MAI cumpără două nave multirol de la firma olandeză Damen. Premierul Mark Rutte, așteptat miercuri în România

0
Publicat:

Semnarea contractelor de achiziţie pentru cele două nave multirol a avut loc marți, cu o zi înainte de vizita premierului olandez Mark Rutte. Olanda e singura țară unde mai sunt emoții privind susținerea României pentru Schengen.

Conferinta de presa  Lucian Bode Alexandru Rafila Palatul Victoria 25 februerie 2022 FOTO  Inquam Photos / George Calin

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a participat marți, alături de secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la ceremonia de semnare a contractului pentru achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri.

Cele două ambarcațiuni vor fi proiectate și construite la șantierul naval din Galați, în condțiile în care firma câștigătoare este Damen (olandeză). „Dotările de ultimă generație ale celor două nave, care vor deservi structurile IGSU, vor permite intervenția salvatorilor pe mare, în condiții extreme. Achiziția acestor nave este o premieră pentru structurile noastre și sunt convins că vor contribui la creșterea eficienței în misiunile la care vom fi chemați să răspundem. De asemenea, investiția în achiziționarea celor două nave are o importanță deosebită și pentru economia românească, având în vedere că proiectarea și execuția vor fi realizate la șantierul naval din Galați.”, a declarat ministrul Afacerilor Interne în cadrul ceremoniei.

Achiziția este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020 și are valoarea totală de aproximativ 44 mil de euro.

Noile ambarcațiuni, care vor intra în dotarea Departamentului pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pot asigura condițiile necesare coordonării operațiunilor comune cu alte structuri, potrivit MAI. „Ambarcațiunile vor avea funcția de centru de control, care permite interconectarea cu alte ambarcațiuni în vederea acordării de sprijin pentru salvarea persoanelor aflate în pericol, localizarea, preluarea ambarcațiunilor și a navelor aflate în derivă precum și a persoanelor aflate în apă, localizarea și lichidarea incendiilor izbucnite la bordul navelor sau platformelor maritime, stingerea incendiilor și limitarea poluării. Navele multirol vor intra în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în decembrie 2023”, se arată în comunicatul MAI.

Schengen și venirea lui Rutte

Semnarea contractului s-a desfășurat cu o zi înainte de venirea premierului olandez, Mark Rutter, care vine să viziteze trupele din țara sa, de la Cincu (Brașov). Rutte va merge acolo cu Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis. 

De asemenea, Olanda este singurul stat care mai dă emoții României în ceea ce privește primirea în Schengen, în condițiile în care unul din partidele mici aflate la guvernare a dat semnale că s-ar opune. 

Cu toate acestea, potrivit informațiilor politice ale „Adevărul”, România a reușit să bată palma pentru susținere cu toți actorii europeni. 

În ceea ce privește licitația publică, aceasta a fost publicată pe SICAP, pe 30 iunie 2022, potrivit datelor din anunțul din online. Instituția a venit cu patru documente de clarificare ulterior, ultimul datat 14 iulie. Pe 10 august. economica.net arăta că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, oferta fiind depusă de olandezii de la Damen Shipyards Gorinchem BV, proprietarii Damen Shipyards Galați (fostul Șantier Naval Galați).

Precizările lui Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, a punctat faptul că România are nevoie de aceste nave pentru a crește securitatea în zona maritimă. „Sunt nave pe care noi le considerăm multirol şi care cu siguranţă vor creşte nivelul de securitate şi siguranţă în zona maritimă şi nu numai pentru zona de port ci şi în larg, ambele nave putând să intervină în condiţii foarte grele”, a explicat Arafat, precizând că acesta este un element important şi pentru platformele noastre petroliere care se află la distanţă.

Conceptul de căutare-salvare va fi completat desigur de elicopterele care urmează să vină anul viitor, Black Hauk, care în zona maritimă cel puţin, vorbim de unul sau două elicoptere care vor fi pe celula permanentă de intervenţie şi care vor avea capabilităţi de căutare şi salvare maritimă, care vor colabora cu navele pe care le vedem acum şi cu navele Poliţiei de Frontieră”, a spus Arafat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite