarab. “Pentru ei mergem să protestăm zi de zi”, adaugă femeia care, împreună cu soţul ei, a ieşit zi de zi în stradă.

Numeroase portaluri, televiziuni şi televiziuni, printre care Sofia News Agency, NBC News, BBC News, The Guardian, au scris despre noile proteste din România, care au continuat în pofida retragerii Ordonanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite