Liviu Dragnea s-a prezentat, vineri după-amiază, la DNA, pentru a-şi consulta dosarul Tel Drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit unor surse juridice, liderul PSD a fost chemat la DNA în dosarul Tel Drum, cel de-al treilea dosar în care este vizat de DNA.

UPDATE: Liderul PSD a fcăcut mai mule declaraţii la ieşirea din sediul DNA.

„Am fost chemat în acelaşi dosar în care am fost chemat şi data trecută, să mi se aducă la cunoştiinţă faptul că mi-a fost aprobată cererea să consult dosarul pe suport electronic”, a declarat Dragnea.

Întrebat dacă crede că este o coincidenţă faptul că a fost citat la DNA în ziua în care preşedintele Iohannis a solicitat demisia premierului Dăncilă, preşedintele PSD a răspuns: "Eu cred că şi dumneavoastră şi eu credem că a fost o coincidenţă".

El a precizat, răspunzând unei alte întrebări, că se va prevala în continuare de dreptul la tăcere în dosarul "Tel Drum".

Întrebat de ce nu a mai beneficiat de protecţia jandarmilor la sosirea şi la plecarea de la sediul central al DNA, liderul PSD a răspuns: "Eu nu am decis niciodată să fiu cu jandarmi sau fără jandarmi, pentru că nu eu conduc Ministerul de Interne".

Liviu Dragnea susţinea, pe 5 februarie, că "în mod intenţionat" se doreşte să nu aibă acces la dosarul "Tel Drum", pentru a nu putea să îşi facă apărarea aşa cum trebuie.

Întrebat dacă i s-a spus motivul pentru care DNA a refuzat să-i dea dosarul în format electronic, Dragnea a precizat: "Nu, pur şi simplu aşa e decizia".

Legat de o posibilă demisie a premierului Dăncilă, liderul PSD a declarat că „doar atât spun: nu are de ce să-şi dea demisia şi are suportul nostru în continuare”, a specificat acesta, după care a adăugat că „nu mai face declaraţii politice în faţa sediului acestei instituţii”.

Acesta a negat informaţiile lansate în spaţiul public de fostul premier, Victor Ponta, conform căruia vizita liderului PSD în Israel privea vânzarea unor companii de stat către unii oameni de afaceri din Israel. El a spus că declaraţiile lui Ponta dovedesc „cât de jos a ajuns fostul premier”.

Liderul PSD a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, mai mult acesta s-a arătat deranjat de unele întrebări. „Cum pot să recunosc o vină pe care nu o am?”, a întrebat acesta retoric, în momentul în care a fost chestionat cu o posibilă recunoaştere a vinovăţiei în dosarul TelDrum.

„Mă lăsaţi să intru în acest sediu plăcut? Dacă nu o să mă lăsaţi, o să vă acuze cei de la DNA că obstrucţionaţi justiţia. Deci nu  mă lăsaţi să merg? Tot pe aici o să ies!”, le-a spus Liviu Dragnea jurnaliştilor.

Dosarul TelDrum

Potrivit procurorilor, în interesul societăţii Tel Drum SA au fost desfăşurate mai multe acţiuni, printre care privatizarea ”societăţii şi transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman în sfera de influenţă şi control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse”.

În noiembrie 2017, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă Liviu Dragnea şi alţi 8 suspecţi într-un dosar care vizează fapte de corupţie şi are în centru afacerea Tel Drum.

DNA a dispus începerea urmăririi penale faţă de Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,  două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul. În acelaşi dosar sunt cercetaţi Marian Fişcuci, Pitiş Petre, Neda Florea,Ion Florian, Băţăuş Mugur,Piperea Victor, Predescu Marin.

Noul dosar deschis de DNA s-a constiuit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă) transmise la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.

Potrivit rechizitorului acestui dosar, o parte a prejudiciului s-a produs prin „înstrăinarea către Tel Drum SA a unui utilaj (staţie de mixture asfaltice) care fusese achiziţionat de către Consiliul Judeţean Teleorman”, acordarea către Tel Drum SA, în perioada 2002-2005, a lucrărilor de reabilitare şi întreţinere a structurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, ”fără a exista o procedură concurenţială de atribuire, deşi societatea comercială devenise persoană juridică cu capital privat”, asigurarea câştigării de către Tel Drum SA a contractelor de lucrări finanţate din fonduri publice, ”prin influenţa de care se bucurau membrii grupului infracţional organizat, prin furnizare de informaţii confidenţiale privind licitaţiile publice înainte de momentul publicării anunţurilor şi prin inserarea condiţiilor restrictive în caietele de sarcini”. 

Procurorii mai vorbesc despre ”obţinerea, în mod preferential şi fraudulos, de finanţări din bugetul national, prin intermediul suspectului Liviu Dragnea Nicolae şi obţinerea în mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false şi inexacte, bani care ulterior erau direcţionaţi către Tel Drum SA”, dar şi despre ”folosirea Tel Drum SA ca entitate care facilita transferul sumelor de bani către alte societăţi comerciale controlate de suspecţi şi către suspecţi în mod direct”.

În ceea ce priveşte infracţiunea de complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, procurorii vorbesc despre faptul că, la proiectul de reabilitare a drumului judeţean DJ 701, societatea Tel Drum SA a fost desemnată câştigătoare a unei licitaţii publice, ”în condiţiile în care au fost inserate condiţii restrictive care dezavantajau firmele concurente”.

”Astfel, a fost obţinut un folos necuvenit pentru Tel Drum SA în valoare de 25.600.927 lei, fiind creat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului public (diferenţa dintre preţul ofertat de Tel Drum SA şi preţul cel mai mic ofertat)”, anunţă DNA.

De asemenea, la proiectul de reabilitare a drumului judeţean DJ 506, ”printr-o schemă infracţională similară, prin care, în plus, au fost falsificate şi înlocuite date din documentaţia necesară participării la licitaţie şi a fost majorat artificial devizul, societatea Tel Drum SA a fost desemnată câştigătoare a unei licitaţiei publice, în condiţiile în care au fost inserate condiţii restrictive care dezavantajau firmele concurente”.

Astfel, a fost obţinut un folos necuvenit pentru Tel Drum SA de 5.742.872,19 lei, mai spun procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite