Licitaţie aprinsă între 5 mari constructori de nave pentru dotarea Marinei Militare române cu corvete VIDEO
0Mai mulţi mari jucători de pe piaţă de construcţii navale militare s-au înscris în lupta pentru câştigarea contractului corvelor multifuncţionale care vor intra în dotarea Forţelor Navale ale României.
Mai exact este vorba deThyssenKrupp Marine Systems din Germania, Naval Group din Franţa, Damen Shypyards Group – Olanda (şantierul naval de la Galaţi), grupul italian Fincantieri (şantierele navale de la Tulcea şi Brăila) şi STM din Turcia. Companiile care vor trece de această pas (cel mult patru) vor intra în etapa de dialog şi apoi în faza finală de evaluare a ofertelor finale depuse. În joc este contractul de peste 1,5 miliarde de euro.
Aurel Cazacu, un expert militar consultat “Adevărul”, consideră că cei patru producători care au cele mai mari şanse de a merge mai departe sunt ThyssenKrupp Marine Systems din Germania, Naval Group din Franţa,Damen Shypyards Group – Olanda şi grupul Italian Fincantieri.
“Sunt patru constructori cu mare experienţă în domeniu cărora nimic nu li se poate reproşa. Damen şi Fincantieri au deja şantiere navale în România, condiţia de bază impusă de MApN în acest contract fiind că navele sunt obligatoriu de construit la noi în ţară. Naval Group are deja o colaborare cu un şantier naval de la noi. Probabil, germanii de laThyssenKrupp Marine Systems sunt în tatonări pentru a încheia un contract similar. Turci de la STM nu cred că au prea multe şanse pentru a prinde acest contract. Oricum, două criterii importante de selecţie vor fi cifra de afaceri şi experienţa în domeniu”, a conchis Cazacu.
Mai mult, se pare că STM din Turcia nici măcar nu ar putea participa ca parte direct contractantă pentru că în “Anunţul de participare” al Romtehnica, publicat în luna februarie, se arată că firmele care depun oferte trebuie să fie din state membre UE şi NATO. Cum Turcia este numai membru NATO, compania STM va putea participa la contract cel mult ca entitate subcontractantă.
Referitor la construcţia practică a corvetelor, Aurel Cazacu susţine că nu numai şantierele navale româneşti vor avea de câştigat. “Au fost identificate deja unele companii care în prezent sunt furnizori pentru uzinele Dacia şi care pot ajunge furnizori de subansamble pentru corvete”, a precizat expertul.
Grupări navale gata de luptă
În proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea corvetelor pentru Forţele Navale se arată că aceste nave vor avea ca misiune şi „participarea la operaţii şi misiuni internaţionale, conform planurilor aprobate”. Totul în cadrul unor grupări navale împreună cu cele două fregate T22 R.
Tocmai din acest motiv, MApN vrea ca în cadrul programului de realizare a corvetelor să fie introdusă obligativitatea modernizării fregatelor tip T22 R. Concret, se va merge în paralel cu construcţia corvetelor şi modernizarea fragatelor astfel că, la finalizarea programului, grupările navale să fie gata de luptă..
Executivul a anunţat că la programul corvetelor, a cărui valoare estimată se ridică la aproximativ 1,6 miliarde de euro inclusiv TVA, pot participa operatori economici din state membre ale NATO şi UE, care au în portofoliu nave similare livrate în ultimii 15 ani. Astfel s-a avut în vedere asigurarea interoperabilităţii cu alte capabilităţi militare similare ale statelor membre UE şi NATO.
Cu ce nave ne putem dota
ThyssenKrupp Marine Systems din Germania este compania care produce corvetele clasa 130 pentru Marina Germană (Sursă imagini video Bundeswehr). Sunt nave complexe dotate cu sisteme moderne de armament şi supraveghere electronică.
Francezii de Naval Group au în portofoliu corvetele model GOWIND 2500. Este vorba de nave de ultimă generaţie care au fost contractate deja de forţele navale din Malaezia şi Egipt.
Cei de la Damen au în ofertă trei modele de corvete moderne din clasa Sigma cu lungimi între 75 şi 95 de metri.
În fine, italienii de la Fincantieri produc trei modele de corvete printre care şi una multirol care are unele capacităţi stealth (invizibil radar) şi mai multe variante de dotare cu armament.