Lacăt pe şcoli, pe primării şi pe Fisc în toate oraşele mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seria protestelor extreme va începe luni, 31 mai cu profesorii şi funcţionarii publici. Ceilalţi bugetari au anunţat măsuri de solidaritate cu aceştia şi greve în cascadă dacă Executivul nu va renunţa la programul de austeritate. Guvernul va discuta astăzi tăierile de salarii, în timp ce profesorii şi funcţionarii publici au anunţat că blochează  activitatea în şcoli şi în administraţia publică.  

FOTOGALERIE Vezi aici imagini de la protestul pensionarilor din faţa Parlamentului

România bugetară va paraliza pentru cel puţin o zi, ameninţă sindicatele.

De luni, puşcărie cu program redus

Reprezentanţii celor cinci mari confederaţii: CNSLR-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Cartelul „Alfa" şi Meridian au declarat că pregătesc o serie de greve în cascadă începând cu 31 mai.

Mai citiţi şi:

Românii, chemaţi să dea ultima şpagă

Pensionarii protestatari la Parlament: "Nu mai avem nici bani de mâncare. Am ajuns să trăim din parastase şi pomeniri"

Haos în România, de 1 iunie: Transportatorii pe calea ferată, Metrorex, RATB şi Tarom intră în grevă generală

Funcţionarii ar putea intra în grevă generală în ziua asumării răspunderii sau în ziua moţiunii

Pensionarii au protestat în ploaie: "România, lagăr de exterminare a bătrânilor!"

România în grevă generală, peste zece zile

Potrivit lor, mai mult de 700.000 dintre cei 1.360.000 de bugetari ai României se vor afla în grevă generală sau de solidaritate. „O grevă de o asemenea amploare nu s-a mai organizat din 1933!", ne asigură vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurcă.

Poliţia, în grevă de zel

Cel mai original protest se anunţă a fi cel al poliţiştilor. Şoferii nu trebuie să se teamă dacă vor fi controlaţi la fiecare intersecţie - oamenii legii nu le vor da amenzi, ci doar le vor purica la sânge actele, aşa cum se face la o „grevă de zel", precum cea programată la 31 mai. Un spectacol special va fi organizat în jurul Palatului Victoria: echipajele vor înconjura sediul Guvernului şi vor opri toate autovehiculele, blocând astfel circulaţia din zonă.

An şcolar îngheţat

Din cei aproape 390.000 de angajaţi din educaţie, circa 315.000 se vor afla începând de luni, 31 mai în grevă pe durată nedeterminată. Ei au ameninţat că vor îngheţa anul şcolar dacă Executivul nu renunţă la tăierile de salarii şi la concedieri.

„Orice ar fi, noi mergem mai departe cu greva, acesta e mandatul pe care l-am primit din partea profesorilor", spune Dragoş Neacşu, vicepreşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale. Aseară în jurul orei 20.00 ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a încercat, fără succes, să-i convingă pe sindicalişti să renunţe la grevă. De luni se vor afla în grevă generală şi angajaţii primăriilor, direcţiilor de asistenţă socială, agenţiilor judeţene pentru protecţia consumatorilor, inspectoratelor teritoriale de muncă, administraţiilor financiare şi agenţiilor de plăţi din subordinea Ministerului Muncii.

Pe termen nelimitat vor fi închise primăriile marilor oraşe printre care Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Baia Mare, Constanţa, Satu Mare, Târgu-Mureş, Oradea. „Nu ieşim din grevă! Vom cere demisia Guvernului, dacă nu renunţă la tăierea salariilor şi la disponibilizări", a declarat Romel Neagu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie care numără peste 50.000 de membri.

Studenţii, în grevă japoneză

Tinerii afiliaţi la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) se află astăzi în a doua zi de grevă japoneză. 20.000 de studenţi din toată ţara au protestat în facultăţi, purtând banderole albe. Ei sunt nemulţumiţi că le-ar putea fi reduse bursele şi subvenţiile pentru cămine şi cantine.

Urmează CFR-iştii şi medicii

De la 1 iunie, urmează să intre în pauză prelungită şi alţi bugetari. Ceferiştii vor începe demersurile pentru o grevă generală, imediat după aprobarea Scrisorii de intenţie către FMI, dacă aceasta prevede reducerea salariilor cu 25% şi în cazul celor din companii şi regii. Nu vor aştepta însă derularea tuturor etapelor legale, spune Iulian Măntescu, liderul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, ci vor opri lucrul pe termen nelimitat, chiar de la 31 mai: „Ce etape să mai parcurgem? Ei ne-au întrebat pe noi când au decis diminuarea salariilor?", a explicat Măntescu. Dacă nu vor fi afectaţi direct, ceferiştii vor opri trenurile doar luni, într-o grevă de solidaritate cu dascălii.

Cei de la Metrou au deschis de mai mult timp conflictul de muncă. De aceea, cel târziu la 10 iunie vor înceta şi ei activitatea, pe termen nelimitat, dacă Guvernul le taie salariile. La 31 mai, Metroul şi RATB-ul vor bloca Bucureştiul într-o grevă de solidaritate. Cei 120.000 de membri ai Federaţiei „Sanitas" (două treimi din totalul personalului din sistemul sanitar) ar putea intra şi ei în grevă generală, susţine vicepreşedintele Adrian Bîrea. Sigur este că luni, spitalele vor asigura doar urgenţele medicale.

Protest în lanţuri

Peste 50 de pensionari din Galaţi au protestat în lanţuri, ieri, în faţa Parlamentului. Gălăţenii au cerut anularea deciziei Guvernului de a micşora pensiile cu 15% şi deblocarea locurilor de muncă pentru şomeri. Oamenii au mers şi la Ministerul Muncii, unde au cerut audienţă la ministrul Mihai Şeitan. După numai 30 de minute de discuţii cu acesta, liderii pensionarilor au declarat că au obţinut de la ministru promisiunea că pensiile nu vor scădea.

„Vom vedea dacă va fi aşa", a mai spus liderul pensionarilor, Toader Cristea. Replica ministrului Mihai Şeitan a venit la scurt timp: „Nu am făcut absolut nicio promisiune, ci am declarat că vom lua în discuţie aceste propuneri până la o decizie finală". (Au contribuit Alex Todoran şi Oana Sandu)

Scapă doar bolnavii de SIDA şi alocaţiile copiilor

Niciun bugetar şi niciun pensionar nu scapă de bisturiul Executivului, începând cu 1 iunie. Fiecare angajat la stat pierde 25% din salariu, iar fiecare pensionar va primi o sumă cu 15% mai mică decât până acum. Chiar şi pensia socială minimă coboară, de la 350 de lei, la 300 de lei. Salariul minim pe economie va fi de 600 de lei, iar indemnizaţia de şomaj scade cu 15%.

Ajutoarele sociale se reduc şi ele cu câte 25%, inclusiv indemnizaţia pentru creşterea copilului până la doi ani. Singurele care se conservă la valoarea actuală sunt alocaţia de stat pentru copii (de 42 de lei) şi ajutoarele pentru bolnavii de SIDA.

Aceste reduceri nu-i vor salva de la şomaj pe bugetari. Până la sfârşitul anului urmează să fie disponibilizate 70.000 de persoane, iar în 2011 schema va fi redusă cu încă aproximativ 100.000 de angajaţi.

În urma aplicării legii Educaţiei, din învăţământ ar urma să fie reduse, până la toamnă, 15.000 de posturi. Din administraţia locală vor fi disponibilizate în jur de 20.000 de persoane, iar la CFR au fost anunţate 10.000 de concedieri în 2010.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat şi el concedierea a 1.000 de silvicultori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite